Ο Στέλιος Κούλογλου (Αθήνα1953) είναι Έλληνας δημοσιογράφος. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, το Τόκιο και την Ινδία. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1981 στο περιοδικό Aντί και αργότερα εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα. Διατέλεσε ανταποκριτής της εφημερίδας Αυγή στο Παρίσι και το 1989 εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, απ” όπου κάλυψε τις εξελίξεις στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Sky και της εφημερίδας Η Καθημερινή. Τα χρόνια 1992-95 κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης αρθρογραφεί σε περιοδικά και έχει γράψει 7 βιβλία. Το βιβλίο του Μην Πας Ποτέ Μόνος στο Ταχυδρομείο συγκαταλέχθηκε στα ευπώλητα με περισσότερα από 35.000 αντίτυπα. Από τον Οκτώβριο του 2005 επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή Θεματική Βραδιά στην ΕΤ1.

Από το 1996, ο Κούλογλου επιμελούταν και παρουσίαζε την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ΕΡΤ, μια εβδομαδιαία σειρά ντοκιμαντέρ επί διεθνών και ελληνικών ιστορικών και σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων. Η συγκεκριμένη εκπομπή βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή. Το 2000 και το 2002 της απονεμήθηκε το βραβείο Euro-Comenius, αντιστοίχως για τα ντοκιμαντέρ Κομμουνισμός, η Μεγάλη Ουτοπία του 20ού Αιώνα (έξι επεισόδια) και Αγώνας Θανάτου (σχετικά με έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γερμανών και ντόπιων στο κατεχόμενο Κίεβο στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).

Στις 12 Μαΐου 2008 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την μη ανανέωση της συνεργασίας του καναλιού με τον δημοσιογράφο. Ως αιτιολογία, η διοίκηση ανέφερε το ότι οι εκπομπές του είχαν κάνει τον κύκλο τους. Κατά τον Κούλογλου, τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί αίτημα της διοίκησης της ΕΡΤ για ματαίωση προβολής εκπομπής με τίτλο Νέοι Εργαζόμενοι και 700 €, ενώ επίσης αρνήθηκαν να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση εκπομπής με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα από την εποχή του Μάο έως και τους Ολυμπιακούς. Για το θέμα της διακοπής της συνεργασίας με την ΕΡΤ έγιναν επερωτήσεις από βουλευτές προς τον αρμόδιο υπουργό.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) επέβαλε στον Στέλιο Κούλογλου την ποινή της προσωρινής διαγραφής 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ επειδή συμμετείχε σε διαφήμιση μάρκας πολυτελούς αυτοκινήτου που καταχωρήθηκε στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής και σε άλλα έντυπα.

Από την 1η Νοεμβρίου 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία στο διαδίκτυο του ιστοχώρου «TV Χωρίς Σύνορα», με αντικείμενο την ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση με διαδραστικό χαρακτήρα μέσω της συμμετοχής των επισκεπτών του.

Το 2008 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο Confessions of an Economic Hitman του Τζον Πέρκινς και σε προσωπική δημοσιογραφική έρευνα,όπου υποστηρίζεται πως οι ΗΠΑ έγιναν οικονομική υπερδύναμη χάρη «σε μια μυστική ομάδα «οικονομικών δολοφόνων»-πρακτόρων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ψευδείς οικονομικές αναφορές, εξαγορές, εκβιασμούς, σεξ και φόνους με στόχο να εξαπλωθεί η αμερικανική οικονομική αυτοκρατορία μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Τον Ιανουάριο του 2010, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Στέλιος Κούλογλου επανήλθε στην ΕΡΤ μετά από πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, τοποθετημένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.Σε συνέντευξη του στην Σόφκα Ζινόβιεφ, εξέφρασε την άποψη: «Είναι προφανές ότι ο ασθενής [Ελλάδα] είναι σοβαρά άρρωστος. Η Ελλάδα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.» Ωστόσο την 1η Ιουνίου 2010, ο Κούλογλου παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ καταθέτοντας προτάσεις στην ΕΡΤ, ώστε να επαναφέρει τις εκπομπές του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και «Θεματική Βραδιά».Με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, επέστρεψε στο κρατικό κανάλι τον Σεπτέμβριο του 2010 με την πρώην του εκπομπή.

Ο Στέλιος Κούλογλου έθεσε υποψηφιότητα στις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014 στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αρχικά δεν εξελέγη ως ευρωβουλευτής ωστόσο, μετά την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ανέλαβε τη θέση του Ευρωβουλευτή.

(Visited 8.070 times, 16 visits today)