Πίσω από την εικόνα της παντοδυναμίας που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει, ο κ. Μητσοτάκης χάνει έδαφος και αντιμετωπίζει προβλήματα. O διχασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον γάμο των ομοφύλων είναι το λιγότερο. Στο Βήμα της Κυριακής, που έχει πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο «Η φθορά της δεύτερης θητείας», ακόμη και αρθρογράφοι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση καταγράφουν το πρόβλημα.
«Για πρώτη φορά έπειτα από μια μακρά περίοδο καταγράφεται μια εμφανής πολιτική φθορά της στις έρευνες της κοινής γνώμης », γράφει ο Α. Κωβαίος για την «κατάρα της δεύτερης τετραετίας», τα «πολλαπλά τα μέτωπα της κυβέρνησης με την κοινωνία» καθώς και «τη νευρικότητα στο εσωτερικό της ΝΔ».
«Έπειτα από έξι μήνες κυβερνητικής δραστηριότητας, πολλοί διερωτώνται αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αρκούντως μεταρρυθμιστική και αν όντως διαχειρίζεται επωφελώς για τη χώρα και την ίδια το απροσμέτρητο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ή απλώς το ξοδεύει και ξοδεύεται κατά τρόπο μη αποδοτικό », προσθέτει ο Α. Καρακούσης. «Οι πιο επικριτικοί μάλιστα υποτιμούν την κυβερνητική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τη χαρακτηρίζουν κατά βάση επικοινωνιακή, αβαθή και εν πολλοίς ευκαιριακή, παρακολούθημα των δημοσκοπήσεων και των πολιτικών συγκυριών».
Η συνταγή αποτυχίας
Ο ο πρώην διευθυντής και νυν αρθρογράφος της εφημερίδας βαθμολογεί με κάτω από τη βάση την κυβέρνηση σε βασικούς τομείς. Στο «μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής…που άφησε κατά βάση αλώβητη τη μεγάλη φοροδιαφυγή της μεσαίας ελευθεροεπαγγελματικής τάξης των 200.000 και 300.000 ευρώ». Στην «περιορισμένη δράση της, για να μην πούμε την ανοχή της, στα εκτεταμένα δίκτυα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων».
Στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και την «πλήρως αποδιοργανωμένη» Ελληνική Αστυνομία, «είτε γιατί οι υπεύθυνοι ήταν ανεπαρκείς είτε επειδή επικράτησαν άλλοι σκοποί και στόχοι, όπως φανέρωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών». Στην «επίμαχη ζώνη της υγείας, που βαραίνει τις ασθενέστερες των τάξεων το επικρατήσαν δόγμα, που αδιαφορεί για το ποιος παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες οδηγεί με βεβαιότητα σε μαρασμό το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Σχεδόν για κανένα τομέα δεν λέγεται καλή κουβέντα, καθώς το συμπέρασμα είναι πώς ακολουθείται «μια συνταγή αποτυχίας», που «θα φανερώσει εν καιρώ ότι το συγκεντρωθέν πολιτικό κεφάλαιο ξοδεύθηκε αφειδώς».
Οι αντιδράσεις της νεολαίας
Η εφημερίδα καταγράφει την «ανησυχία αυτές τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των αγροτών και της έντασης η οποία παρατηρείται στα μπλόκα και, αφετέρου, λόγω της αναταραχής η οποία φουντώνει στα πανεπιστήμια, με καταλήψεις και έξαρση των αντιδράσεων, εν όψει της κατάθεσης του προαναγγελθέντος νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ».
Και μεταφέρει «την εκτίμηση στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος στη δεύτερη κατηγορία των νεαρών πολιτών». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι νεαρές ηλικίες είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους αντίθετες στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία διεισδύοντας στο χώρο του κέντρου ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής.
Είναι σήμερα παράδοξο ότι μόνο στο θέμα των ομόφυλων γάμων έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα μοντέρνο πρόσωπο, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης του- αλλά και χάρις σε αυτές.
Ομως, παρά την έκταση που έχει πάρει στο δημόσιο διάλογο, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα για τους πολίτες. Αντίθετα στα φλέγοντα θέματα όπως είναι η ακρίβεια ή το κόστος στέγασης ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει επιτύχει καμία μεταρρύθμιση αλλά αποδεικνύεται δέσμιος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των κάθε λογής κερδοσκόπων.
