Στέλιος Κούλογλου / Οι άρρωστοι που μας κυβερνούν: από τον Παπανδρέου στον Μπάιντεν

Permalink

Η κακοφωνία για την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου συνεχίζεται. Νωρίτερα χθες οι New York Times δημοσίευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος σκεπτόταν να αποχωρήσει, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε συζήτηση για τον(την) πιθανή αντικαταστάτη του. Αλλά αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το διέψευσε και το ίδιο φέρεται να είπε ο ίδιος σε στενούς συνεργάτες του.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για να πάρουν οι αναγνώστες μία ιδέα για το τι είπε και πώς τα είπε στο ντιμπέιτ, παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. Οι υπογραμμίσεις δικές μου:

«Για παράδειγμα, έχουμε χίλιους τρισεκατομμυριούχους στην Αμερική – εννοώ δισεκατομμυριούχους στην Αμερική. Και τι συμβαίνει; Βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου, στην πραγματικότητα, πληρώνουν 8,2% φόρους. Αν πλήρωναν μόνο 24% ή 25%, οποιοδήποτε από αυτά τα νούμερα, θα συγκέντρωναν 500 εκατομμύρια δολάρια – δισεκατομμύρια δολάρια, θα έπρεπε να πω – σε μια περίοδο 10 ετών. Θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε το χρέος του…

.. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε – φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, διασφάλιση ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, διασφάλιση ότι θα είμαστε σε θέση να καταστήσουμε κάθε ένα, μοναχικό άτομο επιλέξιμο για αυτό που κατάφερα να κάνω με το – με, με, με το Covid. Με συγχωρείτε, με την αντιμετώπιση όλων όσων πρέπει να κάνουμε με – κοιτάξτε, αν – τελικά νικήσαμε το Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε: Τζο Μπάιντεν / Αυξάνεται η ανησυχία για την πνευματική του διαύγεια

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο 81χρονος πρόεδρος μοιάζει χαμένος ή συγχυσμένος. Ετσι εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια τελετής επετείου της D-Day στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα, κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε τόσο χαμηλά που ήταν σχεδόν αδύνατο να ακουστεί και ανέφερε λανθασμένα ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας προοριζόταν για την ανασυγκρότηση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.

Στις 10 Ιουνίου, ο Μπάιντεν φάνηκε να «παγώνει» κατά την εορτή για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ. Στη συναυλία που έγινε στεκόταν άκαμπτος κατά τη διάρκειά της και ένα άτομο που καθόταν κοντά του είπε ότι ο πρόεδρος είχε μια έκφραση σύγχυσης για το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης.

Στις 18 Ιουνίου, σε μία δημόσια ομιλία του δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας. Αρθρο στους New York Times σημειώνει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος εκδίδει τακτικά διορθωμένα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των δηλώσεων του Μπάιντεν, στις οποίες συχνά μπερδεύει μέρη, πρόσωπα ή ημερομηνίες, όπως όταν μπέρδεψε τη Γαλλία με την Ιταλία μιλώντας σε βετεράνους πολέμου.

Διαβάστε: Reuters / Αυτή είναι η πρώτη επιλογή για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία. To πρώτο ιατρικό πραξικόπημα

Από τον υπερήλικα Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέηγκαν μέχρι τον Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου, υπάρχει μία ολόκληρη φιλολογία και πολλά βιβλία για τους «άρρωστους που μας κυβερνούν». Το 2008, ο Βρετανός πολιτικός Ντέιβιντ Όουεν επανήλθε στο θέμα με το πολύκροτο βιβλίο του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία».

Ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και υπουργός σε πολλές βρετανικές κυβερνήσεις, καταπιάνεται με τις ασθένειες των πολιτικών ηγετών τα τελευταία 100 χρόνια, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ και φτάνοντας μέχρι τον Τζωρτζ Μπους τον νεότερο και τον Τόνι Μπλερ, τον οποίο γνώριζε και προσωπικά: υποκύπτοντας στο Σύνδρομο της Ύβρεως, οι δύο ηγέτες θα εισβάλλουν στο Ιράκ το 2003.

