Στέλιος Κούλογλου / Τι κατέθεσα στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για τον κ. Μηταράκη

Permalink

Κλήθηκα πρόσφατα να καταθέσω στο 2ο Προανακριτικό Τμήμα Aθηνών, για την επείγουσα δικογραφία που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με υποθέσεις στις οποίες φέρεται εμπλεκόμενος ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν ο κ. Μηταράκης είχε αφήσει αιχμές οικονομικών συναλλαγών και διαφθοράς ευρωβουλευτών που ασχολούνται με το προσφυγικό πρόβλημα, τόσο σε δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση όσο και από το βήμα της Βουλής.

Σε επιστολή μου προς την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Laura Codruța Kövesi, τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) Ville Itälä και την Εκτελεστική Διευθύντρια της EUROPOL, Catherine de Bolle ζητούσα ως άμεσα  θιγμένος, να ξεκινήσουν «αμέσως τις σχετικές έρευνες, ζητώντας και από τον κ. Μηταράκη όλα τα σχετικά στοιχεία που θεμελιώνουν  τις καταγγελίες του».

Παράλληλα στην ίδια επιστολή, απαριθμούσα μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες ο κ. Μηταράκης φερόταν να εμπλέκεται.

Διαβάστε: Επιστολή Κούλογλου σε Γενική Εισαγγελέα ΕΕ, OLAF, EUROPOL για Μηταράκη: Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για διαφθορά

Φυσικά ο κ. Μηταράκης δεν είχε το παραμικρό στοιχείο εναντίον μου ή εναντίον κάποιου άλλου ευρωβουλευτή της Αριστεράς. Ούτε θα μπορούσε να έχει: όσα δήλωνε ήταν λάσπη και φθηνή προπαγάνδα. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει τη δικογραφία για τις υποθέσεις που αφορούν τον πρώην υπουργό. Ακολουθούν αυτές που κατέθεσα.

Υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Μάιος 2020: Σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Υπουργείου Μετανάστευσης 1 για τη Δομή Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση τη Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα2.

Σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις, τη σχετική ανάθεση, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, υπέγραψε μετακλητός υπάλληλος, συνεργάτης του Ν. Μηταράκη και κομματικό στέλεχος που είχε προηγουμένως τοποθετήσει στη θέση του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε την επίβλεψη του έργου σε, επίσης, μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου, ιδιαίτερο του Υπουργού στο βουλευτικό του γραφείο και κομματικό στέλεχος στην περιοχή εκλογής του3.

Ιούνιος 2020: Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ν. Μηταράκης περιγράφει διαγωνιστική διαδικασία για μία μόνο συμμετέχουσα εταιρία. Πρόκειται για απευθείας ανάθεση στην εταιρία ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ Α.Ε. Για την εγκατάσταση προσωρινής δομής φιλοξενίας στο Δήμο Σιντικής, Ν. Σερρών, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. Ευρώ4.

Με απευθείας ανάθεση σε εταιρία σεκιούριτι έναντι 75.000 ευρώ, το Υπουργείο ανέθεσε την φύλαξη των υπηρεσιών για 28 μέρες προκειμένου να διευθετεί η παρουσία των προσφύγων και μεταναστών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες Ασύλου του Υπουργείου στην Αττική5.

Βουλευτής αποκάλυψε την ανάθεση υπηρεσίας απομαγνητοφώνησης των ομιλιών και των συνεντεύξεων του Υπουργού Μετανάστευσης, έναντι 4/000 ευρώ το μήνα σε εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη από την προηγούμενη κυβέρνηση κοστολογείτο σε 1.430 ευρώ το μήνα για πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς6.

Αύγουστος 2020: Απόφαση για απευθείας ανάθεση για την προμήθεια μασκών, την περίοδο της πανδημίας, με τιμή τριπλάσια από την αγοραία τιμή υπέγραψε ο Υπουργός Μετανάστευσης με πόρους του Ταμείου Μετανάστευσης7.

1 Προσφυγικό: Αδράνεια και κακοδιαχείριση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
2 Και κακοδιαχείριση και ατασθαλίες και παραπλανητικές «εικόνες», κ. Μηταράκη
3 Καλά κρατεί ο χορός των κολλητών και των αναθέσεων του Μηταράκη
4 Νέα απευθείας ανάθεση – σκάνδαλο Μηταράκη: 3,7 εκατ. ευρώ για τη Δομή Φιλοξενίας Σιντικής
5 Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
6 Σκάνδαλο Μηταράκη: Νέες αποκαλύψεις φωτιά για δαπάνες χιλιάδων ευρώ στο Υπουργείο Μετανάστευσης
7 Ο Μηταράκης παρήγγειλε με απευθείας ανάθεση 10.000 μάσκες με κόστος 1,59 ευρώ η μια

Σεπτέμβριος 2021: Με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανατέθηκε η ψηφιακή ενημερωτική καμπάνια σε social media για Αφγανούς Πολίτες με αρνητικά μηνύματα γύρω από τη διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών Αιτούντων Ασύλου, ύψους 59.300 ευρώ, σε εταιρία που ιδρύθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίηση του Υπουργού Ν. Μηταράκη.8 Σύμφωνα με κοινοβουλευτική ερώτηση η συγκεκριμένη εταιρία έγινε αποδέκτης απευθείας αναθέσεων ύψους 280.000 ευρώ.9

Οκτώβριος 2021: Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες για διαφθορά, επιχειρηματίες διοχέτευαν χρήματα σε αστυνομικό, ο οποίος τα διοχέτευε σε συνεργάτη του Ν. Μηταράκη όταν ήταν αν. Υπουργός Εργασίας , προκειμένου να διαγράφονται πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εν λόγω συνεργάτης μετακινήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης, μόλις ανέλαβε υπουργός ο Ν. Μηταράκης.10

Νοέμβριος 2022: Εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος, που είχε οριστεί επιβλέπων του έργου της κατασκευής δομής στην Μαλακάσα, στενός συνεργάτης του Υπουργού Μετανάστευσης και πρώην ιδιαίτερός του στο βουλευτικό γραφείο, έκανε αίτηση στο δήμο κατοικίας του και πήρε επίδομα “απορίας”.11

Δεκέμβριος 2022: Από δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτεται, κύκλωμα που δρούσε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρχές του 2022 και αποκόμιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζει την κατά προτεραιότητα καταγραφή Πακιστανών πολιτών στην Υπηρεσία Ασύλου «κατόπιν εντολής της διοίκησης» μέσω εμφανώς πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων. Το Υπουργείο δεν σχολίασε την αποκάλυψη του σκανδάλου12

Φεβρουάριος 2022: Σοβαρά ερωτήματα για αθέμιτη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό , διατυπώνει κοινοβουλευτική ερώτηση, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στη δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ που συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Μετανάστευσης για τη στέγαση αιτούντων ασύλου και η οποία συνεργάζεται με δύο εταιρείες real estate για την παροχή υπηρεσιών στέγασης.


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
189327-screen_shot_2015-11-09_at_11.26.26_p.m.
Κούλογλου: Το σχέδιο Σόιμπλε για την επόμενη μέρα

Για "Τιτανικό με όνομα Σόιμπλε" μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου στον Alpha 989 εξηγώντας ότι στο χάος που επικρατεί στην ΕΕ μετά...

Close