Στέλιος Κούλογλου / Ο έρωτας των Γάλλων πρετεντέρηδων για την ακροδεξιά

Permalink

Για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέσυρε τους υποψηφίους του υπέρ του κόμματος του Μακρόν αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, αν οι υποψήφιοι του κέντρου και της δεξιάς πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα στον πρώτο. Δεν συνέβη το ίδιο ούτε με τους Ρεπουμπλικάνους που αλληθωρίζουν προς την ακροδεξιά (ο πρώην πρόεδρος τους ήδη προσχώρησε) αλλά ούτε και με τους κεντρώους του Μακρόν.

Με πρόσχημα τις θέσεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας» στη γενοκτονία της Γάζας, οι μακρονιστές τάχθηκαν κατά αρχικά της Ακροδεξιάς, για να ξεκινήσουν αμέσως «τα ναι μεν αλλά» και τον διμέτωπο: «Ετσι όπως λέμε ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό, έτσι δεν υπάρχει και περίπτωση συγκυβέρνησης με την Ανυπότακτη Γαλλία», φέρεται να είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργικό Συμβούλιο ενώ ανάλογες θέσεις διατύπωσαν και τα βασικότερα στελέχη του.

Το αποτέλεσμα είναι από τους 221 υποψήφιους που παραιτήθηκαν, οι 132 ανήκουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και μόνο 83 στη συμμαχία του Μακρόν. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο τελευταίος έχει εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές με ψήφους της Αριστεράς, για να αποτραπεί ακριβώς η εκλογή της Μαρίν Λεπέν.

Οι πιο σφοδρές επιθέσεις του στρατοπέδου του Μακρόν δεν στράφηκαν κατά της ακροδεξιάς, αλλά μάλλον κατά της «αφύσικης» συμμαχίας των τεσσάρων κομμάτων (Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ανυπότακτη Γαλλία) που συγκρότησαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Το Λαϊκό Μέτωπο θα ασκήσει «μια πολιτική αντισημιτισμού», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό που αξιοποιεί την έλλειψη σαφούς καταδίκης από την «Ανυπότακτη Γαλλία» της τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εκτοτε το κόμμα του Μελανσόν έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη / Καλώς ορίσατε στο «1984» και τη νέα κανονικότητα

Συχνά, οι μακρονιστές υιοθέτησαν βασικά σημεία της ακροδεξιάς πλατφόρμας. Η Ορόρ Μπερζέ, στενή σύμμαχος του Μακρόν και πρώην υπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι το Λαϊκό Μέτωπο θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Η πολιτική τους ισοδυναμεί με « immigrationisme »(«μεταναστευτισμό»), είπε ο ίδιος ο Μακρόν, μια νέα λέξη που χρησιμοποιείται εκτενώς από την ακροδεξιά όταν θέλει να μιλήσει για ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Ο Mathieu Gallard, ένας Γάλλος δημοσκόπος, δήλωσε στον ιστότοπο Euractiv, ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «το κόμμα του Μακρόν ασκεί πιο έντονη κατά της Αριστεράς, η οποία, δεν αποτελεί για το ίδιο την κύρια απειλή».

Η εξήγηση για τη στάση του Μακρόν, δεν είναι μόνο ο φανατισμός των Ακροκεντρώων απέναντι στην Αριστερά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες προτιμούν την Ακροδεξιά της Λεπέν και συναντούν συχνά τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεξί χέρι της Λεπέν και υποψήφιος πρωθυπουργός, αν νικήσει το κόμμα του,

«Την προτίμηση των επιχειρήσεων προς την Ακροδεξιά επιβεβαίωσαν ανώνυμα σε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times και 4 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών της Γαλλίας», γράφει η ΕφΣυΝ στις 19 Ιουνίου: «Τόνισαν ότι μια νίκη της συμμαχίας των 4 κομμάτων της Αριστεράς θα ήταν πολύ χειρότερη για τις επιχειρήσεις απ’ ό,τι οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές και η δημοσιονομική επέκταση του Εθνικού Συναγερμού».

