Ο 16άρης Λαμίν Γιαμάλ, μόλις πέτυχε το εκπληκτικό γκολ στο προχθεσινό αγώνα Ισπανίας- Γαλλίας, σχημάτισε με τα χέρια του τον αριθμό 304: πρόκειται για τον ταχυδρομικό κώδικα της Ματαρό, μιας φτωχογειτονιάς της Βαρκελώνης.
Η Ματαρό αλλά και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχουν υποστεί συστηματικές ρατσιστικές επιθέσεις από την ισπανική ακροδεξιά. Για το Vox, αυτές οι ταπεινές γειτονιές είναι «πολυπολιτισμικοί λόφοι κοπριάς». Σε αρκετές περιπτώσεις, το ακροδεξιό κόμμα έχει συνδέσει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα. Οι οπαδοί του αποκαλούν το Ματαρό «Μασσαλία της Καταλονίας», μέρος όπου συνωμοτούν η Αριστερά και οι ισλαμιστές.
Ο Γιαμάλ, ο οποίος αναδείχθηκε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχει γίνει αποδέκτης ρατσιστικού μίσους εδώ και εβδομάδες. Οι ακροδεξιοί γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα ότι δεν υποστηρίζουν την ισπανική εθνική ομάδα επειδή περιλαμβάνει παίκτες όπως αυτός, του οποίου ο πατέρας κατάγεται από το Μαρόκο και η μητέρα του από την Ισημερινή Γουινέα. «Αφήστε τον να πάει στο Μαρόκο», γράφουν, παρά το γεγονός ότι ο Γιαμάλ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και μεγάλωσε στο Ματαρό.
Διαβάστε: Λαμίν Γιαμάλ / Ποιος είναι ο 17χρονος που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Ο Νίκο Γουίλιαμς, ένας ακόμη έγχρωμος, εξαιρετικός παίκτης της Ισπανίας, δέχεται παρόμοιες επιθέσεις. Μαζί με τον Γιαμάλ, πανηγύρισαν με ένα «χορό τικ-τοκ» ένα γκολ που έβαλε ο πρώτος. Ένα άλλο γεγονός που χρησιμοποίησε η ακροδεξιά για να επιτεθεί στον Γιαμάλ, είναι ότι ο πατέρας του πέταξε αυγά σε κάποιους του Vox, όταν συγκεντρώθηκαν στη γειτονιά. Γι ‘αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο και ζήτησε συγγνώμη.
«Εκείνη την ημέρα ο γιος μου ταξίδευε με την ισπανική εθνική ομάδα στην Ουγγαρία για να εκπροσωπήσει αυτή τη χώρα και αυτοί οι άνθρωποι μαζεύτηκαν έξω από ένα πολυπολιτισμικό δημόσιο σχολείο, είπε ο πατέρας του. «Η μητέρα μου πληρώνει ένσημα 50 χρόνια και ο παππούς μου ήταν στρατιώτης εδώ. Δεν έχουν το δικαίωμα να μου πουν ‘πήγαινε στη χώρα σου’, γιατί αυτή είναι η χώρα μου».
Διαβάστε: Μιχαλολιάκος: Τι χιμπατζής, τι Αντετοκούμπο…
Η υπόθεση του Γιαμάλ, που κλείνει τα 16 σε λίγες μέρες, θυμίζει την αντιμετώπιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν ακόμη δεν είχε εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. To 2013, ο « φύρερ» Νίκος Μιχαλολιάκος κλήθηκε σε μία εκπομπή να σχολιάσει την κίνηση του Γιάννη Αντετοκούμπο και του αδερφού του Θανάση να πανηγυρίσουν την επιλογή του πρώτου στο «draft» του ΝΒΑ με την ελληνική σημαία:
«και στο ζωολογικό κήπο αν δώσετε σε έναν χιμπατζή μια μπανάνα ή μια σημαία θα την σηκώσει», απάντησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Ηταν λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί για την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Λαμίν Γιαμάλ, ο Γιάννης και τα αδέλφια Αντετοκούμπο έχουν γίνει πλέον ινδάλματα στις χώρες τους. Κάνουν διαφήμιση σε αυτές αντίθετα, με τους ρατσιστές πατριδοκάπηλους που με τις πράξεις τους τις δυσφημούν.
Ποια θα ήταν όμως η αντιμετώπισή τους αν δεν ήταν κορυφαίοι αθλητές; Τα γκολ και τα καλάθια στον ρατσισμό είναι πολύτιμα, αλλά είναι η αντιμετώπιση των διαφορετικών και των φτωχών, που πρέπει στις δυτικές κοινωνίες να αλλάξει ριζικά.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS