Κούλογλου σε Euractiv: Το μεγάλο διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει χώρο για νέο, σύγχρονο αριστερό κόμμα

Permalink

«Παρόλο που η οργή του κόσμου αυξάνεται λόγω της εκτίναξης των τιμών στα βασικά αγαθά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις το καθιστούν αναξιόπιστη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση», γράφει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του Σαράντη Μιχαλόπουλου γίνεται αναφορά στις αποχωρήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου «κάτι που ήταν άλλο ένα πλήγμα στην ενότητα της αριστεράς».

Η Euractiv στο ρεπορτάζ της φιλοξενεί και δηλώσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος τόνισε πως αυτό το διαζύγιο «αφήνει χώρο για ένα άλλο κόμμα. Ένα αριστερό κόμμα, πιο αριστερά από το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε στο μέλλον να συνεργαστεί με σοσιαλιστές για να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο νέος σχηματισμός μπορεί να πετύχει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχει νέες προοδευτικές ιδέες και νέα πρόσωπα».

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κούλογλου επεσήμανε ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πολιτική εμπειρία και στερείται βασικών γνώσεων για την ιστορία της Ελλάδας και το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει απόψεις παρόμοιες με τη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ […] Λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης πολυεθνικής, δεδομένης της δουλειάς του στην Goldman Sachs. Σε ένα κόμμα η ισορροπία είναι πιο λεπτή, ειδικά σε μια κρίση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι ο Κασσελάκης δεν ευθύνεται για αυτήν την κρίση, ωστόσο είναι ανίκανος να τη διαχειριστεί. «Αυτή η κρίση γέννησε τον Κασελάκη γιατί δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό που κάποιος να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το πουθενά, χωρίς να τον γνωρίζει κανείς, χωρίς καν να είναι στη χώρα», είπε εκτιμώντας ότι «αν μπορούσε, ο Κασσελάκης θα προσχωρούσε στο φιλελεύθερο κόμμα της ΕΕ, Renew. Αλλά τώρα, επειδή υπάρχουν πολλές υποψίες ότι δεν είναι αριστερός, έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή αριστερά. Ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές, είμαι σίγουρος ότι θα το ξανασκεφτεί».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Euractiv και του Σαράντη Μιχαλόπουλου

Το μεγάλο διαζύγιο στην Αριστερά ανακατεύει την πολιτική τράπουλα

Παρόλο που η οργή του κόσμου αυξάνεται λόγω της εκτίναξης των τιμών στα βασικά αγαθά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις το καθιστούν αναξιόπιστη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπολίτευσης αποφάσισε να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν άλλο ένα πλήγμα στην ενότητα της αριστεράς.

Μια σκληροπυρηνική αριστερή παράταξη (η λεγόμενη «Ομπρέλα») με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αποτελούμενη από 46 μέλη (οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές) έστειλε επιστολή επιβεβαιώνοντας την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Το μήλο της έριδος είναι ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Κασσελάκης, 35χρονος κάτοικος ΗΠΑ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και επιχειρηματίας στον ναυτιλιακό κλάδο, δέχθηκε επίθεση από την «Ομπρέλα» αμέσως μετά την εκλογή του απευθείας από τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος.

«Με στεναχώρησε. Με εξέπληξε και δείχνει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο κόμμα στο οποίο θα είχαν συμβεί παρόμοια γεγονότα. Δεν του δόθηκε ούτε μισή μέρα περίοδος χάριτος», είπε στη Euractiv ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επιρροή.

Ο Παππάς διεκδίκησε επίσης την ηγεσία του κόμματος, αλλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στήριξε τον Κασελάκη.

Οι άλλοι διεκδικητές ήταν ο Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείτο φαβορί πριν εμφανιστεί ο Κασσελάκης.

Ο Τσακαλώτος και η ομάδα του είναι εκτός κόμματος, ενώ το μέλλον της Αχτσιόγλου είναι άγνωστο.

Σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου γίνεται αναφορά ότι μπορεί να προκύψει ένα νέο κόμμα στον χώρο της Αριστεράς.

Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό η «Ομπρέλα» να γίνει κόμμα», είπε ο Παππάς.

Σε επαφή με το Euractiv, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές εβδομάδες, είπε ότι το μεγάλο διαζύγιο του κόμματος δημιουργεί χώρο για ένα άλλο κόμμα.

«Ένα αριστερό κόμμα, πιο αριστερά από το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε στο μέλλον να συνεργαστεί με σοσιαλιστές για να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Στ. Κούλογλου.

«Ωστόσο, ο νέος σχηματισμός μπορεί να πετύχει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχει νέες προοδευτικές ιδέες και νέα πρόσωπα», πρόσθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Η Euractiv κατανοεί ότι η παρουσία κάποιων παραδοσιακών αριστερών σκληροπυρηνικών – που ασκούν δημόσια κριτική στον Αλέξη Τσίπρα – μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις και στο νέο σχηματισμό.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ακολουθώντας στενά τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον εταίρο του Euractiv, Europe Elects.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τα ποσοστά συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Παππά.

«Αυτό είναι ενδεικτικό. Ακόμη και στη χειρότερη κρίση μας, το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει […] επομένως δεν μπορεί να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική», είπε ο Παππάς, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα «χτίσει τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα μας κάνουν πλειοψηφία πάλι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 600.000 ψηφοφόρους στις εκλογές του Ιουνίου σε σύγκριση με το 2019, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ελάχιστοι από αυτούς μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες για πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ο Παππάς σημείωσε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές, «οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανταγωνιστικές», θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι μπορεί να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.

Άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας στις Βρυξέλλες

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά σε επίπεδο ΕΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι το επίσημο μέλος των Σοσιαλιστών της ΕΕ (PES).

Ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνήθιζε να προσκαλείται ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του PES, προκαλώντας ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα ίσχυε και για τον Κασελάκη, το PES άφησε να εννοηθεί ότι ο Τσίπρας ήταν κατ’εξαίρεση περίπτωση.

«Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να προσκαλείται στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του PES όταν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, για να του δώσει την ευκαιρία να συζητήσει σημαντικά θέματα με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την οικογένεια του PES», ανέφερε το PES.

«Σε αναγνώριση της δέσμευσης που έδειξε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, αργότερα το PES συνέχισε να απευθύνει προσκλήσεις στον Τσίπρα, σε προσωπική βάση, για να παρακολουθήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου του PES», πρόσθεσαν οι σοσιαλιστές της ΕΕ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σημαντικό και πολύτιμο κόμμα πλήρες μέλος της οικογένειάς μας και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή την ισχυρή συνεργασία», κατέληξε το PES.

Ο Κασσελάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να αποτελέσει τη «γέφυρα» συντονισμού με άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως οι Σοσιαλιστές της ΕΕ και οι Πράσινοι.

Πηγή από την Ευρωπαϊκή Αριστερά είπε στο Euractiv ότι πάντα υπήρχε «νευρικότητα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υφίστατο διάσπαση ή θα έφευγε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και θα εντασσόταν στους Σοσιαλιστές της ΕΕ.

«Στην αρχή αυτή η νευρικότητα αυξήθηκε με την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αρκετά προσηλωμένος στην αριστερά», σημείωσε η πηγή.

Ο Κασσελάκης στο επίκεντρο

Ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο προσκήνιο εδώ και μήνες και η νίκη του έγινε αντιληπτή ως μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ενάντια στο σημερινό πολιτικό κατεστημένο.

Στις δημόσιες ομιλίες του, έχει επιμείνει ότι ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η κατάρριψη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ).

Έχει δώσει έμφαση στις αυξανόμενες τιμές και στις κακές επιδόσεις της χώρας στο κράτος δικαίου υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο υποκλοπών.

Μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τον επέκριναν έντονα και με σκληρά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον «Τραμπιστή» ακόμη και μέσω των κυρίαρχων δεξιών μέσων ενημέρωσης, που πολέμησαν έντονα την κυβέρνηση Τσίπρα.

«Είναι μια κρίση που με κάποιο τρόπο έπρεπε να επιλυθεί. Ή αποσύρετε τις σοβαρές κατηγορίες που εξαπολύσατε στον Πρόεδρο και το κόμμα ή κάνετε ό,τι έκαναν», σχολίασε ο Παππάς.

Από την άλλη, ο Κούλογλου επεσήμανε ότι ο Κασσελάκης δεν έχει πολιτική εμπειρία και στερείται βασικών γνώσεων για την ιστορία της Ελλάδας και το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχει απόψεις παρόμοιες με τη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ […] Λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης πολυεθνικής, δεδομένης της δουλειάς του στην Goldman Sachs. Σε ένα κόμμα η ισορροπία είναι πιο λεπτή, ειδικά σε μια κρίση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Στ. Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι ο Κασσελάκης δεν ευθύνεται για αυτήν την κρίση, ωστόσο είναι ανίκανος να τη διαχειριστεί.

«Αυτή η κρίση γέννησε τον Κασσελάκη γιατί δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό που κάποιος να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το πουθενά, χωρίς να τον γνωρίζει κανείς, χωρίς καν να είναι στη χώρα», είπε.

Ο Κούλογλου επέμεινε ότι αν μπορούσε, ο Κασσελάκης θα προσχωρούσε στο φιλελεύθερο κόμμα της ΕΕ, Renew.

«Αλλά τώρα, επειδή υπάρχουν πολλές υποψίες ότι δεν είναι αριστερός, έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή αριστερά. Ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές, είμαι σίγουρος ότι θα το ξανασκεφτεί», κατέληξε ο Στ. Κούλογλου.

Η σιωπή Τσίπρα

Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει σιωπηλός στη συνεχιζόμενη κρίση.

Αρκετά μέλη της «Ομπρέλας» τον κάλεσαν να παρέμβει, αλλά ο Τσίπρας κράτησε αποστάσεις.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλεονέκτημα τόσο για το κόμμα όσο και για την Ελλάδα και όσοι τον πιέζουν να μιλήσει πιστεύω ότι αδικούν τόσο τον Αλέξη όσο και τους εαυτούς τους», σχολίασε ο Παππάς.

Ομοίως, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε ότι ο Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς ό,τι και να πει θα χρησιμοποιηθεί από κάθε στρατόπεδο αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Τόνισε όμως ότι στην προεκλογική περίοδο «ο Τσίπρας θα μπορούσε να είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν στήριξε τον Κασσελάκη όπως υπονοούσε ο τελευταίος».

Επισήμως, ο Τσίπρας δεν στήριξε κανέναν υποψήφιο στις εσωτερικές εκλογές.

Κάποιοι εκτίμησαν ότι ο Τσίπρας ήταν πίσω από τον Κασσελάκη, ενώ άλλοι επέμεναν ότι ο Κασσελάκης έκανε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ο Τσίπρας πριν από χρόνια με τους εσωτερικούς του εχθρούς.


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Η σπορά ..
Η σπορά… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close