Κούλογλου στη γαλλική τηλεόραση για κυρώσεις στη Ρωσία: Τιμωρούμε τους πολίτες, που είναι θύματα της δικτατορίας

Permalink

«Οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές. Τιμωρούμε τους απλούς πολίτες, επειδή είναι θύματα μιας δικτατορίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, France 24, με θέμα τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση στους Ρώσους πολίτες να εισέρχονται σε έδαφος της ΕΕ με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

«Τέτοιου είδους κυρώσεις είναι αστείες. Δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Πλήττουν κυρίως τους φιλοευρωπαίους και τους αντιπολιτευόμενους τον Πούτιν Ρώσους πολίτες, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να ξεφύγουν. Επίσης, στέλνουν ένα μήνυμα ότι η ΕΕ δε μπορεί να βρει λύση στον ουκρανικό πόλεμο», εξήγησε ο ευρωβουλευτής τονίζοντας πως «οι κυρώσεις στην αρχή ήταν ηθικά δικαιολογημένες. Είχαμε μια βίαιη εισβολή από έναν δικτάτορα. Πρέπει όμως μετά να εξετάζουμε αν οι κυρώσεις δουλεύουν. Βλέπουμε, πλέον, ότι δεν έχουν αποτέλεσμα».

Αντιθέτως, όπως ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου, «οι κυρώσεις εν γένει βοήθησαν τον Πούτιν στην εθνικιστική προπαγάνδα του. Του επέτρεψαν να δικαιολογήσει την φτώχεια, τα μέτρα λιτότητας, την έλλειψη προϊόντων. Μπορούσε να πει ότι «δε φταίω εγώ για αυτά, αλλά ο εχθρός». Οι, δε, κυρώσεις που αφορούν τα ταξίδια, έχουν επίπτωση μόνο σε όσους θα ήθελαν να ξεφύγουν. Τι νόημα έχει να μπορούν να πάρουν το λεωφορείο για να πάνε για παράδειγμα στην Εσθονία, αλλά να μην μπορούν πάρουν το αυτοκίνητό τους;»

«Τιμωρούν τον κόσμο, ακόμη και αν ισχύει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι υποστηρίζουν τον Πούτιν. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να κάνουμε θελκτική για αυτούς την δημοκρατία και την ειρήνη. Είχαμε το ίδιο πρόβλημα με τον Μιλόσεβιτς και με τον Ερντογάν. Να επιβάλλουμε κυρώσεις ή όχι; Οι δικτατορίες έχουν πολλά μέσα για να ελέγχουν τους πολίτες. Δε μπορούμε να ξέρουμε στην πραγματικότητα αν θα υπήρχε υποστήριξη στον δικτάτορα, εάν ο κόσμος ήταν καλά ενημερωμένος. Στην περίπτωση του Πούτιν, ο Ρώσος Πρόεδρος ελέγχει την ενημέρωση και την κοινωνία. Το να τιμωρούμε τους Ρώσους πολίτες γιατί είναι θύματα μιας δικτατορίας είναι αντιπαραγωγικό κατά τη γνώμη μου», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση με στόχο την ειρήνη, που να σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος δεν υπάρχει διέξοδος. Πρέπει κάποτε αυτό να το συζητήσουμε σοβαρά», κατέληξε ο Στ. Κούλογλου.

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο France 24: https://youtu.be/ITsdNFDbAyg

(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
koul1b
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στην ΕΡΤOpen: H αντιμετώπιση των φανατικών ισλαμιστών απαιτεί γενναίες πολιτικές

Για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Μουργή...

Close