Στέλιος Κούλογλου / Ισπανία: γιατί κερδίζει η αριστερά

Permalink

Ο Σοσιαλιστής Πέτρο Σάντσεθ σχηματίζει κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Εξασφαλίζει την  απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με παραχωρήσεις προς τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας. Αλλά θα το πετύχει κυρίως χάρη στην ανανέωση της συμμαχίας του με την Αριστερά, με την οποία συγκυβερνά μέχρι σήμερα.

Οσοι κακώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον διάκριση αριστεράς- δεξιάς, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ισπανία. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και η ακροδεξιά του Vox έχουν κυριολεκτικά αφηνιάσει, επειδή ο Σάντσεθ σχηματίζει κυβέρνηση: καθημερινές βίαιες συγκεντρώσεις (όταν μας συμφέρει το «πεζοδρόμιο» είναι καλό), συνεχείς διακοπές στη Βουλή και τρικλοποδιές στη Γερουσία, βρισιές χωρίς προηγούμενο στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

«Πουτάνας γιέ», σχολίασε τον Σάντσεθ η ακραία κυβερνήτης της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, που παρακολουθούσε από το θεωρείο τις συνεδριάσεις. Και το Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, την κάλυψε και τη δικαιολόγησε.

Ο νόμος για την αμνηστία 

Η αφορμή για τη μανία της δεξιάς είναι ο νόμος για την αμνηστία, τον οποίο ο Σάντσεθ συμφώνησε με τα καταλανικά κόμματα, προκειμένου να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Όταν ο νόμος ψηφιστεί, θα σταματήσουν οι διώξεις κατά του πρώην Καταλανού προέδρου  και νυν ευρωβουλευτή Κάρλες Πουτζδεμόν, αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες, καθώς  και των συνεργατών του, που το 2017 υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διαβάστε: Ισπανία – Σοσιαλιστές / Εξασφάλισαν τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών για σχηματισμό κυβέρνησης

Με- ιστορική-αφορμή την Καταλονία, τα στρατόπεδα του εμφυλίου επανεμφανίστηκαν. Η δεξιά χαρακτήρισε το νόμο «πραξικόπημα». Το ακροδεξιό Vox ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την ορκωμοσία του Σάντσεθ ώστε να δικαστεί για για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την τρομοκρατία. Διοργανώθηκαν μέχρι και διαδηλώσεις συντηρητικών δικαστών κατά του νόμου περί αμνηστίας, που διαμαρτυρήθηκαν για μέτρα που στην πραγματικότητα ο νόμος δεν προβλέπει.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος ζητά βοήθεια

Ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος, αφού προσπάθησε πολύ άγαρμπα να εμπλέξει την Κομισιόν διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα του, ζήτησε «βοήθεια » από τον διεθνή τύπο για να αποτραπεί η δικτατορία στην Ισπανία. Αλλά από τους συντηρητικούς Financial Times και τον Economist μέχρι τον προοδευτικό Guardian, τα διεθνή μέσα υποστήριξαν την αμνηστία. Ο Guardian σημείωνε στο κύριο άρθρο του:

«Το 2021 υπήρξε επίσης κατακραυγή, μετά την απόφασή του Σάντσεθ να δώσει χάρη σε εννέα φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές. Τότε, παρατήρησε ότι “η ισπανική κοινωνία πρέπει να περάσει από ένα κακό παρελθόν σε ένα καλύτερο μέλλον – και αυτό απαιτεί μεγαλοψυχία”. Έξι χρόνια αφότου το κακοσχεδιασμένο δημοψήφισμα του κ. Πουτζδεμόντ προκάλεσε μια δρακόντεια απάντηση από τη Μαδρίτη, αυτό παραμένει αλήθεια..

..Η απονομή χάριτος βοήθησε αναμφίβολα στην εκτόνωση των δηλητηριωδών αντιπαραθέσεων που οδήγησαν στη χειρότερη συνταγματική κρίση της Ισπανίας από την επιστροφή της δημοκρατίας. Ο ενθουσιασμός των Καταλανών για μονομερή δράση έχει μειωθεί από το 2017, ενώ η υποστήριξη για την ανεξαρτησία έχει μειωθεί από το υψηλό 49% και τώρα βρίσκεται γύρω στο 40+%. Ο σοσιαλιστής συνάδελφος του Σάντσεθ Σάντος Σερντάν, δικαιολογημένα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις προσφέρουν μια “ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να επιλυθεί μόνο πολιτικά”.