Στην Τυνησία, ο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, επικεφαλής του αγώνα εναντίον της αποικιοκρατίας ορκίζεται πρώτος πρόεδρος της χώρας το 1957. Δώδεκα χρόνια αργότερα αρχίζει να υποφέρει από την καρδιά του, ενώ το 1969 εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μανιοκατάθλιψης.

Διαβάστε: Αυτοί οι άρρωστοι που μας κυβερνούν;

Η κατάσταση της υγείας του «υπέρτατου ηγέτη», που χειροτερεύει συνεχώς, παραμένει όμως κρατικό μυστικό μέχρι το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου του 1987: επτά επιφανείς γιατροί υπογράφουν τότε μια γνωμάτευση που πιστοποιεί την ανικανότητα του Μπουργκίμπα να κυβερνήσει . Την επομένη, ο πατέρας της τυνησιακής ανεξαρτησίας αντικαθίσταται από τον πρωθυπουργό Μπεν Αλί: πρόκειται για το πρώτο «ιατρικό πραξικόπημα» στην ιστορία.

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει στο βιβλίο του «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς»(2013) τις καταθλιπτικές κρίσεις του Α. Παπανδρέου που τον είχαν καθηλώσει στο σπίτι και μακριά από την πολιτική δράση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βάδιζε προς τις εκλογές του 1981 και την εξουσία. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός είχε και άλλο καταθλιπτικό περιστατικό μετά τις εκλογές του 1985, όταν μετά από πιέσεις δέχθηκε να χωρίσει την τότε ερωμένη του.

Διαβάστε: Πριν το τέλος του Αντρέα Παπανδρέου: Η μάχη εξουσίας στο Ωνάσειο

Βέβαια στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου, τα ψυχολογικά επεισόδια διαδέχονταν μεγάλοι περίοδοι ανάκαμψης, στη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του, την οξυδέρκεια και την ευφυία του. Αντίθετα στην περίπτωση Μπάιντεν τα προαναφερθέντα συμπτώματα γίνονται πιο συχνά, έντονα αλλά και ανησυχητικά, καθώς ευνοούν τον αδίστακτο ακροδεξιό αντίπαλό του.

Τραμπ, ο ευνοημένος.

Χθες το βράδυ, δημσκόπηση των New York Times δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διευρύνει το προβάδισμά του στην κούρσα, καθώς προηγείται του Μπάιντεν με 49% έναντι 43%, το μεγαλύτερο προβάδισμά του μέχρι τωρα. Η μέτρηση δείχνει επίσης ότι οι ανησυχίες σχετικά για το κατά πόσον ο. Μπάιντεν, 81 ετών, είναι αρκετά υγιής για να υπηρετήσει ως αποτελεσματικός πρόεδρος μεγάλωσαν μετά το ντιμπέιτ.

Διαβάστε: Τζο Μπάιντεν / «Θα είμαι υποψήφιος» και «δεν πρόκειται να πάω πουθενά»

Η πλειοψηφία όλων των δημογραφικών ομάδων της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Μπάιντεν, δηλώνει ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κυβερνήτες των ΗΠΑ που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πιθανότατη ήττα που ασφαλώς θα τους συμπαρασύρει, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Λευκό Οίκο. Προφανώς θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους, αλλά μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιο ιατρικό ή άλλο πραξικόπημα..

Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Αναμέτρηση Μπάιντεν – Τραμπ: ένα ρίγος στη σπονδυλική στήλη

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
367527-kaphetzou
Βλέποντας τις ειδήσεις στο φλιτζάνι: η χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας

Την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου, δημοσιεύθηκε στα Νέα η παρακάτω είδηση: «Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στέλνουν οριστικά και αμετάκλητα...

Close