Κούλογλου / Σoσιαλισμός στη σημερινή Ελλάδα = δημοκρατία και σιδηρόδρομος

Permalink

Hκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα και το έγκλημα των Τεμπών συμβολίζουν την υπανάπτυξη της χώρας, την ανεπάρκεια και τη διαφθορά του πολιτικού της συστήματος πιστεύει ο Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος εκ νέου με τη Νέα Αριστερά, μίλησε στη «Μακεδονία της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Στολάκη για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Κάνει απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου του στο ευρωκοινοβούλιο, ασκεί κριτική στον Σ. Κασσελάκη και αναφέρεται στον στόχο του κόμματός του: «θέλουμε να αλλάξουν τα πάντα».

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες στον δρόμο προς τις κάλπες και τι διαφορετικό έχουν αυτές οι ευρωεκλογές από τις προηγούμενες αναμετρήσεις;

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές, μεγάλωσε δραματικά το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. H κοινωνία μας πλήττεται βάναυσα από την ακρίβεια και γενικότερα τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης: στέγαση, δαπάνες υγείας, λογαριασμοί ηλεκτρικού/φυσικού αερίου, μόρφωση των παιδιών. Σχεδόν στα μισά νοικοκυριά ο μισθός τελειώνει στις 19 του μήνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά γίνεται λόγος για πόλεμο, όχι μόνο αυτούς που ήδη η Ευρώπη πληρώνει πολύ ακριβά, όπως η αιματοχυσία στην Ουκρανία και η γενοκτονία στη Γάζα. Αλλά όταν ο Μακρόν λέει ότι ίσως στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτό συνεπάγεται άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο με την Ρωσία. Σε αυτό το πολεμικό κλίμα οι δαπάνες της ΕΕ κατευθύνονται προς τους εξοπλισμούς, αντί προς τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι έμποροι όπλων τρίβουν τα χέρια τους, ενώ τον θυμό και την οργή των πολιτών εισπράττει η ακροδεξιά. Οι ακροδεξιοί είναι ευρωσκεπτικιστές, δεν το λένε ανοιχτά ακόμη, αλλά είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουν την επιστροφή στα κράτη έθνη. Κάτι που αναπόφευκτα σημαίνει συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων και ενδεχομένως ένοπλες συρράξεις. Δηλαδή αμφισβητείται το μοναδικό ιστορικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα λάθη και τα μύρια προβλήματα της: ότι χώρες που τον προηγούμενο αιώνα πολεμούσαν μεταξύ τους με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, αυτή τη στιγμή κάθονται γύρω από το ένα τραπέζι και συζητούν πολιτισμένα μεταξύ τους.

Γιατί να σας… σταυρώσουν οι πολίτες;

Δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να εργάζομαι για τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας μου. Την προηγούμενη πενταετία έκανα μετρημένες 343 νομοθετικές παρεμβάσεις, συχνά ως εισηγητής σε κρίσιμα νομοσχέδια: από την προστασία των καταναλωτών και τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων μέχρι την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των δημοσιογράφων από τις εκφοβιστικές αγωγές των ισχυρών. Πετύχαμε με άλλους συναδέλφους της Αριστεράς να νομοθετηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συμμετείχα ενεργά στην Επιτροπή Pega για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και έκανα αποκαλύψεις. Ο κ. Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου που παραιτήθηκε για το σκάνδαλο, μου ζητάει ένα εκατομμύριο αποζημίωση. Όπως ζητάει και η κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου, επειδή θέλησα να προστατεύσω τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών.

Το βαθύ κράτος του Μαξίμου δεν μου συγχωρεί ότι έπαιξα αποφασιστικό ρόλο στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκασε τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο ή στην Αθήνα 36 διεθνείς ημερίδες, από το πρόβλημα της στέγασης ή το ναυάγιο της Πύλου μέχρι την κλιματική κρίση και την ενίσχυση της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης από τις καταστροφές.

