Ντομπρόφσκις: Καταδικάζω τις παρακολουθήσεις – Η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Β. Ντομπρόφκσις, κατά την εισήγησή του στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε, δήλωσε ότι καταγόμενος από τη Λετονία είχε βιώσει επί Σοβιετικής Ένωσης τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.

Έτσι, απαντώντας σε αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου να πάρει θέση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κούλογλου ρώτησε τον Επίτροπο:

«Ξεκινήσατε την εισήγησή σας περιγράφοντας το σκληρό και γιγάντιο σύστημα παρακολουθήσεων πολιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Δούλευα ως ανταποκριτής στη Μόσχα για πέντε χρόνια. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πλήρως.

Σίγουρα θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι μυστικές υπηρεσίες δε κατασκόπευαν μόνο δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Κατασκόπευαν και τους ίδιους τους τους υπουργούς. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους υπουργούς του.

Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας κατασκόπευε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων του. Και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθούσε την οικογένειά του ή την αδερφή του. Λοιπόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατασκόπευε την αδερφή του. Θυμάστε τον Γενικό Γραμματέα, που παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του; Ο κ. Μητσοτάκης επίσης παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του. Θα μου πείτε διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα, αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Η ΕΣΣΔ δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι, και δυο ευρωβουλευτές της ήταν θύματα παρακολούθησης. Το γνωρίζουμε αυτό εδώ και 9 μήνες.

Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω μερικά πράγματα: Γιατί η Κομισιόν δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση για την ελληνική υπόθεση; Για άλλες υποθέσεις βγάζει πάντα. Πρέπει να βγάλουμε silver alert για την κα φον ντερ Λέιεν!

Επίσης, πότε ζητήσατε πληροφορίες από την Ελλάδα για τις εξαγωγικές άδειες; Έχουν προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα σας ή είναι γενικό το ερώτημα;

Τέλος, δεδομένης της προσωπικής και πολύ οδυνηρής εμπειρίας σας να ζείτε σε μια χώρα όπου η κατασκοπεία ήταν μέθοδος διακυβέρνησης, ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα σας περιέγραψα, που έχουν τεκμηριωθεί; Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη;»

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει το αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Δείτε σε βίντεο την ερώτηση του Στ. Κούλογλου και την απάντηση του Επιτρόπου Ντομπρόφσκις: https://youtu.be/FC6AZP57HNQ

Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντ. Ρέιντερς, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα υπό τη σκιά των απειλών στο Κράτος Δικαίου από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου υπενθύμισε στον Επίτροπο ότι οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα έγιναν στόχοι πιέσεων από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, και τον ρώτησε αν τους συνάντησε κατά την επίσκεψή του.

Ο Επίτροπος Ρέιντερς απάντησε πως έφυγε από την Αθήνα πολύ θορυβημένος για την κατάσταση των Ανεξάρτητων Αρχών «που πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν. Αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ζήτησα να τους παρασχεθούν περισσότεροι πόροι. Στην ΑΔΑΕ δουλεύουν 52 άνθρωποι με 2 εκατομμύρια προϋπολογισμό, ενώ χρειάζονται 100 και πέντε εκατομμύρια». Ο Επίτροπος δήλωσε επίσης πως έχει ζητήσει να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών από την εισαγγελία.

Δείτε σε βίντεο την ερώτηση του Στ. Κούλογλου και την απάντηση του Επιτρόπου Ρέιντερς: https://youtu.be/OiGING0AFIY

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, ο Στέλιος Κούλογλου είχε δηλώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας έκανε διεθνώς ρεζίλι», όπως αποδεικνύεται και από την δημόσια τοποθέτηση του Β. Ντομπρόφσκις.

«Στα τέλη Απριλίου θα ψηφιστεί στην PEGA η έκθεση και το πόρισμα των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Για την Ελλάδα θα είναι πολύ αρνητικό, και όσο και αν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να αναβάλει τις εκλογές, κάνοντας το Σύνταγμα λάστιχο σαν να του ανήκει, για να αποφύγει τον αντίκτυπο, το πόρισμα θα έρθει μέσα στη καρδιά της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε ακόμη στη συνέντευξη του ο Στ. Κούλογλου.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις Βρυξέλλες από την ανακοίνωση των εκλογών, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «εκτός από τον κ. Βέμπερ, που αποτελεί τον μόνο πιστό σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη, οι περισσότεροι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, θα βγάλουν ένα στεναγμό ανακούφισης αν φύγει ο Μητσοτάκης. Μέχρι τώρα αυτοί οι ευρωβουλευτές βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να υπερασπιστούν το αδελφό κόμμα αλλά και την αξιοπρέπεια τους. Αυτό ήταν μια πολύ δύσκολη ισορροπία με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των εκλογών, «πέρα από το στόχο του να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να διαμορφωθεί και ένα θετικό αφήγημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο κόσμος να αποκτήσει ελπίδα, να βεβαιωθεί ότι πέντε κομβικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν. Αυτά θα έπρεπε να είναι η ακρίβεια, η υγεία, η εκπαίδευση, τα θέματα της δικαιοσύνης, και η αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου. Ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί και να παρουσιαστεί από τις δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο Κόκκινο: https://on.soundcloud.com/2N7cr


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
314563-flags
Πλήρης δικαίωση του Στ. Κούλογλου για επίτροπο Γιούροβα και λίστα Πέτσα

Πλήρως δικαιώνει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, ρεπορτάζ του euractiv, από τις Βρυξέλλες και την Κροατία, για την...

Close