Στέλιος Κούλογλου / Γιατί ο Δημητριάδης ζητάει εκατομμύρια από Tvxs – ανεξάρτητα ΜΜΕ

Permalink

Χθες Πέμπτη, ξεκίνησε στην Αθήνα μια δίκη που έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων στους διεθνείς δημοσιογραφικούς κύκλους και στις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, που παραιτήθηκε κακήν κακώς μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία αγωγών κατά ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Η πρώτη εκδικάστηκε χθες.

Απίστευτο και όμως αληθινό, ο άνθρωπος που εκατοντάδες δημοσιεύματα εμφάνιζαν όχι απλώς να εμπλέκεται αλλά να είναι Ο αρχικοριός, ζητάει και τα ρέστα από τα μέσα ενημέρωσης που ερεύνησαν για την αλήθεια. Στην αρχή στράφηκε κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» (250.000 ευρώ), των Reporters United (150.000 ευρώ), του Θανάση Κουκάκη (150.000 ευρώ). Τελευταία ανέβασε την ταρίφα, ζητώντας συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ κατά τεσσάρων στελεχών «Εφ.Συν.» και τριών δημοσιογράφων των Reporters United.

Από το Tvxs ζητάει 550.000 ευρώ για 11 αναρτήσεις, που κοστολογεί 50 χιλιάρικα την καθεμιά. H κατηγορία είναι ότι μια σειρά ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων μας τον εμφάνιζαν εμπλεκόμενο στην υπόθεση, με την οποία ο καημένος δεν είχε την παραμικρή σχέση!

Η νομοθεσία για τις καταχρηστικές αγωγές(SLAPPs).

Πριν από μερικά χρόνια, ξεκινήσαμε, μερικοί ευρωβουλευτές, μια εκστρατεία εναντίον των καταχρηστικών αγωγών από εταιρείες και πολιτικούς, που έχουν στόχο τον εκφοβισμό και την οικονομική αφαίμαξη των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Αφορμή για την εκστρατεία ήταν η «κληρονομιά» που η δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια άφησε στα παιδιά της.

Διαβάστε: Η ερευνητική δημοσιογραφία στο απόσπασμα / Οικονομικός στραγγαλισμός των ανεξάρτητων ΜΜΕ με τις αγωγές SLAPP

Στην πρώτη σχετική εκδήλωση που οργανώθηκε με δική μου πρωτοβουλία, τον Νοέμβριο του 2019, η Κορίν Βέλα, η αδελφή της Δάφνης, ανέφερε ότι όταν δολοφονήθηκε η αδερφή της εκκρεμούσαν σε βάρος της 57 δικαστικές υποθέσεις. Σε πολλές από αυτές ενάγοντες ήταν επιχειρηματίες που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Μάλτας καθώς και τη Τράπεζα Pilatus. Η Τράπεζα εμπλεκόταν σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως είχε αποκαλύψει η Μαλτέζα δημοσιογράφος.

Τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά την εκδήλωση, μετά από πολλές προσπάθειες και έντονη νομοθετική δουλειά, η ΕΕ υιοθέτησε την οδηγία SLAPPs. Υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, η οδηγία προβλέπει ότι σε περίπτωση καταχρηστικής αγωγής, ο ενάγων υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των δικαστικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένης της νομικής εκπροσώπησης του εναγομένου. Θα πληρώνει αποζημίωση στα θύματα, ενώ θα του επιβάλλονται κυρώσεις από το δικαστήριο.

Δημητριάδης, ο άνθρωπος σύμβολο.

Ο κ. Δημητριάδης είναι χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο που συμβολίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τώρα βάλθηκε να γίνει και σύμβολο των SLAPPs. Γιατί οι αγωγές που κατέθεσε είναι ο ορισμός του SLAPPs για τους παρακάτω λόγους:

Διαβάστε: Κούλογλου σε Κομισιόν / Επείγουσα ερώτηση για τις καταχρηστικές αγωγές Δημητριάδη

-Πρόκειται για ρεπορτάζ που ερευνούσαν μια υπόθεση πολύ σημαντική για τη δημοκρατία της χώρας, την προστασία της δημοσιογραφίας και την ιδιωτική ζωή πολιτικών και δημοσιογράφων. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν υποχρέωση να ερευνήσουν. Τα ρεπορτάζ τους αναφέρονταν σε πραγματικά περιστατικά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της αλήθειας.

-Πριν την άσκηση της αγωγής, ο κ. Δημητριάδης είχε στείλει εξώδικο με τις δικές του απόψεις, στη «1984 Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία », τη μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία ανήκει το tvxs. Σεβόμενο τους δεοντολογικούς κανόνες, τους νόμους αλλά και τις απόψεις ακόμη και ανθρώπων όπως ο κ. Δημητριάδης, το Tvxs δημοσίευσε αυτούσιο το εξώδικο. Σε ανάλογες κινήσεις είχαν προβεί και τα υπόλοιπα ΜΜΕ που έχει βάλει στόχο.

Παρόλα αυτά ο κ. Δημητριάδης έφερε την υπόθεση στα Δικαστήρια. Γιατί δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει τη δίκη. Σκοπός του είναι ο εκφοβισμός με αστρονομικά ποσά και η οικονομική εξάντληση των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

-Ορισμένα από τα άρθρα του Tvxs για τα οποία ζητάει 50.000 ευρώ το καθένα, στηρίζονταν σε δημοσιεύματα άλλων μέσων ενημέρωσης, όπως παραδείγματος χάριν του Βήματος που έγραφε πχ: « Πρωταγωνιστής για την έλευση του Predator στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη ».(Bήμα 12.11.2022). «Υποκλοπές: Ποια είναι τα 11 πρόσωπα που έλαβαν τις «μολυσμένες ευχές» του Γρηγόρη Δημητριάδη (Βήμα 03.11.2023)

Αλλά ο κ. Δημητριάδης φοβάται να τα βάλει με τον κ. Μαρινάκη. Θίχθηκε επιλεκτικά από τα δημοσιεύματα ανεξάρτητων ΜΜΕ. Όλα τα παραπάνω κάνουν τις αγωγές του κλασικά παραδείγματα SLAPPs.

