Οπως συμβαίνει με ανάλογες επιθέσεις, αυτή του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα αξιολογηθεί από τα αποτελέσματα της: τον αριθμό και η φύση των στόχων που θα προσβληθούν, το ύψος των ζημιών που θα προκληθούν, τον αριθμό των θυμάτων και τις γεωπολιτικές παρενέργειες.
Ξημερώματα Κυριακής, οι σειρήνες χτυπούσαν από το βορρά έως το νότο του Ισραήλ και η «ομίχλη του πολέμου» δεν έχει διαλυθεί για να βγουν συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πλέον μία επικίνδυνη κλιμάκωση, όπου τα δύο ισχυρότερα κράτη της περιοχής έχουν ανοιχτά ξεκινήσει εχθροπραξίες.
Τους έξη μήνες που ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει τη Γάζα, το Ιράν είχε αποφύγει να εμπλακεί το ίδιο ή να ωθήσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε μια επίθεση-αντιπερισπασμό που θα βοηθούσε τη Χαμάς, τον σύμμαχο τους στη λωρίδα. Η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή και οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους.
Ένας λόγος για την αλλαγή της στρατηγικής του Ιραν, είναι ότι το Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί. Εχει περάσει πάνω από μισός χρόνος από την επίθεση της 7ης του Οκτώβρη και ο στρατός του δεν έχει καταφέρει μία αποφασιστική νίκη στη Γάζα παρά τη συντριπτική υπεροπλία του, ενώ το κύρος της χώρας έχει διεθνώς υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Αλλά η κόκκινη γραμμή ήταν το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιραν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, όπου σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Μια δεύτερη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό μέσα σε τέσσερις μήνες, ήταν κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να ανεχθεί η Τεχεράνη.
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: δεν την είχε υπολογίσει ο Νετανιάχου;
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι αν η κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ είχε προβλέψει τις συνέπειες. Ο Amos Harel ένας πολύ αξιόλογος ρεπόρτερ-αναλυτής της Haaretz, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν είχε σκεφτεί πολύ εκ των προτέρων. Πηγές της κυβέρνησης δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι έμαθαν για την επίθεση μόλις μερικά λεπτά πριν από την πραγματοποίησή της. Δεν υπήρξαν αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο πριν από την επίθεση, όπου θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί οι συνέπειές της».
Δεν μου φαίνεται ότι ο Νετανιάχου είναι τόσο προχειράτζα. Είναι γνωστό ότι παραμένει στην εξουσία όσο διαρκεί ο πόλεμος. Κατά μείζονα λόγο, η κλιμάκωση τού δίνει περισσότερο χρόνο. Στη Γάζα πιέζεται από την έλλειψη αποτελεσμάτων και τις οικογένειες των ομήρων. Η ιρανική επίθεση θέτει τα παραπάνω σε δεύτερη μοίρα.
H οικογένεια Νετανιάχου
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, που είχε αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τη βαρβαρότητα Νετανιάχου, σπεύδει τώρα να δηλώσει ότι υποστηρίζει «με σιδερένια αποφασιστικότητα» το Ισραήλ. Οσο για την οικογένεια, φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη, αν πιστέψουμε την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz: « σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές οι Νετανιάχου, ή τουλάχιστον η σύζυγος του πρωθυπουργού, έχουν μετακομίσει σε ένα σπίτι στην Ιερουσαλήμ που είναι εξοπλισμένο με ένα ατομικό καταφύγιο – αυτό μιας πλούσιας αμερικανοεβραϊκής οικογένειας που είναι μεταξύ των υποστηρικτών του».
Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε τη συνολική εικόνα μετά το ξημέρωμα και στη διάρκεια της ημέρας. Προς το παρόν δεν αναφέρονται θύματα, παρά ένα Παλαιστίνιο αγόρι που χτυπήθηκε από θραύσματα.
Σε ένα tweet από τον εκπρόσωπό του στον ΟΗΕ, το Ιράν δήλωσε ότι η στρατιωτική του δράση ήταν «αυτοάμυνα» και «απάντηση στην επίθεση», έτσι ώστε «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν έξω από τη σύγκρουση.
Απομένει να δούμε αν η Τεχεράνη πράγματι το εννοεί. Και αν ο Νετανιάχου δεν θα βρει ευκαιρία για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Σε μία περιοχή όπου έχουν μαζευτεί πολλοί πυρομανείς, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Άρθρο Στ. Κούλογλου στο TVXS