Το Τελευταίο Αετόπουλο: Η πρεμιέρα και η έκπληξη στον Β. Σακκάτο

Permalink

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Τριανόν, έκανε την πρεμιέρα του στην Αθήνα «Το Τελευταίο Αετόπουλο», το νέο ντοκιμαντέρ που υπογράφουν ο Στέλιος Κούλογλου και η Φωτεινή Λαμπρίδη.

Το Τελευταίο Αετόπουλο μιλά για τη δίψα για ζωή των ανθρώπων, που αξιοποιούν κάθε λεπτό για να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. Ένας τέτοιος, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ ο Βαγγέλης Σακκάτος.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του 94χρονου δημοσιογράφου, βραβευμένου συγγραφέα – λογοτέχνη και εκδότη, που την περίοδο που ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία, εργάστηκε ακόμη και ως μηχανουργός εργάτης.

Αεικίνητος και πιστός στις ιδέες του, ο Βαγγέλης Σακκάτος έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Συνεχίζει να είναι πολυγραφότατος και να παρεμβαίνει με άρθρα και βιβλία. Διατηρεί το χιούμορ του, καθώς διηγείται τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, την φυλάκιση του και την ανυπακοή του στις οδηγίες της ασφάλειας, που τον προειδοποίησε να μην ασχοληθεί με τον εργατικό συνδικαλισμό στη Γερμανία. Ο ίδιος ακόμη και σήμερα επιμένει να συστήνεται ως «συνδικαλιστής του εργατικού κινήματος». Θέλει να ζήσει, όχι γιατί φοβάται τον θάνατο, αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του και εμφυσήσει κι άλλο την πίστη στον άνθρωπο, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.

Ο Βαγγέλης Σακκάτος και οι σκηνοθέτες ήταν παρόντες στην προβολή και συνομίλησαν με το κοινό, μεταξύ άλλων για τις εμπειρίες της ζωής του, για τους νέους τα χρόνια της μετανάστευσης αλλά και του σήμερα. Το μήνυμά του προς την νεολαία είναι «να μη χάνουν το θάρρος τους, να είναι αισιόδοξοι, να έχουν όμως επίγνωση του τι γίνεται γύρω τους, να δουλεύουν για το καλό τους αλλά και για το καλό της κοινωνίας, ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως μου έλεγε η μάνα μου ήδη από το 1943».

Η βραδιά επιφύλασσε και μια έκπληξη για τον Β. Σακκάτο. Η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, που εκπροσωπεί τους Έλληνες δημοσιογράφους που εργάζονται στον Τύπο της Ομογένειας, τον βράβευσε με μια τιμητική πλακέτα για τη συνολική του προσφορά ενώ τον ανακήρυξε και επίτιμο μέλος της. Σημειώνεται ότι ο Βαγγέλης Σακκάτος είναι το αρχαιότερο μέλος της Ένωσης.


(Visited 16 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / Ο Μητσοτάκης στην Κομισιόν; Θα καλοπεράσει…

Το ερώτημα επανέρχεται σήμερα, με το πρωτοσέλιδο των Νέων: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους υποψήφιους να αντικαταστήσουν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;...

Close