Ζωντανή Μετάδοση / Κοινωνική και νεανική στέγαση στην ΕΕ: Που οδηγούν οι πολιτικές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Permalink

Η υπόθεση της κοινωνικής στέγασης αλλά και της στέγης για νέους είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση, ιδιαίτερα οξυμένο στην Ελλάδα, μια από τις 7 χώρες με το πιο έντονο πρόβλημα στέρησης στέγης στην Ε.Ε.

Οι παράγοντες που δημιουργούν και επιβαρύνουν την κατάσταση είναι αρκετοί: οικονομική στενότητα ως και ανέχεια για τα περισσότερα νοικοκυριά τοπικά και πανευρωπαϊκά, εκτίναξη του κόστους κατασκευής και υπερκέρδη στον κλάδο, βραχυχρόνιες μισθώσεις και στρεβλά τουριστικά μοντέλα, μεταξύ άλλων.  Όμως η αντιμετώπιση δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την υλοποίηση πολιτικών και σχεδίων για την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο και, ιδιαίτερα, τα νέα ζευγάρια.

Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση με ελληνική μετάφραση εδώ:  https://ep.interactio.eu/z214-hhmq-7ah7

Μια σειρά από χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και οι βόρειες χώρες με παράδοση στην «κοινωνική κατοικία», ενισχύουν τις πολιτικές τους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, επενδύουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και άλλων πηγών. Αντίθετα, στην Ελλάδα η πολιτική για το ζήτημα είναι ανύπαρκτη και οι πόροι που δαπανώνται, εθνικοί ή κοινοτικοί, μηδενικοί.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα στις 19:30 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει μια εκδήλωση με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα, τις πολιτικές που ασκούνται σε επίπεδο Ε.Ε., τους πόρους που δαπανώνται, τον τρόπο που επηρεάζει τις νέες γενιές. Αλλά και τις προοπτικές όπως το αποτύπωμα σε όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αστικής ανάπλασης, σε αντιδιαστολή με την αρνητική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

-Είναι εφικτή και αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα ή θα πρέπει να επαφίεται η κοινωνία στις διαθέσεις της κυβέρνησης κάθε κράτους-μέλους;

-Μπορεί η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία, να αποτελέσει μέρος της λύσης; Έχουν τη δυνατότητα Δήμοι, Περιφέρειες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί να διαδραματίσουν ρόλο με δημόσια, κοινωνικά ή συνεργατικά σχήματα;

Στα ερωτήματα απαντούν οι  Άλκης Καφετζής, από το ινστιτούτο ΕΤΕΡOΝ, Όλγα Νάσση από τη Διεθνή Συμμαχία Κατοίκων,  Diana Yordaneva, Διευθύντρια Επικοινωνίας στο Housing Europe, Μαρία Πετεινάκη από τη γειτονιά του Μεταξουργείου, Kim Van Sparrentak, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Idoia Vilanueva Ruiz, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Pierfrancesco Majorino, Πρώην Ευρωβουλευτής, Γραμματέας Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας.

Συμπερασματικές παρατηρήσεις θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
24791346586_76d23d2a48_o
Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για τη συνεχή παράβαση των κανόνων της ΕΕ από τη Γερμανία

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού...

Close