Είναι και επίσημο: ως πράκτορας της Αιγύπτου κατηγορείται o Μπομπ Μενέντεζ, ο «μεγάλος φιλέλληνας» γερουσιαστής των ΗΠΑ. Τις προηγούμενες εβδομάδες, πολλά ελληνικά ΜΜΕ έχυσαν ποτάμια δάκρυα, όταν ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε για διαφθορά και έχασε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Υποτίθεται ο κ. Μενέντεζ μπλόκαρε την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα ήταν ένα από τα πιο επιθετικά «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Και ο «αντιτουρκισμός» του έχει μάλλον να κάνει με αυτό που λένε follow the money (ακολούθα το χρήμα).
Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι «παρείχε ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες των ΗΠΑ και έλαβε μέτρα που βοήθησαν κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου», ότι έγραφε επιστολές για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης και πολλά άλλα κατασκοπικά που θα μπορούσαν να αναστήσουν τον Τζον Λε Καρρέ.
Διαβάστε: Μπομπ Μενέντεζ / Νέες βαριές κατηγορίες εις βάρος του – «Λειτουργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου»
Ο κ. Μενέντεζ, 69 ετών, η σύζυγος του Ναντίν Μενέντεζ, 56 ετών, και 3 επιχειρηματίες κατηγορούνται επίσης ότι χρησιμοποίησαν την επιρροή του γερουσιαστή ώστε να αυξήσουν την αμερικανική βοήθεια και τις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Αίγυπτο. Αντάλλαγμα; εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ράβδοι χρυσού και μια ανοικτή Mercedes-Benz. Στις δικαστικές ακροάσεις τον περασμένο μήνα, και οι πέντε κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι και το ίδιο επανέλαβαν και χθες.
Η υπόθεση συνδέεται και με την επικαιρότητα, καθώς ο Μενέντεζ ήταν φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής του απαρτχάιντ, που ακολουθεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Το 2017, συνυπέγραψε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από τον Τραμπ εναντίον του Ομπάμα, στο ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών. Αμφισβήτησε επίσης το δικαίωμα των Ηνωμένων Εθνών να παρεμβαίνουν για ζητήματα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε εδάφη υπό ξένη πολεμική κατοχή, όπως είναι η Παλαιστίνη.
Την ίδια χρονιά επαίνεσε τον Τραμπ για την απόφασή του να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Εκείνη την εποχή, ο Μενέντεζ υποστήριξε επίσης ένα νομοσχέδιο το οποίο, αν είχε περάσει, θα καθιστούσε ομοσπονδιακό έγκλημα, που θα τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και 20 ετών, την ενθάρρυνση ή τη συμμετοχή σε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ή των ισραηλινών οικισμών», έγραψε ο Στέφεν Ζούνες, καθηγητής Πολιτικών Επιστημώμν στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Διαβάστε: Μενέντεζ / Παραιτείται προσωρινά από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
«Ο Μενέντεζ είχε επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντίθεσή της στην επισήμανση προϊόντων που παράγονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως “Made in Israel”, κατηγορώντας την ΕΕ ότι εφαρμόζει ”παράνομα εμπορικά μέτρα’’. Ήταν ο ένας από τους δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της επιλογής από τον Τραμπ του Ντέιβιντ Φρίντμαν – ενός πολέμιου της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης , ο οποίος έχει προωθήσει τον ισραηλινό εποικισμό της Δυτικής Όχθης και επιμένει ότι οι φιλελεύθεροι που αντιτίθενται στην κατοχή είναι χειρότεροι από τους συνεργάτες των Ναζί – για να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ..
..Ενώ ο Μενέντεζ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να πιεστεί το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή και σε κάθε είδους παλαιστινιακή κρατική υπόσταση που δεν υποστηρίζεται από τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει καταστήσει εδώ και καιρό σαφή την αντίθεσή του στην ίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ».
Η σκληρή στάση του Μενέντεζ απέναντι στην Τουρκία δεν είχε καμία σχέση με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, έγραψε ο Αμερικανός καθηγητής, «παρά τις 60.000 πολιτικών κρατουμένων, τη φίμωση του Τύπου, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και την απουσία ελεύθερων εκλογών, η κυβέρνηση Μπάιντεν και βασικοί γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ επέμειναν ο Αμερικανός φορολογούμενος να δαπανά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να στηρίξει την απολυταρχική διακυβέρνηση του Σίσι, καθιστώντας την Αίγυπτο τον τρίτο μεγαλύτερο αποδέκτη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στον κόσμο».
Ο κ. Μενέντεζ είχε κατηγορηθεί επίσης για διαφθορά το 2015. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας γερουσιαστής κατηγορείται με τον νόμο περί ξένων πρακτόρων, που το Κογκρέσο ψήφισε τη δεκαετία του 1930, με στόχο τους προπαγανδιστές των Ναζί. Είναι επίσης ο πρώτος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία που έχει κατηγορηθεί για δύο διαφορετικές υποθέσεις δωροδοκίας.
Ο κ. Μενέντεζ είχε προγραμματίσει για σήμερα Παρασκευή μια μεγάλη δεξίωση συγκέντρωσης χρημάτων σε πολυτελές θέρετρο στο Πουέρτο Ρίκο. Δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί, ενώ συνάδελφοί του θέλουν να ξεκινήσουν διαδικασίες για την αποπομπή του. «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν φερόμενο ως ξένο πράκτορα στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών », είπε ένας άλλος γερουσιαστής.
Ο άνθρωπος αυτός εθεωρείτο φίλος της Ελλάδας και το μεγάλο στήριγμά της στις ΗΠΑ. Είναι αυτό που λένε δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος (ποια χώρα) είσαι.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS