Παρουσίαση Βιβλίου / Ραγκίπ Ντουράν: Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη, Χρονικό της σύγχρονης Τουρκίας

Permalink

Ηεπιθεώρηση πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ και οι ομότιτλες εκδόσεις παρουσιάζουν το βιβλίο του Ραγκίπ Ντουράν«Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη, Χρονικό της σύγχρονης Τουρκίας», στην Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή, στις 19:30, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, Λεωνίδας Καρακατσάνης, ο ίδιος ο συγγραφέας και ο εκδότης του, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Με την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Ο φίλος μου ο Ραγκίπ», όπου καταγράφεται η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία.

 

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το βιβλίο:

Ο Μεχμέτ Ραγκίπ Ντουράν (Mehmet Ragıp Duran), γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε νομικά στην Aix-en-Provence έχοντας αποφοιτήσει από το Λύκειο Γαλατάσεραϊ της Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε στις σχολές δημοσιογραφίας CFPJ-Παρίσι και Nieman/Χάρβαρντ-Βοστώνη.

Δημοσιογράφος από το 1978, εργάστηκε σε διάφορες μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας (Aydınlık, Hürriyet, Cumhuriyet, Nokta, Özgür Gündem, BİA ). Διετέλεσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP και της εφημερίδας La Libération στην Τουρκία. Εργάστηκε επίσης στο Λονδίνο για λογαριασμό του BBC.

Είναι ο συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων από το 1980: Με τους Αφγανούς Μαχητές, ΜΜΕ με επωμίδες, Εδώ, Διεθνές Ραδιόφωνο της Αστυνομίας, Μεσομεταμορφώσεις. Δίδαξε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Galatasaray και το Πανεπιστημίο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονη διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

 

Για το έργο, τα βιβλία του και την δημοσιογραφική του δράση τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Από το 2016 ζει στη Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί για ζητήματα της Τουρκίας στην ηλεκτρονική έκδοση TVXS.GR ενώ είναι παραγωγός του προγράμματος «Ιστορία, Γεωγραφία και ΜΜΕ» στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio-Özgürüz του Βερολίνου. Η ηλεκτρονική του σελίδα αφορά στην κριτική ανάλυση των σύγχρονων ΜΜΕ: www.apoletlimedya.blogspot.com

Το βιβλίο του Ντουράν, που προλογίζει ο Στέλιος Κούλογλου, αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την κατανόηση της σύγχρονης Τουρκίας με τη ματιά ενός έμπειρου και οξυδερκή παρατηρητή, που υπηρετεί με πάθος και αφοσίωση το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του βιβλίου δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση TVXS.GR. O συγγραφέας έγραψε τα κείμενα στη γαλλική γλώσσα τα οποία και μεταφράστηκαν στην ελληνική από τους δημοσιογράφους Νίκο Λεγάκη και Νίκο Μίχο. Ο εκδότης επιμελήθηκε το σύνολο των μεταφράσεων. Μ

Μέρος των κειμένων δημοσιεύτηκε στο ΕΝΕΚΕΝ, Επιθεώρηση Πολιτισμού που εκδίδεται στην Θεσσαλονίκη. Τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα Arti Gerçek (Κολωνία) και Express 1+1 (Kωνσταντινούπολη) στην τουρκική μεταφράστηκαν από τους Duran και Γιαννόπουλο οι οποίοι επιμελήθηκαν και την ύλη του βιβλίου.


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
363567-5579547
Διάγγελμα Μητσοτάκη: o ξένοιαστος καπετάνιος και η δημοσκοπική φουρτούνα

Η ίδια, γνώριμη τακτική: αφού η κοινωνία φτάνει στο αμήν, είτε πρόκειται για τους νεκρούς από την πανδημία ή για...

Close