Στέλιος Κούλογλου / Οι Μπρανκαλεόνε της ΕΕ, ο Ζελένσκι και ο Μητσοτάκης

Permalink

Αρκεί να διαβάσει κανείς την προσωρινή ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που άρχισε χθες: «οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τον κίνδυνο λιμού στη Γάζα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με τον (γ.γ. του ΟΗΕ) Γκουτέρες και στη συνέχεια να επανέλθουν σε αυτό (τον κίνδυνο λιμού) κατά τη διάρκεια του δείπνου».

«Καλή όρεξη», έγραψε ένας Ισπανός φίλος στο Χ.

Μια ομάδα μετρίων πολιτικών, στην καλύτερη περίπτωση, καλείται να αντιμετωπίσει δύο πολέμους και το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επανεκλεγεί πλανητάρχης τον Νοέμβριο.

Ο απολογισμός τους μέχρι τώρα:

Στο πόλεμο της Ουκρανίας έχουν επιβάλλει διαδοχικές κυρώσεις στον Πούτιν, οι οποίες τον έχουν ενισχύσει, ενώ έχουν βλάψει σοβαρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η οικονομία της Γερμανίας, της ατμομηχανής της Ευρώπης περνάει τη χειρότερη περίοδο της από τη δεκαετία του 50.

Τα μέτρα που έλαβε, έχουν καταστήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς τον πιο αντιδημοφιλή στην ιστορία, ενώ η ακροδεξιά έχει απογειωθεί στις δημοσκοπήσεις. Παραμερίζοντας από τη δεύτερη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα δηλαδή του Σολτς, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία.

Άλλοι από τους Ευρωπαίους θέλουν κι άλλες κυρώσεις, άλλοι περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, μερικοί και τα δύο. Κανείς δεν τολμάει να πει αυτό που είπε θαρραλέα ο Πάπας: ότι πρέπει να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς σκοτώνονται εκατοντάδες κάθε μέρα σε ένα πόλεμο που δεν βγάζει νικητή.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ / «Τύμπανα πολέμου» στις Βρυξέλλες – Λεφτά στο Κίεβο για όπλα, όχι για ανοικοδόμηση

Στην πραγματικότητα η σφαγή της Ουκρανίας χρησιμοποιείται όσο πιο κυνικά γίνεται, για μικροπολιτική και εσωτερική κατανάλωση. Ο Μακρόν δηλώνει ότι δεν αποκλείει να στείλει και στρατεύματα στην Ουκρανία, απλά και μόνο για να τη βγει στον Σολτς διεθνώς και στη Μαρίν Λεπέν στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Οι μικροί παίκτες μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις, επειδή κανείς δεν τους δίνει σημασία. Τις προάλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ένα ταξίδι αστραπή στη Ουκρανία, σε μια – ανεπιτυχή – προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα από τα Τέμπη και την που-βρήκες-τα ξένα μέιλ- Ασημακοπούλου.

Αν όμως πιστέψουμε όσα έγραψε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, του υποσχέθηκε και στρατιωτική βοήθεια.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να το διαψεύσουν: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού».

Oπότε μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα: είτε ο Ζελένσκι πίνει κάτι και δεν μας δίνει. ‘Η ο Μητσοτάκης τον πέρασε για Έλληνα ψηφοφόρο.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι / «Καρφώνει» τον Μητσοτάκη για μυστικές συμφωνίες – Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Στον πόλεμο της Γάζας, όπως είδαμε έχει υπάρξει συμφωνία στο μενού των επίσημων δείπνων.

Από τον Οκτώβριο, δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στο αίτημα για κατάπαυση του πυρός, παρότι δολοφονούνται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάθε μέρα.Ορισμένοι είναι πιο φιλοϊσραηλινοί και από τον «Τζο Μπάιντεν τον Γενοκτόνο», ο οποίος, λόγω των αμερικανικών εκλογών, έχει αρχίσει να ψελλίζει ότι θα κάνει νταντά τον Νετανιάχου.

Τελικώς συμφώνησαν χθες να ζητήσουν, μόνο όταν έμαθαν ότι οι ΗΠΑ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο που ζητά κατάπαυση του πυρός! Χωρίς βεβαίως να αποφασίσουν τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων ευρωπαϊκής κατασκευής στο Ισραήλ.

Το μπόι πολλών  είναι κοντύτερο και από τη σκιά τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει και να επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν. Αλλά αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα «αμαρτωλά » Sms που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, με τα οποία κλείστηκε στην πανδημία η συμφωνία αγοράς εμβολίων αξίας δισεκατομμυρίων.

Ως πρόεδρος της ΕΕ ο  Σαρλ Μισέλ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πολιτικά μηδενικό, προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής όπως αυτή που γίνεται τώρα στις Βρυξέλλες. Πριν δύο μήνες δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του για να βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής!

Όταν ρωτήθηκε, δεν είχε φροντίσει να μάθει ούτε τι προβλέπουν τα ευρωπαϊκά σύμφωνα για την αντικατάσταση του ηγέτη της ΕΕ. Και όλα αυτά σε καιρό πολέμων! Αλλαξε στάση μόνο μετά από ένα χωρίς προηγούμενο κράξιμο.

Μόλις 15 μέρες πριν, οι εκλογές στην Πορτογαλία έδειξαν ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η λιτότητα των τελευταίων δεκαετιών που εφάρμοσαν, η αλαζονεία και η απομάκρυνση τους από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, δημιούργησαν το κενό που καταλαμβάνει η αντιευρωπαϊκή νέα-ακροδεξιά, δημαγωγώντας και συσπειρώνοντας τη διευρυνόμενη μάζα των απόκληρων.

Αλλά αυτοί, όπως οι επιβάτες του Τιτανικού, τον χαβά τους. Ο ίδιος Σαρλ Μισέλ επανήλθε προχθές δηλώνοντας ότι αν θέλουμε ειρήνη, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό είναι το μόνο που θα συμφωνήσουν πρόθυμα και από μόνοι τους. Να αυξήσουν τους εξοπλισμούς.

Διαβάστε επίσης: Σαρλ Μισέλ / Αν η Ευρώπη θέλει ειρήνη, πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε μάλιστα υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Προς Θεού, όχι για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να προσληφθεί κανένας γιατρός ή να στεγαστούν οι νέοι. Αλλά για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στην απολαυστική κωμωδία του Μάριο Μονιτσέλι «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» (1966) μια αλλοπρόσαλλη ομάδα από ξεπεσμένους ιππότες με ψωραλέα άλογα, ληστές, απατεώνες και άξεστους χωρικούς ετοιμάζεται για σταυροφορία στους Άγιους Τόπους.

Μοιάζουν με τη σημερινή ευρωπαϊκή ηγεσία. Mε τη διαφορά ότι οι κωμικοτραγικοί Ιππότες του Μονιτσέλι πίστευαν σε κάτι. Οι σύγχρονοι τους απλώς κάνουν business. Kαι οι εταιρείες όπλων, πάρτι στις Βρυξέλλες.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
EP-151968E_Plenary_14_Pegasus
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Καλεί Ελλάδα και Κομισιόν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Εξεταστικής PEGA – Ψήφισμα που συνυπογράφει ο Στ. Κούλογλου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, ψήφισμα για την απουσία νομοθετικής δράσης στο ζήτημα των παράνομων...

Close