Κούλογλου για Μακεδονικό: Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τον Καμμένο και δεν τιμά τον πατέρα του

Permalink

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εδωσε συνέντευξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο ραδιόφωνο του news247 και στον Στέφανο Τζανάκη.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε ότι 25 χρόνια μετά αντιμετωπίζεται ακόμη το θέμα με «μικροκομματικούς υπολογισμούς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κρύβεται πίσω από τον Πάνο Καμμένο, ενώ δεν θέλει να δικαιώσει ούτε την φράση του πατέρα του, που είχε πει ότι μετά από 10 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το Μακεδονικό».

Ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε ότι, «ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα δεχόταν καμία λύση για το Μακεδονικό και για το Κυπριακό, αν σε αυτή δεν έχει συνεναίσει ο κ. Καμμένος. Θεωρεί ότι έτσι θα ρίξει την κυβέρνηση και θα προκαλέσει εκλογές. Είναι μια μικροπολιτική λογική που συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια. Ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη ήταν θύμα και θύτης αυτής της πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς έριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αφορμή αυτό το Μακεδονικό. Τώρα ο νεότερος κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί πάλι το θέμα μικροπολιτικά. Δυστυχώς η οικογένεια Μητσοτάκη αποδεικνύεται μοιραία για το ζήτημα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

«Το 2007 η ΝΔ είχε δεχθεί την σύνθετη ονομασία αλλά η σημερινή ΝΔ είναι διαφορετική. Έχει επικρατήσει η ακροδεξιά που ακολουθεί την γραμμή του κ. Σαμαρά, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη. Αυτή την αλλαγή πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να την κρύψει πίσω από τον Καμμένο, με αφορμή ένα σημαντικό διπλωματικό θέμα, για να μην ομολογήσει την αλλαγή της θέσης του κόμματός του. Σε αυτά τα θέματα, όμως, τέτοιες μικροκομματικές πολιτικές πρέπει να υποχωρούν και να υπερισχύουν η συνένναιση. Όταν ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει το 1% που θα πάρει ή θα χάσει, χάνονται ευκαιρίες για την χώρα. Με την ίδια λογική χάσαμε μια σειρά από ευκαιρίες για την Κύπρο και τελικώς οδηγηθήκαμε στην εισβολή», σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου παρατηρώντας ότι η στάση αυτή, «πάνω στην οποία ο κ. Σαμαράς έκανε πολιτική καριέρα», πριμοδοτεί τις εθνικιστικές φωνές στην γειτονική χώρα σε σημείο που «να λένε γραφικά πράγματα όπως ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σλαβομακεδόνας».

Κατά την διάρκεια, δε, αυτών των 25 ετών η χώρα έκανε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο Κυπριακό, «ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα, επειδή υπήρχε αυτή η εθνικιστική διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής χώρας», όταν μάλιστα στην ΠΓΔΜ μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας «όπου ήμουν ανταποκριτής, μας θεωρούσαν τον μοναδικό τους σύμμαχο στην περιοχή και λάτρευαν την Μελίνα Μερκούρη!»

Τέτοια σημαντικά εθνικά και διπλωματικά ζητήματα, πρέπει να επιλύονται με εθνική συνεννόηση, τόνισε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για να υπάρξει μια «υπεύθυνη εθνική στάση αυτή την ώρα, που η διεθνής εικόνα μας έχει αρχίσει να αλλάζει αφότου η χώρα λοιδορήθηκε συχνά άδικα μέσα στην κρίση. Πρέπει η Ελλάδα να δείξει ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην βαλκανική χερσόνησο και ότι λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για χώρες ασθενέστερες που δεν μας απειλούν». Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, «25 χρόνια τώρα να χάνουμε διπλωματικές δυνάμεις εξαιτίας μικροκομματικών συμφερόντων και να γελούν διεθνώς μαζί μας».


(Visited 167 times, 1 visits today)

Read more:
347105-m_auton_ton_pleure
Μ” αυτόν τον Πλεύρη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Close