«Είναι πολύ θετικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, όπου έχασαν την ζωή τους χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι βοήθησαν τη χώρα να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Είναι επίσης σημαντικό ότι με το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε και τη διαφθορά στη FIFA, ως »ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», καθώς η διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης στο Κατάρ δεν ήταν διαφανής και στερούνταν υπεύθυνης εκτίμησης κινδύνου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Δίον TV, και στη Δήμητρα Μακρή.
Ο ευρωβουλευτής τόνισε, δε, πως το γεγονός ότι το θέμα του Κατάρ μπήκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «είναι νίκη της Αριστεράς, που το πρότεινε, δεδομένου ότι οι συντηρητικές δυνάμεις, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -όπου ανήκει η ΝΔ- ως την ακροδεξιά, αντιτάχθηκαν στην έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος».
Κληθείς να τοποθετηθεί για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας», ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως «οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπερψηφίσαμε το κομμάτι της απόφασης, που επισημαίνει ότι η Ρωσία μεταχειρίζεται τρομοκρατικά μέσα. Απείχαμε από το ψήφισμα, που χαρακτηρίζει την Ρωσία ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας, το οποίο προωθήθηκε από την ακροδεξιά του Ευρωκοινοβουλίου.
»Με την αποχή θέλαμε να καταδείξουμε την υποκρισία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά που μεταχειρίζεται η ΕΕ όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ή για άλλες χώρες που χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους, όπως οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, που βομβαρδίζει κουρδικές θέσεις εδώ και μέρες στη Σύρια χωρίς να αντιδρά κανείς. Με την αποχή επίσης υπογραμμίζουμε, ότι παρότι καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την εισβολή και τις ενέργειες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, επιθυμούμε να μείνουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τρίτες δυνάμεις, ενώ η Ευρώπη πληρώνει με τον πόλεμο πολύ βαρύ τίμημα».
Με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως «βλέπουμε και πάλι το φαινόμενο με τις τηλεδίκες να αυξάνεται. Εκπομπές κουτσομπολίστικες και όχι μόνο, σε ένα ξέφρενο ανταγωνισμό, βγάζουν ετυμηγορίες και καταδικάζουν, την ώρα που η Δικαιοσύνη αργεί να βγάλει αποφάσεις. Καταρρέουν πρόσωπα και θεσμοί, χωρίς να ξέρουμε πραγματικά τι έχει γίνει. Προφανώς κάτι συνέβη στην Κιβωτό, και πράγματι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, αλλά στα πρωτοσέλιδα διαβάζουμε πράγματα πολύ ακραία. Βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι. Αυτό είναι κακό για τη δημοσιογραφία, γιατί δεν αντιμετωπίζονται ψύχραιμα τα πράγματα. Έχουμε γίνει όλοι Τατιάνα Στεφανίδου. Αυτή η πρακτική υπονομεύει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία».
Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο ευρωβουλευτής είπε πως η εικόνα της χώρας διεθνώς δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα. «Μετά και την αποκάλυψη της παρακολούθησης Κύρτσου, είναι περισσότεροι οι ευρωβουλευτές που συνειδητοποιούν ότι όταν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Κύρτσο και τον κ. Ανδρουλάκη άκουγε και τις δικές τους συζητήσεις. Αυτό προκαλεί οργή στις Βρυξέλλες.
»Στην οργή, μάλιστα, των ευρωβουλευτών έχουν συμβάλλει και τα αναπάντητα ερωτήματα των μελών της εξεταστικής επιτροπής PEGA, που ταξιδέψαμε στην Αθήνα: Γιατί δε κλήθηκε να καταθέσει ο κ. Κουκάκης, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δημητριάδης, ή οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος, που φαίνεται να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Intellexa, της εταιρείας που παράγει το Predator. Τους ευρωβουλευτές δε μπορείς να τους ξεγελάσεις. Σύμφωνα με τη πρόταση νόμου, που έφερε η κυβέρνηση, ο παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ, ενώ μπορούσε να πληροφορηθεί την παρακολούθησή του μετά την λήξη της, τώρα το ίδιο δικαίωμα θα το έχει μετά από τρία χρόνια και ύστερα από απόφαση συμβουλίου. Αυτό είναι η νομιμοποίηση της ομερτά.
»Μάλιστα, αν στο πόρισμα της PEGA υπάρχουν καταδίκη κάποιων κυβερνήσεων κρατών-μελών, ενδεχομένως να βρεθούν αυτά τα κράτη αντιμέτωπα με οικονομικές κυρώσεις για παραβίαση του κράτους δικαίου, δηλαδή παρεμπόδιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, έλεγχος των ΜΜΕ και λογοκρισία των δημοσιογράφων, μη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Ήδη οδεύουμε προς επιβολή τέτοιων κυρώσεων στην Ουγγαρία, ακριβώς γιατί παραβιάζει το κράτος δικαίου. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αντίστοιχη κατάσταση για τη χώρα μας, όχι μόνο γιατί η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη, αλλά και γιατί η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, με τη λίστα Πέτσα, με την κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης και τώρα με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καταρρέει».
Σχολιάζοντας τις κινήσεις των Βρυξελλών για τη θέσπιση ενός πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε ότι «δεν ακολουθείται το παράδειγμα της διαχείρισης πανδημίας, όπου καταγράφηκε ένας βαθμός αλληλεγγύης, αλλά υπάρχει μια κακοφωνία. Έπρεπε να υπάρξει μια ρύθμιση με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτή, η Ελλάδα θα έπρεπε να το κάνει έστω και ζητώντας εξαίρεση, όπως το έκαναν η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν αριστερές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις και τώρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εκεί είναι στο εν τρίτο από αυτή που είναι στην Ελλάδα».
Μαζί με αυτό το πλαφόν, όπως τόνισε ο Στ. Κούλογλου η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει και «άλλα έκτακτα μέτρα που θα αφορούν την φορολόγηση των υπερκερδών από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και τη μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και τη βενζίνη… Αυτή τη στιγμή, με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα κερδοσκοπεί και το κράτος εις βάρος των πολιτών. Δεν αρκεί να τα επιστρέψει εν είδε προεκλογικών παροχών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να δουλέψει η οικονομία τώρα, και να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις».
Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση της έξωσης στην Ιωάννα Κολοβού, ο Στ. Κούλογλου χαρακτήρισε υποκριτικό από πλευράς της ΝΔ, «να αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό στον εαυτό της την αλλαγή των συνθηκών, όταν χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά να μην αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες αυτές άλλαξαν για όλους συνολικά. Οι πολίτες είναι που αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες και εμπόδια, και αναγκάζονται παρά τη θέληση τους να μην εξυπηρετούν ένα δάνειο. Όχι ένα κόμμα».
Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Δίον TV: https://youtu.be/QO1FcBaxh4c