Στέλιος Κούλογλου / Αριστερά: συντριπτικό ηθικό πλεονέκτημα στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Μία πρωτιά, που δεν αναμένεται να … διαφημίσουν, πέτυχαν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναλύοντας τις δηλώσεις εισοδήματoς των ευρωβουλευτών, η οργάνωση Transparency International EU (Διεθνής Διαφάνεια ΕΕ) διαπίστωσε ότι οι προερχόμενοι από τη δεξιά και την ακροδεξιά αμείβονται, πέρα από τον μισθό τους, από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Στους αντίποδες, βρίσκονται οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

Στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε μερικούς νέους κανόνες που απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν από εξωτερική πηγή, αν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Αλλά λόγω της αντίδρασης δεξιάς- ακροδεξιάς και πολλών Μη-Εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, δεν πέρασε η πρόταση Αριστεράς-Πρασίνων που θα απαγόρευε να κατέχουν θέσεις σε οργανώσεις που κάνουν λόμπι στην ΕΕ.

Η αντίθεση σε στοιχειώδη μέτρα διαφάνειας, εξηγείται από την έρευνα της Transparency International EU. Στον κατάλογο των 10 πρώτων ευρωβουλευτών με τα περισσότερα έσοδα από εξωτερικές πηγές, φιγουράρουν τρεις Μη-Εγγεγραμμένοι (που δεν ανήκουν δηλαδή σε κάποια πολιτική ομάδα) από τη Λιθουανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Μάνφερντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ΕΛΚ ανήκουν οι περισσότεροι από τη δεκάδα, την οποία συμπληρώνουν ένας κεντρώος, ένας ακροδεξιός και ένας Σοσιαλιστής.

Στον παρακάτω πίνακα, εμφανίζεται αριστερά ο αριθμός των ευρωβουλευτών από κάθε πολιτική ομάδα με αμοιβές από εξωτερικές πηγές. Με γαλάζιο χρώμα το ΕΛΚ, Κόκκινο οι Σοσιαλιστές, Κίτρινο οι Κεντρώοι (Renew), γκρι οι Μη-Εγγεγραμμένοι, Μαύρο και Μπλε οι δύο ακροδεξιές ομάδες και μπορντό η Αριστερά. Στο δεξί μέρος ο μέσος όρος των αποδοχών, όπου οι Πράσινοι και η Αριστερά έχουν αμελητέα εξωτερικά εισοδήματα. Οι Μη-Εγγεγραμμένοι κατέχουν την πρώτη θέση, καθώς μόνο ο Λιθουανός Viktor Uspaskich κερδίζει 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από μια εταιρεία που ονομάζεται Edvervita. Ο ευρωβουλευτής ερευνάται για διάφορα σκάνδαλα.

Η πιο λεπτομερής εξέταση των εισοδημάτων επίσης βγάζει λαβράκια, σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Γερμανός Markus Ferber, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ προσέφερε χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες, ενώ επεξεργαζόταν συγχρόνως την επικαιροποίηση μιας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές!

Ο ίδιος, το 2021, είχε αποδώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο πρόγραμμα για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δείξε μου τον φίλο σου, για μία ακόμη φορά..

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
image
Ευρωκοινοβούλιο / «Πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

Με 330 ψήφους υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα-κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τη διάβρωση του κράτους...

Close