Στέλιος Κούλογλου / Αυτογκόλ βροχή στο πολιτικό σύστημα

Permalink

Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Euro 2024, αποκαλείται ήδη η διοργάνωση των αυτογκόλ: στην πρώτη φάση που έληξε προχθές, έχουν μπει περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, έχει βαλθεί να συναγωνιστεί την ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Τον χορό ξεκίνησαν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Αποστολάκης, με τις αναφορές για μαύρο χρήμα στα κόμματα. Μάλλον στον Α. Τσίπρα ήθελαν να βάλουν γκολ για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να απολογούνται ή να καταφεύγουν σε γενικότητες.

Το επόμενο αυτογκόλ ήταν η απόφαση Κασσελάκη για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αυτογκόλ στην Αυγή

Η ιστορική εφημερίδα πράγματι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι αντίστοιχες θρυλικές εφημερίδες στα μεγάλα αριστερά κόμματα της Δύσης, όπως η ιταλική L Unita και η γαλλική L Humanite αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να περιοριστούν στο διαδίκτυο.

Αλλά με την αιφνιδιαστική απόφαση για την Αυγή εξοικονομούνται τα έξοδα από το χαρτί, αλλά χάνονται τα έσοδα από τις λιγοστές πωλήσεις, τις διαφημίσεις και τις συνδρομές. Επομένως, για να υπάρξει οικονομία το επόμενο βήμα είναι οι απολύσεις προσωπικού. Για τις οποίες δεν υπάρχει δέσμευση από την κομματική ηγεσία ότι δεν θα γίνουν, προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να υπάρχει ένα διαφανές και συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος. Αντί για μια απόφαση που πήρε μόνος του, για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος του κόμματος.

Η υπόθεση Αυγή ήταν η αφορμή, λειτούργησε έτσι ως καταλύτης για τη νέα ανοικτή κρίση που ξέσπασε στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών στον κ. Κασσελάκη. Η πραγματική αιτία είναι το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν ανέμενε ούτε ο αιφνιδιασμένος το βράδυ των εκλογών πρόεδρος του κόμματος.

Χαμηλότερο ακόμη και από τα καταστροφικά ποσοστά του 2023, το 14,9% απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από την προοπτική της εξουσίας και ξανάφερε στην επιφάνεια τα σενάρια για συνένωση/συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς υπό νέα ηγεσία.

Παρότι ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος και για αυτή τη θέση, φοβάται ότι πρόκειται για μεθόδευση που θα ξαναφέρει «από το παράθυρο» τον Α. Τσίπρα ή θα οδηγήσει στον παραμερισμό του από τον κ. Δούκα.

Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζε ότι, σε περίπτωση νέας αμφισβήτησής του – την οποία λίγο πολύ ανέμενε – θα έχει με το μέρος του την πλειοψηφία της ΚΕ η οποία, μετά τις διασπάσεις της προηγούμενης χρονιάς, έχει συμπληρωθεί από αναπληρωματικά, πιο φιλικά προς τον ίδιο στελέχη. Αλλά οι 89 ανοικτές διαφοροποιήσεις είναι μεγάλος αριθμός, χώρια οι πρόσφατες παραιτήσεις των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από τα κομματικά όργανα.

Παρά τη ρευστότητα και τις απρόβλεπτες μετατοπίσεις, ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι θα κερδίσει έστω και οριακά την πλειοψηφία στην ΚΕ που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση θα δεχθεί ένα συνεχή πόλεμο φθοράς, ενώ το στρατόπεδο του δεν είναι συμπαγές, χωρίς στελέχη που θα τον υποστηρίξουν με πάθος, όπως παλιότερα ο Π. Πολάκης.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς μεταξύ των 89 υπογράφουν 7 βουλευτές, στους οποίους πρέπει προστεθεί και ο Α. Τσίπρας. Οι Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς δεν υπέγραψαν οι ίδιοι. Αλλά μεταξύ των 89 υπάρχουν αρκετά στελέχη (Μουζάλας, Σαπουνά, Καραντίλιον, Μπαλάφας, Χριστόπουλος, Παυλίδης) που πρόσκεινται στενά ή συμφωνούν με τον δεύτερο.

Εκτιμάται ότι τα δύο κορυφαία στελέχη, που μαζί με τον απολυθέντα Γ. Τσίπρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της εξουσίας Κασσελάκη στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, περιμένουν, πριν εκδηλωθούν αναλαμβάνοντας δράση, τις εξελίξεις στον άλλο ημιτελικό: στο ΠΑΣΟΚ.

Ο δεύτερος ημιτελικός στο ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη τα πράγματα έχουν φτάσει επίσης σε οριακό σημείο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να αυξήσει κατά 50% το εκλογικό ποσοστό από την εποχή που ανέλαβε, αλλά έχασε τη δεύτερη θέση, την οποία είχε δημοσκοπικά καταλάβει στις αρχές της χρονιάς.

Είναι γεγονός ότι η εκλογική ανόρθωση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι ο ακούραστος πρόεδρός του ψάρεψε σε νέα εκλογικά νερά, οφείλεται και στην τακτική Μητσοτάκη- και πολλών ΜΜΕ- που ανέδειξαν συστηματικά τον Σ. Κασσελάκη σε αντίπαλο δέος, τους μήνες πριν από τις εκλογές. Η ποικίλη υποστήριξη του κόμματος Λοβέρδου στέρησε επίσης ένα ποσοστό (1,5%) με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα έφτανε πιο κοντά στη δεύτερη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης, που κατηγορείται εσωτερικά ότι δεν άνοιξε το κόμμα και προτιμά να κυβερνά με τη δική του ομάδα, είναι περικυκλωμένος. Διαθέτει όμως σημαντικά οργανωτικά ερείσματα και απομένει να αποδεχθεί αν στον ημιτελικό ο κ. Δούκας θα υπερισχύσει ή θα έχουμε ένα άλλο αυτογκόλ: ότι θα έπρεπε δηλαδή να παρουσιάσει έργο στον Δήμο Αθηναίων, πριν διεκδικήσει τον ρόλο του επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης.

Ο Μητσοτάκης χάνει την παντοδυναμία του

Τέλος στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε προχθές για πρώτη φορά πολλαπλά πυρά, προσπαθώντας να διευθετήσει ένα δικό του λάθος-αυτογκόλ: έβαλε τον πήχυ στο 33%, για να περάσει τελικά πολύ από κάτω (28,3%). Επανέλαβε σε μικρότερη κλίμακα το λάθος Τσίπρα το 2019, όταν μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε σοβαρό λάθος βάζοντας ως εκλογικό δίλημμα τη σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που οι ευρωεκλογές προσφέρονται κατεξοχήν για ψήφο διαμαρτυρίας. Κανονικά θα έπρεπε να υποβαθμίσει προεκλογικά τη σημασία των εκλογών. Και προφανώς οι λάθος συμβουλές στοίχισαν στον Σταν Γκρίνµπεργκ, τον Αμερικανό σύμβουλο του, τη θέση του.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ο απόλυτος, αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του παιχνιδιού και ούτε μπορεί να επανακατακτήσει τη θέση. Γιατί παραμένει αμετανόητος, εγκλωβισμένος στις συμφωνίες που έχει κάνει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Συμφωνίες οι οποίες τον εμποδίζουν να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το πρόβλημα της στέγασης, ή να σταματήσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου: Πληρώνουμε τον στρουθοκαμηλισμό μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε ότι «ακόμη και στους ποιοτικούς δείκτες η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προηγούντο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα,...

Close