Το υπαρξιακό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ
Η αρχόμενη φθορά μιας κυβέρνησης, που έτσι κι αλλιώς οφείλει την παντοδυναμία της στα ιστορικά λάθη του αντιπάλου της, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Αριστερά. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ που ταλανίζεται πλέον ανοιχτά από βαθιά κρίση ταυτότητας και την καταστροφική δράση του προέδρου του που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Οποιος αμφιβάλλει ακόμη, ας δει τη στάση του κ. Κασσελάκη στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Διαβάστε: Νίκος Μπίστης / Πόση ακόμα συναίνεση θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Στον ΣΥΡΙΖΑ σιγοβράζει μία εκρηκτική κατάσταση: τα μέλη και οι οπαδοί του ανήκουν σε δύο ιστορικά ρεύματα, την αριστερά και την κεντροαριστερά, με τα οποία ο πρόεδρος του δεν έχει καμιά σχέση. Το κόμμα θα περάσει από συνεχείς κρίσεις, πριν ηττηθεί στις ευρωεκλογές και αποσυντεθεί.
Η ευκαιρία για τη Νέα Αριστερά
Η ευκαιρία είναι όμως μεγάλη για τη Νέα Αριστερά, αν προχωρήσει γρήγορα. Πρώτον, δίνοντας το δικό της στίγμα με παρεμβάσεις στην πολιτική και στο Κοινοβούλιο και δεύτερο συμμετέχοντας στα κοινωνικά κινήματα που αναπόφευκτα ξεσπούν και αποκτώντας κοινωνικές προσβάσεις.
Στο πρώτο θέμα, των θέσεων του νέου κόμματος, η παρέμβαση μετά τις θριαμβολογίες Μητσοτάκη για την αγορά των F35 ήταν καίρια και ακριβώς αυτό που πρέπει να πει η Αριστερά: λιγότερα κανόνια και περισσότερο ψωμί και υγεία για τους ασθενέστερους.
Ομως στην αντίληψη και τη δράση έχουν πολλά να γίνουν. Με τίτλο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ο καθηγητής Μάκης Μοσχονάς έγραψε σε ένα post του για τις δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί:
«Το κενό εκπροσώπησης και το κενό ‘’φαντασιακού’’ που χαρακτηρίζουν τον αριστερό και κεντροαριστερό χώρο είναι πρωτόγνωρα στη μεταπολίτευση. Ενώπιον τέτοιου διπλού κενού, οι δυνατότητες εκλογικής ανάπτυξης νέων σχηματισμών, ή περίπου νέων, είναι τεράστιες..
..Ωστόσο, η Νέα Αριστερά φαίνεται να απέκτησε κουλτούρα μικρού “κόμματος” πριν καν μετρηθεί ως μικρό κόμμα στις έρευνες κοινής γνώμης. Μοιάζει πρόωρα να έχει προσαρμοστεί στη συνθήκη ενός σχηματισμού χαμηλών εκλογικών επιδόσεων. Και φυσικά τα περισσότερα στελέχη της (νομίζω όχι ο Αλ. Χαρίτσης) μοιάζουν να εγκατέλειψαν, ταυτόχρονα με την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κουλτούρα της πλειοψηφικής κλίσης..
..Στην πράξη, η Νέα Αριστερά συμπεριφέρεται ως εάν να μην υπάρχει το ιστορικό, γιατί περί ιστορικού πρόκειται, κενό εκπροσώπησης. Συμπεριφέρεται ως εάν η ευρεία αριστερά και κεντροαριστερά να είναι σε τάξη, με αποκρυσταλλωμένους συσχετισμούς και χαμηλή εκλογική κινητικότητα. Λείπει στο νέο σχήμα η αίσθηση επείγουσας κίνησης, το νεύρο, η ορμή, η ταχύτητα στα αντανακλαστικά συγκρότησης, η καινοτομική ενέργεια».
Διαβάστε επίσης: Το tvxs στην κηδεία του Μεταξουργείου / «Κατασκευαστικά κεφάλαια και μίζα, γκρεμίζουνε τον μαχαλά για μία Γκόλντεν βίζα»
Mια τέτοια καινοτόμα δράση σημειώθηκε την Κυριακή με την «κηδεία του Μεταξουργείου»,τη, εμπνευσμένη παρέμβαση των κατοίκων για το στεγαστικό πρόβλημα και την κοινωνική συνοχή της γειτονιάς τους. Θα συνεργαστούν με άλλες γειτονιές της Αθήνας- να ένα παράδειγμα ευφάνταστων δράσεων που μπορούν να ξεκινήσουν για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Τελειώνω με τα βίντεο με τις χήρες και τη νεκρώσιμη ακολουθία που εξελίχθηκε σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Καλή αρχή.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS