Κούλογλου για φορολόγηση πλούτου και διαφάνεια: Ο κόσμος πάει μπροστά, η Ελλάδα πίσω

Permalink

«Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δε φορολογηθούν επιτέλους οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί και δε περιοριστεί η παραοικονομία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την πραγματική οικονομία την επομένη της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κόκκινο Πάτρας και στους Βίκυ Δρακουλή και Θάνο Χριστακόπουλο.

«Στις ΗΠΑ βλέπουμε τον Μπάιντεν να επιβάλει μεγαλύτερους φόρους στους πιο πλούσιους και να ζητάει την φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών κολοσσών λέγοντας πως δεν μπορεί οι εταιρείες, που βγάζουν δισεκατομμύρια να μην πληρώνουν ούτε ένα δολάριο σε φόρους, και ένας δάσκαλος να πληρώνει κανονικά τον φόρο του. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει τις αρμοδιότητες της Φορολογικής Αρχής και τον προϋπολογισμό της κατά 80 δισ δολάρια, τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επάρκεια τα φαινόμενα φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής αυτών των εταιρειών.

Ενώ συμβαίνουν αυτά διεθνώς, στην Ελλάδα γίνονται τα αντίστροφα. Ο κ. Μητσοτάκης μειώνει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν εξαγγέλει κανένα απολύτως μέτρο για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών και των εσόδων τους από τις δραστηριότητες στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα κάνει η Γαλλία. Στην νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του πάει αντίθετα από το διεθνές ρεύμα είτε αυτό είναι αριστερό, είτε κεντρώο είτε κεντροδεξιό», συνέχισε.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ψήφιση της τροπολογίας περί του ακαταδίωκτου των μελών των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, και εκείνης για την αλλαγή του τρόπου διορισμού του επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος. «Οι δυο νομοθετικές πράξεις είναι πολύ σημαντικές. Στη περίπτωση της ανεξάρτητης αρχής ο διορισμός του επικεφαλής από τη κυβέρνηση αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής. Αντιστοίχως και το θέμα της ατιμωρησίας των μελών, επιστημόνων και κυβερνητικών, των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου, που υπενθυμίζεται ότι έστειλε σχετική επιστολή προς την Επίτροπο Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα αλλά και τους συναδέλφους του στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου.

Για την πτώση της Ελλάδας στους καταλόγους αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως «βρεθήκαμε στην 70η θέση του σχετικού καταλόγου των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα πριν την δολοφονία Καραϊβαζ και τα φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ. Θα πέσουμε σίγουρα και άλλο».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα ακολουθεί την πορεία της Ουγγαρίας σε όλα τα επίπεδα. Εκεί τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση. Τα δημόσια δεν είναι θωρακισμένα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ενώ τα ιδιωτικά ανήκουν σε ολιγάρχες φίλους του Όρμπαν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, δημοσιογράφοι ιδρύουν συνεταιριστικά site, που στηρίζονται στις συνδρομές των αναγνωστών τους και έτσι μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται μαζικά και στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/27042021a


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
347444-doulitsa_na_ginetai
Δουλίτσα να γίνεται…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close