Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας, που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, «είναι εντελώς ανεπαρκή. Έρχονται καθυστερημένα και μετά από συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης. Μάλιστα, με το ΕΣΥ να παραμένει ανοχύρωτο, μπορεί να δούμε πολύ δυσάρεστες εικόνες έξω από τα νοσοκομεία μας», δήλωσε στο Ionian TV και στον Γ. Πομώνη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αντιπροτείνοντας τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας:
«Πρώτον, η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως σε δημόσιους υπάλληλους, που έρχονται σε συνεχή επαφή με το κοινό, σε αστυνομικούς και στα σώματα ασφαλείας. Η κυβέρνηση διστάζει να το κάνει, γιατί θεωρεί ότι αυτές οι κατηγορίες ανήκουν στην δική της εκλογική πελατεία, και δεν θέλει απέναντι της τους αντιεμβολιαστές, που ανήκουν στην πελατεία της ακροδεξιάς, από την οποία θέλει η ΝΔ να ψαρέψει ψήφους.
Δεύτερον, πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις έστω και την τελευταία στιγμή. Η πανδημία δε τελείωσε σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, που αναγγέλλει από το Μάρτιο του 2021 ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Αυτό φαίνεται να είναι το μακρύτερο μίλι στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τρίτον, πρέπει να γίνονται μαζικά και δωρεάν τέστ στον κόσμο.
Τέλος, πρέπει να ληφθούν μέτρα, πριν ανοίξουν τα σχολεία, με την αραίωση και τη βελτίωση της υγιεινής των τάξεων, καθώς και την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Σε όλες τις χώρες, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, τα παιδιά θεωρούνται βασικός παράγοντας μετάδοσης της νόσου. Ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε ότι το 20% των κρουσμάτων προέρχεται από παιδιά κάτω των 18 ετών. Στη Νέα Υόρκη απαγορεύτηκε σε παιδιά ακόμη και κάτω των 11 ετών, αν δεν είναι εμβολιασμένα, να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους για αθλητισμό και σε εστιατόρια.
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ελάχιστο υγειονομικό αποτέλεσμα. Αντί για τα παραπάνω, η ΝΔ τα έχει βάλει με τη νεολαία γιατί δεν την ψηφίζει και απαγορεύει τη μουσική και τα πάρτι. Σε τι εξυπηρετεί η κλειστή μουσική; Δε κολλάει ο ιός χωρίς μουσική; Ποιος ορίζει τι είναι πάρτι και τι όχι;»
«Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να υπάρξει συνεννόηση και χωρίς πολλές κοκορομαχίες με την αντιπολίτευση, όλοι μαζί συντονισμένα να προωθήσουμε αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από το μίνι lockdown και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια», τόνισε ο Στ. Κούλογλου.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση και τα πρόσφατα ναυάγια, ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε πως εκτός από τις ευθύνες της Τουρκίας, υπάρχουν και αυτές της ΕΕ, καθώς «οι Βρυξέλλες ήταν που έχρισαν τον Ερντογάν χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων. Επίσης, καμία χώρα δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη για καταμερισμό του προβλήματος, παρότι αυτοί οι πρόσφυγες έρχονται από χώρες κατεστραμμένες από δυτικές δυνάμεις: Εκτός των ΗΠΑ, εισέβαλαν στο Ιράκ και οι Βρετανοί, οι Δανοί, οι Πολωνοί, και άλλες χώρες, που αρνούνται να δεχθούν έστω κι έναν πρόσφυγα.
Ήταν στη «συμμαχία των προθύμων» του Μπους, που κατέστρεψαν το Ιράκ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Αφγανιστάν. Έκανα μια πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανάλογα με τα στρατεύματα που έστειλε κάθε κράτος, τόσους πρόσφυγες ποσοστιαία να πάρει. Πρέπει όλες οι χώρες, επιτέλους, να αναλάβουν το μερίδιο της πολιτικής και ηθικής ευθύνης, που τους αναλογεί».
Κληθείς να εκτιμήσει εάν η προσφυγική κρίση θα συνεχιστεί, ο Στ. Κούλογλου συμπέρανε πως «η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία μεταναστεύσεων. Στις σημερινές συνθήκες, με την πανδημία, την ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια ασκούνται επιπλέον πιέσεις. Σε λίγο καιρό, θα έχουμε, φοβάμαι, και Τούρκους πρόσφυγες και μετανάστες».