Κάντο όπως ο Μηταράκης / Η κυβέρνηση του «σαν να μην τρέχει τίποτα »

Permalink

Στη δεύτερη σελίδα της «Καθημερινής» το πρωί της Παρασκευής, ένα μικρό σχόλιο για τον κ. Μηταράκη παρουσίαζε την εικόνα ολόκληρης της κυβέρνησης.

Είχε τίτλο «σαν να μην τρέχει τίποτα»:

«Ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η ‘’κήρυξη πολέμου’’ ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά… ».

Ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε, αλλά μόνο για τα μάτια του κόσμου, τις επικοινωνιακές ανάγκες του Μεγάρου Μαξίμου.. Γιατί και αυτοί που μένουν στην Αθήνα, έχουν ήδη παραδεχθεί ότι ο «πόλεμος» έχει χαθεί. Σαν καλός ντεντέκτιβ, ο μεν κ. Κικίλιας μας πληροφόρησε ότι άλλες ήταν οι αιτίες των φωτιών και όχι οι «Τούρκοι πράκτορες», τους οποίους υποψιαζόταν ο συνάδελφος του κ. Βορίδης.

Στην εκδοχή Κικίλια, οι πυρκαγιές «στη συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι». «Ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση», απεφάνθη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πώς λοιπόν να σταματήσεις τις πυρκαγιές αφού υποψήφιοι εγκληματίες υπάρχουν σε όλη την επικράτεια; Ψύλλοι στα άχυρα, πολύ περισσότερο όταν, μιλώντας στη Βουλή, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη πετάξει λεύκη πετσέτα: «απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό».

Φυσικά οι παρατεταμένοι και χωρίς προηγούμενο καύσωνες αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο, τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν παίρνοντας περισσότερα προληπτικά μέτρα. Η κυβέρνηση και όλο το σύστημα εξουσίας της ΝΔ πήρε λιγότερα. Τις προάλλες στη Βουλή, ο Ν. Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι κάποιες περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 τον φετινό Ιούλιο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει μέτρα γιατί πολλοί υπουργοί είναι πλήρως ανίκανοι, ενώ όλοι τους έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Στις νέες προκλήσεις της φύσης, οι μεσογειακές χώρες που έχουν υποστεί ζημιές έχουν απαντήσει με πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων και δυνάμεων και με βασική μορφή δράσης την ταχεία επέμβαση.

Η Πορτογαλία είχε επίσης μεγάλες ζημιές από φωτιές τα προηγούμενα χρόνια. Στο Κασκάις, ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Λισσαβόνας το παρθένο πάρκο πήρε προχθές φωτιά. Αλλά επενέβησαν γρήγορα και την έθεσαν υπό έλεγχο, πριν κάψει την πρωτεύουσα. . Στη Γαλλία είχαν καεί πέρυσι τεράστιες εκτάσεις πεύκων. «Γιατί η Γαλλία γλίτωσε σχετικά από τις πυρκαγιές φέτος;» ρωτούσε η Liberation σε ένα άρθρο. Ο αντιπρόεδρος της εθνικής Ομοσπονδίας Πυροσβεστών έδινε την απάντηση:

«Το 85% των πυρκαγιών σβήνονται πριν καλύψουν 5 στρέμματα. Στόχος μας είναι να τις αποτρέψουμε από το να αναπτυχθούν, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν εξελιχθούν σε μεγαλοπυρκαγιές. Η Γαλλία τα καταφέρνει καλύτερα από τους γείτονές της χάρη σε μια στρατηγική που είναι σχεδόν μοναδική στον κόσμο, στο “δόγμα μαζικής επίθεσης στις αρχόμενες πυρκαγιές».

Κάνουν δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου οι φωτιές, από τη Ρόδο μέχρι τη Μαγνησία, έγιναν ανεξέλεγκτες επειδή όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά υποτιμήθηκαν.

«Ζητούνται απαντήσεις» ήταν ο τίτλος του σημερινού κυρίου άρθρου της Καθημερινής, καθώς «όσα συνέβησαν χθες στη Νέα Αγχίαλο δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος παραμένει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Το πώς μια πυρκαγιά ξέφυγε και έφτασε στο σημείο να προκαλεί εκρήξεις σε αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πρωτοφανές και απαιτεί άμεση και εις βάθος διερεύνηση. Εχουμε συχνά την αίσθηση ότι η ασφάλεια αυτής της χώρας κρέμεται από μια κλωστή σε περιόδους κρίσεων. Καιρός να οργανωθούμε, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα».

Τον σχολιασμό αυτής της «καραμπινάτης» έλλειψης επαγγελματισμού και σοβαρότητας δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Σήμερα ανησύχησε ακόμη και ο αρθρογράφος των Νέων «Ο Θεός να μου κόβει χρόνια και να δίνει μέρες θητείας στον Μητσοτάκη » κ. Κανέλλης:

«..υπάρχει ένα ουσιαστικό ζήτημα. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Να φτιάξει το κράτος. Να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας. Και να εφαρμόσει τον νόμο ενός ισχυρού κράτους δικαίου (…) Είναι μια τεράστια υποχρέωση, την οποία δεν έχει δικαίωμα ούτε να απεμπολήσει ούτε να τη διαψεύσει (…) Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα αλλάξει όλα. Ή έστω για να προσπαθήσει σοβαρά ».

Αλλά αν θες να προσπαθήσεις σοβαρά, ξεκινάς από τον Μηταράκη;

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
afissa
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο ΤΕΕ Αθήνας (14/5/19)

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Μηχανικών Αττικής  πραγματοποιεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 6:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο ΤΕΕ (Νίκης 4,...

Close