Στέλιος Κούλογλου / Αδωνις: Ηρώδης και Νέρων της δημόσιας Υγείας

Permalink

Τα σοβαρά προβλήματα στα βασικά νοσοκομεία Παίδων και η διακοπή των εγχειρήσεων, δεν είναι πρόσκαιρα περιστατικά, όπως υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ούτε είναι μεμονωμένα: περιοδεύοντας τη χώρα για τις ευρωεκλογές, διαπίστωσα ότι η κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας Υγείας είναι πανελλαδικό φαινόμενο.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έκλεισε η Παιδοψυχατρική Μονάδα, η μοναδική όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο το νότιο Αιγαίο. Αυτό έγινε πριν 2 μήνες, κι ας τσαμπουνάει ο υπουργός «Υγείας» για προεκλογικές σκοπιμότητες. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν 650 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις και 5.200 ασθενείς στην λίστα αναμονής χειρουργείου.

Το ιστορικό Βενιζέλειο νοσοκομείο βρίσκεται επίσης σε δραματική κατάσταση. Το μεγαλύτερο ίσως Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της χώρας, πυλώνας δημόσιας υγείας στην Κρήτη και σε όλη τη νότια Ελλάδα, ήταν μέχρι το 2019 δεύτερο σε δείκτες αποδοτικότητας μετά τον Ευαγγελισμό. Τώρα τα τακτικά χειρουργεία έχουν παγώσει, ενώ η πολύμηνη έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου, οδήγησε σε παράλυση όλων των υπηρεσιών, από τις προμήθειες μέχρι την καθαριότητα.

Επιχείρηση Ηρώδης στα παιδικά νοσοκομεία

Oπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η λίστα αναμονής για χειρουργείο στα δυο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, τα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αριθμεί 3.000 παιδιά, ενώ φτάνει σε βάθος χρόνου τους 14 με 15 μήνες.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι μόνο οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7 ενώ σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν μόλις 3 χειρουργικές αίθουσες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Διαβάστε: Άδωνις Γεωργιάδης / Απειλεί με επιστράτευση ιδιωτών αν συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Το «Αγλαΐα Κυριακού» είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 έως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα μόλις 13 στη βάρδια. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Κατά καιρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ψελλίζει ότι το πρόβλημα περιορίζεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, που παρά τις προκηρύξεις θέσεων προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα με έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Και αναισθησιολόγους να φέρουν, εάν δεν προσληφθούν νοσηλευτές η κατάσταση θα χειροτερεύει» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κέρκυρα: και τα κέντρα υγείας σε τραγική κατάσταση

Το νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι μία τέτοια περίπτωση: υπάρχουν μόνο 2 παθολόγοι, εξαντλημένοι καθώς πρέπει να κάνουν 12 εφημερίες ο καθένας τον μήνα. Οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από έναν ιδιώτη παθολόγο, που επίσης έχει καταπονηθεί.

O τρίτος όροφος έχει κλείσει. Σε ένα νοσοκομείο που καλύπτει τις 100 χιλιάδες κατοίκους του νησιού, δεν υπάρχει επίσης αναισθησιολόγος, ακτινολόγος και ογκολόγος!

Διαβάστε: ΕΚΑΒ / Μόνο με 12 ασθενοφόρα η Θεσσαλονίκη – Σκανδαλώδης τροπολογία για απασχόληση αμισθί φοιτητών από τα ΙΕΚ

Το καλοκαίρι προστίθενται ακόμη 50 χιλιάδες τουρίστες: πρόκειται για έγκλημα όχι μόνο κατά της υγείας των «ιθαγενών», αλλά και της εικόνας της χώρας και της τουριστικής της βιομηχανίας.

Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα 4 κέντρα υγείας του νησιού βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Σε ορισμένα πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή.

Αίγινα: ημι-αναίσθητοι διώχνονται για την Αθήνα

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, επίσης σε όλη την Ελλάδα. Στην Αίγινα -απ’ όπου πέρασαν πέρυσι 2,3 εκατ επιβάτες!- το μοναδικό κέντρο Υγείας, το οποίο έτσι κι αλλιώς υπολειτουργούσε, σχεδόν δεν λειτουργεί. Ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης του κτηρίου.

Εκλεισε το ακτινολογικό τμήμα το οποίο λειτουργούσε κακήν κακώς λόγω έλλειψης ακτινολόγου, έκλεισαν όλοι οι θάλαμοι με τα κρεβάτια που πρόσφεραν στοιχειώδη περίθαλψη καθώς και το μικροβιολογικό τμήμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας, ανακοινώθηκε ότι ο εργολάβος θα παραδώσει το έργο ίσως το φθινόπωρο, όταν το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού (10 χιλιάδες) πενταπλασιάζεται!, χώρια οι καθημερινοί επισκέπτες.

«Βρήκα τις μέρες του Πάσχα έναν ημιαναίσθητο στο πλοίο για Πειραιά», λέει γιατρός του νησιού με μεγάλη κοινωνική προσφορά. «Τον ρώτησα και μου είπε ότι τον συμβούλεψαν να πάρει το πλοίο! Είναι θέμα χρόνου να γίνει το κακό και να παρέμβει η Δικαιοσύνη. Κανονικά ο εισαγγελέας θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει».

Μαζικές παραιτήσεις στο Ρέθυμνο

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη σχεδόν διαλύεται και από μία ακόμη κίνηση των κυβερνητικών μαθητευόμενων μάγων: για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες των βασικών νοσοκομείων, διατάζουν τους γενικούς ιατρούς των Κέντρων Υγείας να καλύψουν τις βάρδιες διαφόρων ειδικοτήτων. Στο νομό Ρεθύμνου, αυτή η πρακτική οδήγησε σε μαζικές παραιτήσεις των Διευθυντών και αναπληρωτών σε όλα τα Κέντρα Υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί του ΕΣΥ προτρέπονται ουσιαστικά να παραιτηθούν. Αφού μπορούν να ξεκινήσουν, ως ιδιώτες πλέον, συνεργασία με τα νοσοκομεία από όπου αποχώρησαν αλλά με καλύτερες αμοιβές και λιγότερες υποχρεώσεις.

Διαβάστε: Νοσοκομεία Παίδων / Πάνω από 3.000 παιδιά σε αναμονή για χειρουργείο – Καταγγελίες εργαζόμενων

Υπεύθυνος ως υπουργός Υγείας για τις άγριες περικοπές την περιόδο των μνημονίων, ο κ. Γεωργιάδης έχει επιστρέψει όπως ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος «δεν θα μου πάρει τη δόξα η τρόικα», βρίσκεται σε ειδική αποστολή για να αποτελειώσει τη δουλειά: την πλήρη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Με την επέκταση του καταστροφικού του έργου και στα παιδικά νοσοκομεία, αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο του Νέρωνα και του Ηρώδη.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS

 


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
382711-skitso
Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μυωσή»

Η«κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου, που...

Close