Φιλότιμη, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, την προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να ενισχύσει την αριστερή, αντικυβερνητική εικόνα του με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά γίνεται πολύ αργά… Οι θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς καθώς και τα γραπτά του της προηγούμενης δεκαετίας δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς. Η προσπάθεια που γίνεται μοιάζει τεχνητή», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου μιλώντας στο One Channel.
«Τα διπλά μηνύματα προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε θέσεις στον ΣΕΒ, που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τις θέσεις της Αριστεράς η των Σοσιαλιστών, αλλά ακόμη και των κεντρώων στην Ευρώπης. Τα stock options αφορούν στελέχη επιχειρήσεων στην Αμερική, όχι εργαζομένους στην Ελλάδα».
Όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής, «ο κ. Κασσελάκης ακολουθεί την τακτική του σαλαμιού. Προσπαθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -είτε με απειλές, είτε με διαγραφές- να διώξει από το κόμμα τους πιο φανατικούς αντιπάλους του, χωρίς ωστόσο να φύγουν και οι αντίπαλοι του που κρατούν μια πιο μετριοπαθή στάση. Γιατί αν φύγουν κι αυτοί, θα μπορούν πλέον οι αποχωρήσαντες να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα με 10 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή φαίνεται να είναι η τακτική του αλλά συχνά δεν την τηρεί με συνέχεια. Άλλοτε εμφανίζεται ενωτικός και άλλοτε όχι».
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, «χρειάζεται μια σύγχρονη Αριστερά με πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί και με αντίληψη της ελληνικής πραγματικότητας. Θα πρέπει να διατυπώσει προτάσεις για την ελληνική κοινωνία, που δεν ακούγονται μέχρι σήμερα στο δημόσιο διάλογο. Να προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αποφεύγοντας τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, που μας αφήνει ευάλωτους στις συγκυρίες, όπως τα ακραία φυσικά φαινόμενα; Θα πρέπει να κάνει προτάσεις για το δημογραφικό πρόβλημα, για τους νέους που δε μπορούν να βρουν σπίτι, για την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη. Ενα πρόγραμμα προοδευτικής αλλαγής της χώρας».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πολύ βαθιά κρίση «και η εκλογή Κασσελάκη είναι το αποτέλεσμα και κορύφωση της», ανέλυσε ο ευρωβουλευτής και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν υπέγραψε το μνημόνιο, και έπειτα, έχασε τον χαρακτήρα του. Απέκτησε ένα υπαρξιακό πρόβλημα, που γιγαντώθηκε μετά το 2019, καθώς δεν έγινε και η απαραίτητη ανασκόπηση για την περίοδο της διακυβέρνησης..
Αυτή η κρίση ταυτότητας εκφράστηκε με το αποτέλεσμα των εκλογών και ξέσπασε ανοιχτά με την αποχώρηση του Τσίπρα, που τελικώς ήταν η μοναδική συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ιδεολογία συνοχή είχε θρυμματιστεί. Ετσι σήμερα δεν συμμετέχει -ή συμμετέχει ελλιπώς- σε κοινωνικά κινήματα, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πχ για το Παλαιστινιακό. Ολα αυτά βαθαίνουν την κρίση».