Το ψυχογράφημα της Καθημερινής

Ενα παράδειγμα για τις επιλεκτικές επιθέσεις της πρώην ισχυρής φιγούρας του Μαξίμου, είναι τα σχετικά ρεπορτάζ της Καθημερινής. Ενα από αυτά απαντάει εμμέσως και στο ερώτημα γιατί ο κ. Δημητριάδης κάνει κινήσεις που στο τέλος θα του κοστίσουν ακριβά.

Το άρθρο («Υπόθεση υποκλοπών: Η πτώση ενός κλειδοκράτορα») δεν αναφέρεται μόνο στο σκάνδαλο. Περιγράφει με μελανά χρώματα μια αλαζονική και αυταρχική προσωπικότητα που κοκορεύεται ότι «έχει τρέξει όλες τις εκστρατείες του Κυριάκου» και είχε επιβάλλει μια σταλινικού τύπου εξουσία στο Μέγαρο Μαξίμου: «ένα ‘’τσαρικό’’ σύστημα όπου όποιος δεν περνούσε από το δικό του κανάλι και επιχειρούσε αδιαμεσολάβητα να απευθυνθεί στον Μητσοτάκη, είτε κινδύνευε με καρατόμηση είτε κατέληγε στο βάθος της κατάψυξης».

Διαβάστε: Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στο Tvxs / «Από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις στην Ευρώπη οι αγωγές Δημητριάδη»

Η ανάλυση της εφημερίδας σκιαγραφεί έναν εμμονικό άνθρωπο με φαντασιώσεις:
«εμμονές με συγκεκριμένα πρόσωπα, οι οποίες εντυπωσίαζαν τους συνδαιτυμόνες του, γιατί ήταν πολύ συχνά αποκυήματα φαντασίας και δεν είχαν κανένα όριο ή φραγμό. Άλλοτε κολλούσε με τον Δένδια, άλλοτε με τον Χατζηδάκη, άλλοτε με τον Χρυσοχοΐδη και τον Κικίλια, άλλοτε με άλλους μη πολιτικούς και πολύ συχνά με πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ».

«Δολοφονώντας» τους αντιπάλους

«Αυτή την αίσθηση παντοδυναμίας», συνεχίζει το ψυχογράφημα, «απηχούσε και μια άλλη φράση που χρησιμοποιούσε συχνά όταν ήθελε να πει ότι κάποιος αντίπαλός του θα εξαφανιστεί πολιτικά: ‘’Αυτός’’, έλεγε, ‘’θα συναντήσει τον Δημιουργό του’’. Όπως σχολίαζε άνθρωπος που συνεργάστηκε μαζί του, ‘’αυτό ήταν το πρόβλημα. Είχε δει πολλές ταινίες στις οποίες οι πρωταγωνιστές μιλούσαν με αυτούς τους όρους, κι ήταν σαν να θέλει να το ζήσει’’».

Το άρθρο καταλήγει με την πληροφορία ότι, παρά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει τα λάθη του και να αποσυρθεί:

«Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρχε η προσδοκία ότι θα περνούσε κάποια περίοδο ‘’περισυλλογής’’ και απομάκρυνσης από την ‘’πιάτσα’’. Ο ίδιος δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση και όπως λέει με κάθε ευκαιρία, ‘’εγώ δεν είμαι τέτοιος τύπος, δεν θα εξαφανιστώ. Σας το έχω πει, φοράω παντελόνια’’.

Ο κ. Δημητριάδης δεν αντέδρασε σε παρόμοια άρθρα, όπως αυτό της Καθημερινής, ούτε έκανε αγωγή κατά της εφημερίδας. Έβγαλε το παντελόνι του και έβαλε.. σορτσάκι. Την ίδια φορεσιά είχε επιλέξει απέναντι με δεκάδες ρεπορτάζ του Βήματος όχι μόνο για τις υποκλοπές, αλλά όσα αποκάλυπταν τον ρόλο «του πρωθυπουργικού συμβούλου και πολυπράγμονος ανιψιού -όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τα εξοπλιστικά μέχρι τις υγειονομικές προμήθειες, από κάτω θα τον βρεις».

Η εξόντωση των ανεξάρτητων ΜΜΕ

Βεβαίως ο ψυχισμός του κ. Δημητριάδη δεν αρκεί για να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να προχωρήσει στις αγωγές, που εκθέτουν διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπογραμμίζουν τα σοβαρά προβλήματα για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε πρόσφατα να φάει δημοσίως με τον ανιψιό: ήταν η πολιτική αποκατάσταση του για τις υποκλοπές αλλά και η επιβράβευση των εκδικητικών του τακτικών απέναντι στα μη ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση του ανιψιού «διαβάζει» τη σκέψη του θείου, που θέλει να ελέγχει απόλυτα την ενημέρωση και ενοχλείται ιδιαίτερα από την κριτική των μη φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Αν με τη λίστα Πέτσα ευνόησε σκανδαλωδώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με τις αγωγές Δημητριάδη ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν την πολιτεία του.


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
354383-pes_ki_esu_kuriako
Πες κι εσύ Κυριάκο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close