Με την Ευρωπαϊκή Πράξη (Κανονισμό) για την Ελευθερία των ΜΜΕ, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 448 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 75 αποχές, μπαίνει τέλος «στις λίστες Πέτσα και στα φαινόμενα λογοκρισίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που ήταν εισηγητής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη συγκεκριμένη νομοθετική πράξη, μιλώντας στο Κόκκινο (Σπ. Ραπανάκης, Γ. Σμυρλάκης).
«Μέχρι σήμερα, ήξεραν οι συντάκτες ότι η αρχισυνταξία ή ο ιδιοκτήτης, εφόσον μιλάμε για ιδιωτικά ΜΜΕ, μπορούσαν να τους κόψουν το κομμάτι για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Πλέον ο συντάκτης μπορεί να απευθυνθεί σε ένα νέο πανευρωπαϊκό όργανο, που θα συσταθεί, να κάνει καταγγελία και να δικαιωθεί. Μάλιστα, μπορεί το όργανο αυτό να αιτηθεί την λήψη μέτρων για την προστασία του δημοσιογράφου αυτού ή ακόμη και την τιμωρία των αρμοδίων, εφόσον μιλάμε για δημόσιο ΜΜΕ. Στο εξής, δηλαδή δε θα μπορεί να γίνεται λογοκρισία στην ΕΡΤ», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου και συνέχισε: «Ούτε και λίστες Πέτσα μπορούν να γίνουν, γιατί η Ευρωπαϊκή Πράξη προβλέπει αυστηρές διατάξεις και για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης».
Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της Πράξης αυτής, «υπήρξαν πολλές πιέσεις από ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία, και από ενώσεις, όπως η γερμανική ένωση ιδιοκτητών εφημερίδων, ώστε να μη περάσει. Η Πράξη, που θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και την διαφάνεια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
Διαβάστε σχετικά: Κούλογλου: Πετύχαμε σε ένα Mission Impossible
Επίσης, η Πράξη, που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη, «προβλέπει κανονισμούς και για ανεξάρτητες αρχές, όπως το ΕΣΡ. Τα δημόσια ΜΜΕ πρέπει να αναφέρουν αμερόληπτα την πραγματικότητα και στην ηγεσία τους πρέπει να τοποθετούνται πρόσωπα με ανοιχτή και αμερόληπτη διαδικασία, που μπορούν να απολύονται πριν την λήξη της θητείας τους, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, νομικά καθορισμένες. Ομοίως, αν, για παράδειγμα, κάποιος τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ, μπορεί να αντικατασταθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι γιατί δεν είναι αρεστός, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της ΑΔΑΕ».
Επιπλέον, μέσω της Ευρωπαϊκής αυτής Πράξης, το Ευρωκοινοβούλιο, όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, επιχείρησε να βάλει τέλος «στην ασυδοσία των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών, που μέχρι πρότινος κατέβαζαν ότι περιεχόμενο ήθελαν. Τώρα θα θεσπιστεί μια ανεξάρτητη διαδικασία, στην οποία θα εμπλέκεται ο ίδιος εποπτικός φορέας, που προστατεύει τους δημοσιογράφους, κατά την οποία θα εξετάζεται η κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Δε θα μπορεί η κάθε πλατφόρμα να κατεβάζει υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα, επειδή το έκρινε ένας αλγόριθμος».
Επίσης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (Στ. Διαμαντόπουλος, Δ. Διαμαντίδης) για το θέμα της αιφνίδιας αντικατάστασης της ηγεσίας της ΑΔΑΕ, ο Στ. Κούλογλου διερωτήθηκε πως «αποτελεί ερώτημα γιατί ο κ. Βελόπουλος έκανε στροφή 180 μοιρών και συναίνεσε σε μια αλλαγή, που χωρίς την στήριξή του δε θα μπορούσε να γίνει».
«Αν δεν άλλαζε η ηγεσία της ΑΔΑΕ, η ανεξάρτητη αρχή θα τιμωρούσε την ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε στο θέμα της αποκάλυψης των παρακολουθήσεων πολιτικών, υπουργών, πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη και δημοσιογράφων. Επρόκειτο για πολιτική απόφαση αυτή η αλλαγή προσώπων. Το ερώτημα παραμένει γιατί ο κ. Βελόπουλος, που όλο το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε την «κυβέρνηση του predator», τώρα τη βοηθά να το καλύψει», εξήγησε ο ευρωβουλευτής, που έχει καταθέσει επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή την αντικατάσταση «μη αρεστών» προσώπων.
Ερωτηθείς για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στο tvxs.gr, στο οποίο γράφει ότι η ξαφνική υποστήριξη της Ελληνικής Λύσης στα κυβερνητικά σχέδια για την άλωση των ανεξάρτητων αρχών, σχετίζεται με σοβαρές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάρος του προέδρου του κόμματος, ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως «μίλησα με πηγές στις φορολογικές αρχές που μου είπαν ότι έγινε μια συναλλαγή Μητσοτάκη-Βελόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος θα στήριζε την κυβέρνηση αποφασιστικά και ως αντάλλαγμα οι φορολογικές του υποθέσεις να παραγράφονταν στο τέλος του 2023 και να έμπαιναν στο αρχείο χωρίς τις κυρώσεις που υφίστανται οι απλοί πολίτες».
«Πρέπει ο κ. Βελόπουλος να εξηγήσει στο κοινό του γιατί έκανε αυτή την φιλοκυβερνητική στροφή, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από την άλλη, πρέπει και οι φορολογικές αρχές να εξηγήσουν γιατί δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος των εταιρειών συμφερόντων Βελόπουλου από το 2017 και μετά, και γιατί για τις παραβάσεις του 2017 δεν έχουν επιβληθεί, όπως θα έπρεπε, οι κυρώσεις, που περιλαμβάνουν πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και ποινικές διώξεις», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως αν εν τέλει οι αρχές δεν επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τις παραβάσεις του έτους 2017, «τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ωστόσο δεν υποστηρίζω κάτι καινούριο: Ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος είχε πει πέρυσι σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή, ότι δεχόταν εκβιαστικές πιέσεις για φορολογικές του υποθέσεις».
Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Κόκκινο: https://on.soundcloud.com/