Ξεκίνησα 8 διεθνείς εκστρατείες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οργάνωσα 5 συναυλίες (2 Βρυξέλλες και επίσης σε Αθήνα, Λέσβο, Κρήτη) και 2 εκθέσεις, μέχρι και τον φημισμένο Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς έφερα στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία. Αν συνεχίσω δεν θα προλάβουμε να πούμε τίποτα άλλο…

Στη χώρα μας η συζήτηση που γίνεται επικεντρώνεται σε ζητήματα… εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι λογικό οι πολίτες να εστιάζουν στην εγχώρια επικαιρότητα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι οι λύσεις για πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας περνάνε από τις Βρυξέλλες. Για παράδειγμα, το οξύ πρόβλημα της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη που αφορά τους μισούς Έλληνες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν η κυβέρνηση υλοποιούσε πολιτικές Κοινωνικής Στέγασης που εφαρμόζονται με επιτυχία στην ΕΕ, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ακρίβεια θα είχε περιορισθεί αν ο κ. Μητσοτάκης εφάρμοζε τη σχετική εργαλειοθήκη της ΕΕ και ενσωμάτωνε τη νομοθεσία που ψηφίσαμε σε ανύποπτο χρόνο. Αντί να στέλνει αστείες επιστολές στην Πρόεδρο της Κομισιόν όταν έχει καταστήσει τη χώρα του τη δεύτερη χειρότερη της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη ή να εξαπατά τον κόσμο. Αν αγοράζουμε ελληνική φέτα φθηνότερα στις Βρυξέλλες από ότι στην Αθήνα πώς είναι η κρίση «εισαγόμενη»; Εισάγουμε ελληνικά γιαούρτια ή φέτα;

Τα ποσοστά που δίνουν στη Νέα Αριστερά οι δημοσκοπήσεις σας ικανοποιούν; Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος;

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά αυξημένα ποσοστά στη Νέα Αριστερά και είναι θετικό ότι ένα τόσο νέο κόμμα, βρίσκεται ήδη πάνω από το αντικειμενικό αλλά και ψυχολογικό πλαφόν του 3%. Εργαζόμαστε για να ανεβάσουμε παραπέρα τα ποσοστά μας και δεν αρκούμαστε στην εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε; Οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο εργαστήκαμε, έχει πάψει να υπάρχει. Ο νέος πρόεδρος του είναι υπέρ των trickle down economics του Ρέηγκαν, του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», του ΝΑΤΟ ως «Ιερή Συμμαχία» και κλείνει ραντεβού με το πιο φιλοπόλεμο ισραηλινό λόμπι. Στο κλίμα πολιτικού βέρτιγκο μετά τη συντριπτική ήττα του 2023, χρειαζόταν μία δύναμη που να διατηρήσει τις αξίες και τους στόχους της Αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη. Να κρατήσει το καντηλάκι αναμμένο.

Το σύνθημα του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών είναι το «Δώσε φωνή στο δίκιο σου». Πώς εγγυάται η Νέα Αριστερά ότι το δίκιο θα γίνει… πράξη;

Θέλουμε να αλλάξουν τα πάντα. Να ξεκινήσει μία πράσινη δημοκρατική επανάσταση. Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, την ανασυγκρότηση και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ταξιδεύω αυτό τον καιρό στην Ελλάδα και ματώνει η καρδιά μου όταν πέφτω πάνω στο υποβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο: είναι το κριτήριο για το αν μία χώρα είναι αναπτυγμένη. Ο Λένιν έλεγε ότι σοσιαλισμός είναι Σοβιέτ και ηλεκτρισμός. Στη σημερινή Ελλάδα, είναι δημοκρατία και σιδηρόδρομος.

Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, η διαφορά με τον δεύτερο είναι μεγάλη και η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Βλέπετε το βράδυ των ευρωεκλογών σημαντικές αλλαγές; Η μάχη για τη δεύτερη θέση έχει κριθεί κατά την άποψή σας;

Το βράδυ των ευρωεκλογών, μπορεί να δούμε και εκπλήξεις. Δεν ξέρω αν έχει κριθεί η δεύτερη θέση αλλά με ενδιαφέρει κυρίως ο χώρος που προσδιορίζεται ως προοδευτικός να αθροίζει ποσοστά που θα απειλήσουν τη ΝΔ.

Την επομένη των εκλογών τα κόμματα που ζητούν να σταλεί από τους πολίτες μήνυμα στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να συνεργαστούν; Πρόσφατα, με αφορμή επίσκεψη Κασσελάκη στα γραφεία της ΝΔ Κιλκίς σχολιάσατε ότι βρέθηκε στον «φυσικό του χώρο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν χιλιάδες αριστεροί άνθρωποι και στελέχη. Πρέπει να πείσουν τον πρόεδρο τους να μη λέει τα ίδια με το Μητσοτάκη αλλά με περισσότερο Tik Tok.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 26.05.2024


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
377409-katadikaste
Καταδικάστε…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close