.Σε μια χώρα όπου η πολιτική ζωή είναι βαθιά διασπασμένη και πολωμένη, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ένα βρόμικο και εύθραυστο αποτέλεσμα. Αλλά είναι επίσης πολύ καλύτερο για την Ισπανία από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Λαϊκό Κόμμα, η οποία θα έβγαζε την ακροδεξιά από την κατάψυξη, για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας».

Γιατί η Αριστερά στάθηκε όρθια

Όμως ο σχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα ήταν δυνατός, αν η Αριστερά του Sumar, δεν είχε επιτύχει ένα πολύ ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το Sumar, ο εκλογικός συνδυασμός-μετεξέλιξη των Podemos,  που είχε συγκροτηθεί μόλις τρεις μήνες πριν, κέρδισε το 12,31% των ψήφων, χάνοντας με διαφορά στήθους την τρίτη θέση από το Vox(12,39%)

Στις «Μέρες μελέτης» που διοργάνωσε πρόσφατα στη Μαδρίτη η ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς (Left), δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ευρωβουλευτές να μάθουμε από πρώτο χέρι πώς η ισπανική Αριστερά κατάφερε να διατηρήσει την εκλογική της δύναμη και επιρροή. Με αποτέλεσμα η Ισπανία να είναι σήμερα μία από τις λίγες χώρες που αντιστέκονται στη διεθνή επέλαση δεξιάς- ακροδεξιάς και την εκλογική πτώση της Αριστεράς

Καθόλου μυστική, η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει τίτλο «Προστατεύστε τους ασθενέστερους». Η Γιολάντα Ντίαz, υπουργός εκ μέρους των Podemos στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και σήμερα επικεφαλής του νέου σχήματος της Αριστεράς, είναι ο εγκέφαλος της επιχείρησης: ως υπουργός Εργασίας αύξησε σταδιακά τον  κατώτατο μισθό στα 1.080 ευρώ, μια αύξηση 47% σε  πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid απαγόρευσε στις επιχειρήσεις να απολύουν. Και πέρυσι, με μια μεταρρύθμιση  της αγοράς εργασίας, πέτυχε τη δραστική μείωση της εργασιακής ανασφάλειας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ισπανικής κοινωνίας. Η Γιολάντα Ντίαζ διαπραγματεύθηκε σκληρά με τον ισπανικό ΣΕΒ και έκανε συμβιβασμούς. Αλλά δεν πήγε να μιλήσει  στους βιομήχανους πετώντας προκαταβολικά λευκή πετσέτα και προτείνοντας stock options για να τους καλοπιάσει.

Η ισπανική αριστερά έχει επαφές με τα συνδικάτα. Και μάλιστα με όσα αντιπροσωπεύουν εργαζόμενους από το πρεκαριάτο, τις λιγότερο προστατευμένες νέες μορφές απασχόλησης. Σε μια ημερίδα για τα εργασιακά δικαιώματα, μας μίλησε η εκπρόσωπος του συνδικάτου  στα καταστήματα Zara και η πρόεδρος του σωματείου των οικιακών βοηθών, ένας εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην Amazon καθώς και ένας των εργατών στη βιομηχανία μετάλλου, στη χώρα των Βάσκων.

Με την υποστήριξη της Αριστεράς, η κυβέρνηση Σάντσεθ σε συνεργασία με την πορτογαλική του Αντόνιο Κόστα (που παραιτήθηκε τις προάλλες από ένα λάθος) πέτυχαν την «ιβηρική εξαίρεση» από τα μέτρα των Βρυξελλών για την ενέργεια. Έτσι οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου δεν ανέβηκαν και είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα. Με αποτέλεσμα, και τα προϊόντα στα ράφια να είναι φθηνότερα.

Με τους φόρους αλληλεγγύης που η κυβέρνηση επέβαλλε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες για τα τεράστια κέρδη τους το 2022, συγκεντρώθηκαν πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί οι εργαζόμενοι να υπερψηφίσουν τη δεξιά και την ακροδεξιά, που αντιτάχθηκαν την προηγούμενη τετραετία σε όλα τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης;

Το συμπέρασμα είναι ότι όπου η Αριστερά κάνει τη δουλειά της υπέρ των ασθενέστερων δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
unnamed
Η νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη μέρα

Σε εκτεταμένη συνέντευξη του στον Δημήτρη Δανίκα και το Πρώτο Θέμα, ο Στέλιος Κούλογλου αναλύει τα εκλογικά αποτελέσματα και τα...

Close