Κούλογλου: Περισσότερα μέτρα για την οικονομία και λιγότερο Άδωνι

Permalink

“Τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού είναι προς την θετική κατεύθυνση αλλά είναι λίγα και δεν θα είναι αποτελεσματικά. Είναι πολύ μεγάλη η ζημιά που πάει να γίνει στην οικονομία και στην κοινωνία, και τα χρήματα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή δυο δισεκατομμύρια ευρώ, συν 1,8 επιπλέον από την έκτακτη βοήθεια της ΕΕ, δεν φτάνουν”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη του στο Creta TV. Συγκριτικά παρουσίασε την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης που πήρε μέτρα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ! “Κατ’ αναλογία, βάσει του ΑΕΠ και του πληθυσμού μας, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε.

“Ότι δώσεις στην οικονομία, αυτό θα πάρεις πίσω”, είπε ο Στέλιος Κούλογλου και εξήγησε:

  •  Όταν στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ανέστειλαν αναγκαστικά την λειτουργία τους, δίνεις 800 ευρώ το δίμηνο, δηλαδή λιγότερα από τον κατώτατο μισθό, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να καταναλώσουν τίποτα. Δεν θα λειτουργήσουν δηλαδή και οι κλάδοι που θα λειτουργούσαν ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Εάν αντί για 1000 ευρώ για παράδειγμα, πάρουν 400 ευρώ αυτό το μήνα, δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί έχουν ρυθμίσεις στην εφορία. Εάν δεν πληρώσουν μια δόση, χάνεται όλη η ρύθμιση και θα βρεθούν να χρωστούν πάλι από την αρχή. Για αυτό θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη. Επίσης στην Ισπανία δια νόμου απαγορεύθηκε στους παρόχους νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης να προβούν σε διακοπές. Αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι εάν κάθεσαι στο σπίτι αρκούν τα 400 ευρώ, είναι παράλογα. Ας καθίσει εκείνος με 400 ευρώ στο σπίτι! Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάγια έξοδα 350 ευρώ το μήνα. Έχουν δάνεια που εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα. Με αυτά τα δεδομένα θα βρεθούμε πάλι με κόκκινα δάνεια.
  • Το ίδιο ισχύει και με τις επιχειρήσεις. Οι εκκλήσεις για να μην γίνουν απολύσεις δεν αρκούν. Πρέπει να δοθούν υλικά κίνητρα. Όταν ένας ξενοδόχος στην Κρήτη, για παράδειγμα, έχει κάνει το κουμάντο του και αυτό το σχέδιο ανατρέπεται, κάπως και αυτός θα πρέπει να μειώσει το κόστος του. Εάν δεν του δώσουμε τα χρήματα να μην περικόψει προσωπικό, θα αναγκαστεί να το κάνει ακόμη και αν είναι ο πιο φιλεργατικός και δημοκράτης άνθρωπος του κόσμου. Θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρξουν πιο γενναία μέτρα σε όλους τους τομείς και αυτά δεν τα βλέπουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Στέλιος Κούλογλου υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε συγκεντρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να του κάνει μια προτομή και να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα”, σχολίασε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε, ακόμη, ότι για την κρίση “δεν φταίει φυσικά η κυβέρνηση, που προσπαθεί με τα μέτρα που παίρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το κάνει όμως διστακτικά, με δειλό τρόπο, που τελικώς θα αποδειχθεί και αναποτελεσματικός. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι κυβερνώντες σήμερα δεν ενδιαφέρονται για το εάν θα υποφέρει ο κόσμος. Ο κ. Γεωργιάδης το εκφράζει ανοιχτά αυτό. Εάν δεν αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία που δεν είναι καλή ούτε για τους ανθρώπους αλλά ούτε και για τις επιχειρήσεις θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό διότι διαφορετικά μετά την κρίση θα έχουμε μια εικόνα μεταπολεμική”.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://youtu.be/Ug1o6xrsi2w


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
355107-notes_pou_kollane...
Νότες που κολλάνε…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close