Κούλογλου για επεισόδιο με Γιούνκερ

Permalink

Για την έκρηξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αποκάλεσε τους ευρωβουλευτές γελοίους αλλά και για την επικαιρότητα της ελληνικής οικονομίας, μίλησε ο ευρωβουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Στρασβούργο στην Ειρήνη Τσαρούχα και το TV100.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Αν τα ευρωπαϊκά όργανα μαλώνουν μεταξύ τους πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Νομίζω ότι ήταν σε κάποιο ειδικό κλίμα ο Γιούνκερ και επιτέθηκε έτσι δημοσίως. Δε νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε παραπάνω σημασία σ’ αυτό το περιστατικό. Ο Γιούνκερ αναφερόταν βασικά στο γεγονός ότι δεν ήταν πολλοί βουλευτές μέσα στη συνεδρίαση την ώρα που γινόταν ο απολογισμός της εξάμηνης προεδρίας της Μάλτας. Αυτό είναι φυσιολογικό διότι η εξάμηνη προεδρία της Μάλτας δεν αφορά και πάρα πολύ κόσμο -τι έκανε δηλαδή η Μάλτα τους τελευταίους έξι μήνες- δεδομένου ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται στη Μάλτα. Παίρνονται στο Βερολίνο κατά κύριο λόγο και στο Παρίσι. Αν μιλούσε η γερμανική προεδρία ή η γαλλική θα είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο.

Αυτό είπε κι ο κ. Γιούνκερ όμως: ότι αν ήταν εδώ η Άνγκελα Μέρκελ ή ο Μακρόν θα ήταν γεμάτη η αίθουσα. Εν τέλει τι γίνεται;

Ο σεβασμός στο κοινοβούλιο όπως και ο σεβασμός στους ανθρώπους δεν επιβάλλεται, εμπνέεται. Και στην περίπτωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, εκείνες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν αντιπαράθεση, έχουν πολιτικό αντικείμενο και στο πλαίσιο τους καλούμαστε ν’ αποφασίσουμε κάτι, είναι συνεδριάσεις στις οποίες μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος και συμμετέχουν όλοι και ψηφίζουν όλοι. Όταν πρόκειται για μια «άνοστη» προεδρία…

Η επόμενη προεδρία; Η εσθονική;

Ούτε η εσθονική μπορεί να είναι μια προεδρία που μπορεί να συναρπάσει τους ευρωβουλευτές. Αυτό δεν είναι θέμα αδιαφορίας. Εδώ δουλεύουμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Ο καθένας έχει διαφορετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, συνεντεύξεις, γκρουπ στα οποία συζητάει. Για να προσέλθει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον θέμα. Όταν θα συζητηθεί το τουρκικό π.χ. θα υπάρχει κόσμος. Όταν συζητιέται ένα θέμα που δεν πρόκειται να αποφέρει τίποτα είτε είσαι εκεί είτε δεν είσαι, προτιμάς να κάνεις άλλα πράγματα τα οποία είναι πιο σημαντικά.

Να μιλήσουμε λοιπόν για τα σημαντικά, τα δικά μας, τα ελληνικά; Την ελληνική οικονομία; Είχαμε και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους και βέβαια γίνεται και πολύς λόγος για το ζήτημα των αγορών. Από τη μία έχουμε την ελληνική πλευρά, η οποία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα -ο κ. Τσακαλώτος συγκεκριμένα- ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές και μέσα στον Ιούλιο. Από την άλλη όμως, έχουμε τους εταίρους -νομίζω ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσφατα είχε κάνει μια ανάλογη δήλωση- οι οποίοι μεταθέτουν το θέμα στο ’18. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές και τι σημαίνει τελικά το να βγούμε στις αγορές; Θα είμαστε καλύτερα ή χειρότερα;

Ο Ρέγκλινγκ καταρχήν είχε πει ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα και μέσα στο ’17. Γενικά είναι καλύτερα να βγούμε στις αγορές γιατί αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε από τις αγορές και δεν εξαρτώμαστε από τη δόση των δανειστών με ό,τι αυτό συνεπάγεται — δηλαδή, τελεσίγραφα, εκβιασμούς, νέα μέτρα κλπ. Από την άλλη μεριά, για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να γίνει καλά οργανωμένα και να υπάρξει μια αναθέρμανση της οικονομίας που να πατάει σε γερά πόδια — να μη γίνει δηλαδή για επικοινωνιακούς λόγους. Το 2014 είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο ο κ. Σαμαράς, αλλά ήταν στημένο επικοινωνιακά και με το που βγήκε στις αγορές ανέβηκαν τα επιτόκια οπότε αποσυρθήκαμε αμέσως. Πρέπει να γίνει κάτι αφού έχουμε εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουμε πράγματι ν’ αρχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές — φυσικά με κάποια βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά στηριγμένοι σε μια ουσιαστική, πραγματική επαναθέρμανση της οικονομίας.

Μια τελευταία ερώτηση, μιας και αναφέρθηκαν προηγουμένως οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων — για μία ακόμη δόση ο λόγος, αυτή των 7,7 δις. Να ανησυχούμε; Γιατί κάποια προαπαιτούμενα δεν έχουν καλυφθεί και έχουμε τις προφάσεις από το ΔΝΤ, το οποίο και πάλι βάζει προσχώματα.

Όχι, να μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει κανένας εδώ που να θέλει ν’ αναστατώσει ένα ήδη πολύ φορτισμένο πολιτικό καλοκαίρι και με τις εκλογές στη Γερμανία εν όψει. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει όλες οι πλευρές -και η ελληνική- να εκπληρώσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει να κάνουν διότι διαφορετικά δίνονται προσχήματα στην αδίστακτη άλλη πλευρά να ζητάει νέα μέτρα, να ζητάει αναβολές, να πιέζει, να εκβιάζει και να υποβάλει παράλογες απαιτήσεις.

 


(Visited 63 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Κούλογλου: Περικόπτοντας τον προϋπολογισμό της υγείας για το 2021, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες

«Σε όλες τις χώρες το δεύτερο κύμα ήταν ισχυρό και παντού υπάρχουν θύματα, όμως στην Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν...

Close