Στέλιος Κούλογλου / Κασσελάκης: Από την AIPAC στη Χαμάς, ένα tik tok δρόμος

Permalink

Επειδή συνήθως δεν συμβουλεύεται κανένα, ο κ. Κασσελάκης συνήθως λέει τι πραγματικά πιστεύει στην πρώτη κίνηση/δήλωση του για ένα θέμα. Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κλείσει ραντεβού με την AIPAC, την πιο πολεμοχαρή, φιλοσιωνιστική οργάνωση- λόμπι του πλανήτη. Μόλις ένα μήνα και κάτι μέρες μετά κάνει το ακριβώς αντίθετο: ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους.

Η AIPAC είναι πιο επιθετική και από τον Νετανιάχου, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό το «πρώτο ραντεβού» στη Νέα Υόρκη, μάλλον εξέφραζε τις πραγματικές, φιλοαμερικανικές θέσεις του κ. Κασσελάκη για το παλαιστινιακό. Αλλα όταν είδε τις εσωκομματικές αντιδράσεις και έμαθε για τις ιστορικές ρίζες της συμπάθειας των Ελλήνων στον παλαιστινιακό αγώνα, έδειξε αντανακλαστικά και άλλαξε θέση.

Μάλιστα το τράβηξε στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλώνοντας πως «η Χαμάς έχει ένα μέρος (εννοεί τμήμα-ΣΚ) το οποίο κάνει τρομοκρατικές ενέργειες». Μετά την αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα και της κυβέρνησης, το διόρθωσε:  «Ένας οργανισμός, μια ομάδα πείτε το, που μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες κάνει τρομοκρατικές ενέργειες, είναι τρομοκρατική οργάνωση de facto».

Διαβάστε: Στέφανος Κασσελάκης / Το ταξίδι στην Παλαιστίνη, οι «βολές» από τη Νέα Δημοκρατία και η Χαμάς

Επίσης για πολλές μέρες, ο κ. Κασσελάκης αρνείτο να συζητήσει την πρόταση Χαρίτση-Νέας Αριστεράς για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την κυβέρνηση, στο παράδειγμα της Ισπανίας και  άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Χθες Κυριακή το πρωί,  ο Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε με μια σχετική ανάρτηση και αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση στις δηλώσεις που έκανε στην Παλαιστίνη.

Στις τελευταίες, όπως και σε όλο το προηγούμενοι διάστημα, απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για «γενοκτονία». Δεν είναι  σαφές αν αυτός είναι ο λόγος που η η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα τον υποδέχθηκε στο επίπεδο του υπουργού Τουρισμού και Αρχαιότητων.

Διαβάστε: Κασσελάκης από Παλαιστίνη / «Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τη λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Το πέρασμα από το ραντεβού με την AIPAC στη συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή είναι καταρχάς θετική διαφοροποίηση. Οι δύστυχοι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη κάθε υποστήριξης. Εχει γίνει όμως φανερό ότι το ταξίδι, αυτή τη στιγμή, υπακούει αποκλειστικά σε προεκλογικές σκοπιμότητες:  ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες στα αριστερά του, από τη δεξιά στροφή και σε άλλα θέματα, όπως της φορολογίας. Θεωρεί επίσης ότι η κυβέρνηση θα του επιτεθεί για το ταξίδι, όπως και έγινε, οπότε θα εισπράξει  την αντικυβερνητική δυσαρέσκεια.

Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή στη Γάζα δείχνει ανάγλυφα την τακτική Κασσελάκη σε όλα τα θέματα. Ραντεβού με AIPAC αλλά και Παλαιστινιακή Αρχή. Λύση δύο κρατών αλλά όχι αίτημα στην κυβέρνηση για αναγνώριση του κράτους των Παλαιστινίων. Χαμάς τρομοκρατική, αλλά ένα τμήμα της. Χιλιάδες δολοφονούνται από το Ισραήλ, αλλά κουβέντα για γενοκτονία. Τα έχει πει όλα και συμφέρει. Άλλωστε από την AIPAC στη Χαμάς, ένα tik tok δρόμος είναι.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
335234-moisis_1
Τι πραγματικά περιέχει «Η Βίβλος του Μωυσή»

Ήδη από την πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, άρχισα να μαζεύω τις δηλώσεις αλλά και τις...

Close