Αντίθετα με το πρόγραμμα της Αριστεράς, οι υποσχέσεις του Εθνικού Συναγερμού είναι γενικόλογες και μπορούν εύκολα να αλλάξουν. Περιλαμβάνουν επίσης και ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως το επανέλαβε ο Μπαρντελά σε μία συνέντευξη.

Η ανησυχία για την πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και οι Γάλλοι διπλωμάτες, έχουν ξεκινήσει ομάδες συζήτησης στο διαδύκτιο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. «Είναι ντροπή », δήλωσε στο euractiv ένας Γάλλος διπλωματικός υπάλληλος που εργάζεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, συνοψίζοντας τα αισθήματα πολλών συναδέλφων του. «Όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνουν αν η ακροδεξιά έρθει στην εξουσία. Κάποιοι ελπίζουν να ξεχαστούν σε μικρές πρεσβείες, αλλά άλλοι βρίσκονται σε επίλεκτες θέσεις και θα λαμβάνουν καθημερινά οδηγίες από το Παρίσι. Και θα πρέπει να τις εφαρμόσουν..

..Η Γαλλία διαθέτει ένα από τα πυκνότερα διπλωματικά δίκτυα στον κόσμο, με 163 πρεσβείες, δεκαέξι μόνιμες αντιπροσωπείες σε πολυμερείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ, UNESCO, ΝΑΤΟ κ.λπ.) και χίλια γαλλικά ινστιτούτα και ιδρύματα».

Διαβάστε επίσης: Γαλλικές εκλογές / Εντγκάρ Μορέν: «Ήρθε η ώρα για μια νέα αντίσταση»

Aυτή την εβδομάδα, 200 Γάλλοι φιλόσοφοι, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ζήτησαν με παρέμβασή τους να αποτραπεί η νίκη της ακροδεξιάς, απορρίπτοντας τον διμέτωπο του Μακρόν και τη θεωρία των δύο άκρων:

«Απορρίπτουμε σθεναρά την προσέγγιση “ούτε Εθνικός Συναγερμός ούτε Νέο Λαϊκό Μέτωπο” που χρησιμοποιείται από ορισμένους, μερικές φορές μέσα από τις τάξεις μας, για να διασπάσει το απαραίτητο ρεπουμπλικανικό μέτωπο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία».

Ο μόνος που δεν ανησυχεί είναι ο αμπελοφιλόσοφος Γ. Πρετεντέρης. Βασικός εκφραστής των εγχώριων φανατικών ακροκεντρώων, επανήλθε χθες με νέο πόνημα:

«Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τις εκλογές κι ίσως αύριο κερδίσει και την κυβέρνηση με μια ατζέντα που δεν είχε τίποτα το ‘’ακροδεξιό’’. Τα τρία θέματα πάνω στα οποία έκανε καμπάνια ήταν ‘’η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια και η μετανάστευση’’…Η Λεπέν απευθύνθηκε στη γαλλική κοινωνία και για θέματα που αφορούν τη γαλλική κοινωνία. Την ώρα όμως που αυτοί απευθύνονταν όπως απευθύνονταν στην κοινωνία τι βρήκαν απέναντί τους; 
Ένα αποδυναμωμένο και αποθαρημένο Κέντρο που ήταν το προσωπικό δημιούργημα του Μακρόν και αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο.
Μια σύναξη γηραλέων κι αλλοπρόσαλλων αριστερών που ονειρεύονταν ότι πολεμούσαν τον ‘’φασισμό’’ μέσα από ένα ‘’Νέο Λαϊκό Μέτωπο’’».

Ούτε η Μαρίν Λεπέν δεν θα τα έλεγε καλύτερα.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
380642-pretenteris-mitsotakis
Ο Πρετεντέρης χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου

Είναι εντυπωσιακό πόσο συντονισμένοι είναι η κυβέρνηση και οι ενημερωτικοί κολαούζοι, όταν λένε ψέματα. Τελευταίο μπαράζ παραπλάνησης, η υπόθεση των...

Close