Κούλογλου για ακρίβεια: Τα δυο αμαρτήματα της κυβέρνησης

Permalink

«Δυο τα αμαρτήματα της κυβέρνησης», όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο, στο Κόκκινο Πάτρας και στο τηλεοπτικό κανάλι TRT Θεσσαλίας, με θέμα την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα.

«Το πρώτο είναι η μη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενέργεια και την προστασία των καταναλωτών. Το δεύτερο, είναι ότι δεδομένης της αύξησης των τιμών ενέργειας, η Κομισιόν είχε στείλει σε όλες της κυβερνήσεις των κρατών-μελών μια εργαλειοθήκη, μια δεσμίδα δηλαδή προτεινόμενων μέτρων για να μη την πληρώσουν οι πολίτες. Αυτά έγιναν τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή την εργαλειοθήκη η ελληνική κυβέρνηση την αγνόησε πλήρως», εξήγησε.

Όπως περιέγραψε ο ευρωβουλευτής, σε άλλες χώρες, οι εταιρείες ενέργειας ήταν υποχρεωμένες να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις επερχόμενες αυξήσεις και να τους δώσουν τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου με τον οποίο θα τις αντιμετωπίσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν στην Κύπρο, μειώθηκε ο ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Για αυτό, παρότι η Κύπρος αγοράζει βενζίνη από την Ελλάδα γιατί δεν έχει διυλιστήρια και επομένως στην τελική τιμή ενσωματώνεται το κόστος μεταφοράς, το λίτρο κάνει 1,5 ευρώ και εδώ 2,5. «Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς και το δημόσιο μαζί με τις εταιρείες ενέργειας κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών», σχολίασε.

Επεξηγώντας την κοινοτική οδηγία, που η κυβέρνηση της ΝΔ όφειλε να είχε ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο το 2020 και δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «προβλέπει μέτρα που εμποδίζουν τις διακοπές ρεύματος, στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταπιάνεται με το ζήτημα της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής. Προβλέπει ένα «συνήγορο ενέργειας» όπου μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες για να προσβάλλουν τις συμβάσεις. Απαγορεύει τα ψιλά γράμματα. Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν ενσωματωθεί. Αλλά τα δικαστήρια, στα οποία ήδη και καλώς έχουν προσφύγει αρκετοί πολίτες, θα πρέπει να κρίνουν με βάση αυτή την οδηγία.

Τον, δε, Οκτώβριο του 2021 η Κομισιόν επανέρχεται με την εργαλειοθήκη εξειδικεύοντας και ενισχύοντας τα μέτρα της οδηγίας ενόψει της επερχόμενης κρίσης ακρίβειας. Αυτά τα παραδέχεται η Επίτροπος Ενέργειας, Κ. Σίμπσον, σε απάντηση της σε ερώτηση μου».

«Όταν ένα κράτος-μέλος δεν εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες υπάρχουν κυρώσεις εις βάρος του. Ωστόσο θα πρέπει και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δε δρα προς συμφέρον τους και να ψηφίσουν ανάλογα», ενώ για τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είπε:

«Η εξαγγελία ενισχύσεων ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δαιδαλώδη μέτρα, που για να μάθει ο πολίτης πως θα καταφέρει να πάρει την ενίσχυση πρέπει να προσλάβει λογιστή. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ενίσχυση και την προστασία των πολιτών αφήνοντας τους ευάλωτους στην αυθαιρεσία των εταιρειών. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι όσοι ζήσουν έζησαν και όσοι πεθάνουν πέθαναν».

Μιλώντας για την αποκάλυψη ότι αλλοιώθηκε η μετάφραση του εγγράφου του FBI, και αφαιρέθηκαν ονόματα φερόμενων ως εμπλεκόμενων, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα παρακράτος που δρα με ένα πρωτοφανές θράσος.

«Αν ήθελαν να κουκουλώσουν ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο θα έπρεπε απλώς να καταργήσουν την εισαγγελία διαφθοράς, όπως έκαναν, αλλά και να μεταθέσουν μακριά την Ε. Τουλουπάκη. Αντιθέτως με την εκδικητικότητα τους απέτυχαν και αποκαλύφθηκαν.

Η αλλοίωση του επίσημου εγγράφου για τα δικαστήρια είναι η είδηση βόμβα, αλλά έγινε προσπάθεια από τα συστημικά μέσα να μην προβληθεί. Βλέπουμε με κάθε αφορμή ότι αποκρύπτονται ειδήσεις.Το ζήτημα της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας δε το θίγουν μόνο διεθνείς οργανώσεις, τις οποίες προσπαθεί να υποτιμήσει η κυβέρνηση, αλλά και η Κομισιόν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα πρακτικών, όπως η λίστα Πέτσα, την οποία καθόλου δεν εκτίμησαν στις Βρυξέλλες».

Τέλος, σχολιάζοντας την αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, ο Στ. Κούλογλου τη χαρακτήρισε «κυρίως ρητορικού επιπέδου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν κανείς παίζει με τη φωτιά, τότε μπορεί ένα τυχαίο περιστατικό να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό αφορά κυρίως τον Ερντογάν, που έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, και έχει μπροστά του και εκλογές όπου η αντιπολίτευση εμφανίζεται ακόμη πιο ανθελληνική από τον ίδιο, και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να της κλέψει ψήφους».


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
245960-6464061_h5228416.limghandler
Mαρτυρίες για τη δικτατορία: «Μια καθοριστική συμβολή στην ιστορική γνώση»

Άρθρο του Κώστα Κατσάπη στα Νέα.   Στην «αληθινή γενιά του Πολυτεχνείου», γράφει στην αρχή του βιβλίου η αφιέρωση του...

Close