Στέλιος Κούλογλου / Ο Πρετεντέρης σαν βρεγμένη γάτα

Permalink

Την Κυριακή συνέβη κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γραπτού τύπου. Στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του Βήματος, ο Γιάννης Πρετεντέρης αποκαλούσε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς «ανισόρροπους». Δύο φορές, σε λίγες αράδες:

«Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών μία ευρεία (αν και όχι συνεκτική) συμμαχία κεντρώων, κεντροδεξιών, κεντροαριστερών, ακόμη και ‘’ανυπότακτων’’ ανισόρροπων ψηφοφόρων της αριστεράς επιχειρεί να εμποδίσει την άνοδο της Λεπέν στην εξουσία. Θα τα καταφέρει; δεν είναι αυτονόητο.

Αλλά αν τα καταφέρει η ευρεία αυτή η συμμαχία μπορεί να αποτελέσει τη βάση της επόμενης κυβέρνησης, ίσως χωρίς τα βαρίδια των ανυπότακτων ανισόρροπων».

Συνεχίζοντας στη δεύτερη σελίδα, το άρθρο προχωρούσε στον καλλωπισμό της ακροδεξιάς:

«Η Ακροδεξιά έχει ρεύμα και κυρίως έχει επιτύχει την εξομάλυνση και τη νομιμοποίηση των απόψεών της. Δεν είναι πια ένας απόβλητος του πολιτικού συστήματος.

Ακόμη και η τρέχουσα ρητορική της έχει απαλλαγεί από τις πιο ακραίες επιδιώξεις και αναφορές της..

..Προφανώς η μετάλλαξη των άκρων είναι όφελος για τη δημοκρατία, η οποία (για να είμαστε ειλικρινείς) δεν θα μπορεί να αποκλείει στο διηνεκές το 1/3 των πολιτών από τη διακυβέρνηση. Αρκεί η μετάλλαξη να είναι μετάλλαξη. Και όχι μεταμφίεση σκοπιμότητας. Αυτό φυσικά θα το μάθουμε αν η Ακροδεξιά κληθεί κάποια στιγμή να ασκήσει κυβερνητική εξουσία».

Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Ο έρωτας των Γάλλων πρετεντέρηδων για την ακροδεξιά

Παρασυρμένος από τις δημοσκοπήσεις και τον ιδεολογικό του ενθουσιασμό, ο αρθρογράφος, ήδη από την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών, είχε πιστέψει ότι έφτασε η ώρα. Εγραφε:

«το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τις εκλογές κι ίσως αύριο κερδίσει και την κυβέρνηση με μια ατζέντα που δεν είχε τίποτα το ‘’ακροδεξιό’’».

Πολύ περισσότερο επειδή είχε απέναντι του «ένα αποδυναμωμένο και αποθαρρυμένο Κέντρο» και «μία σύναξη γηραλέων κι αλλοπρόσαλλων αριστερών που ονειρεύονταν ότι πολεμούσαν τον ‘’φασισμό’’ μέσα από ένα ‘’Νέο Λαϊκό Μέτωπο’’».

Το συμπέρασμα της «βρεγμένης γάτας»

Τελικώς οι «ανισόρροποι» κέρδισαν τις εκλογές. Στα χθεσινά Νέα, ο Γ.Π. έβγαλε το συμπέρασμα της «βρεγμένης γάτας». Διατυπώνει επίσης μια μοναδική παγκοσμίως εκτίμηση: η Αριστερά σημείωσε «χαμηλή επίδοση»! Το άρθρο του ξεκινούσε ως εξής:

«Η Ακροδεξιά έχασε. Ούτε πρώτη βγήκε στη Γαλλία και φυσικά ούτε πήρε την κυβέρνηση.

Η Αριστερά είναι πρώτη αλλά με μια χαμηλή επίδοση. Ισως βρει σύντομα έναν σημαντικότερο ρόλο, αν ξεφύγει από τα παλιομοδίτικα ‘’Λαϊκά Μέτωπα’’.

Το Κέντρο άντεξε. Αποδυναμώθηκε αλλά άντεξε»!

Αυτή ήταν όλη κι όλη η «ανάλυση» μιας στήλης, που συνήθως πάσχει από λογοδιάρροια αμπελοφιλοσοφίας. Το υπόλοιπο άρθρο αφιερώθηκε στην παραποίηση ενός επεισοδίου, τον Μάιο στο Παρίσι:

«Μια κι ο λόγος όμως για τη Γαλλία νομίζω πως για να την καταλάβουμε καλύτερα βοηθάει ένα περιστατικό που αποκάλυψε το Canard Enchaine (3/7).

Συνέβη στις 27 Μαΐου. Ενα 15χρονο αγόρι μπήκε στο μετρό. Οκτώ τραμπούκοι 20 έως 30 ετών υποπτεύτηκαν ότι ανήκει σε κάποιον Εβραϊκό Σύνδεσμο.

Του επιτέθηκαν, τον έδειραν, τον ξεγύμνωσαν, τον υποχρέωσαν να φωνάξει ‘’Ζήτω η Παλαιστίνη!’’, τον μαγνητοσκόπησαν κι ανέβασαν το βίντεο στα Διαδίκτυο. Εναν 15χρονο που απλώς πήρε το μετρό!

Ευτυχώς και σε δεύτερο χρόνο η αστυνομία μάζεψε τους τραμπούκους. Αποκαλύφθηκε πως και οι οκτώ ανήκαν στην ‘’αντιφασιστική οργάνωση’’ Jeune Garde, ελληνιστί Νέα Φρουρά. Ερώτηση. Αν αυτοί είναι οι ‘’αντιφασίστες’’, τότε πόσο χειρότεροι είναι οι ‘’φασίστες’’;».

Τα πραγματικά γεγονότα

Πρόκειται για fake news. Αυτή είναι η αφήγηση που έκανε στο Χ (πρώην twitter) ο Μπορντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς και αποτυχημένος υποψήφιος πρωθυπουργός, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η πραγματική ιστορία είναι ότι στα τέλη Μαΐου η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Rima Hassan διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο μία εκδήλωση με θέμα τη γενοκτονία στη Γάζα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ Αριστερών που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μελών της Ligue de défense juive (Εβραϊκος Σύνδεσμος Άμυνας). Πρόκειται για το γαλλικό παράρτημα του Εβραϊκού Συνδέσμου Άμυνας, που έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική ομάδα» από το FBI και έχει απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τα μέλη της ομάδας είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης για την Παλαιστίνη.

Πράγματι ο έφηβος κατάθεσε μήνυση, την οποία δημοσίευσε αυτούσια η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine. Ο Μπορντελά το έκανε αμέσως θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. H εισαγγελία δήλωσε στη Liberation ότι πράγματι ξεκίνησε έρευνα κατά των 8, αλλά ότι υπήρξαν «χειρονομίες» και όχι χτυπήματα με στόχο το θύμα. Πρόσθεσε ότι η ζημιά στο θύμα ήταν «ψυχολογική».

Η έρευνα της εισαγγελίας αφορά το αν υπήρξε φραστική επίθεση με φυλετικό υπόβαθρο, όχι ξυλοδαρμός. Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται ο Γ.Π. δεν έχει κυκλοφορήσει.

Σε ανακοίνωση της η Jeune Garde Paris ανέφερε ότι «απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες συλλήβδην». Η οργάνωση διέψευσε κάθε πράξη σωματικής βίας και έκανε λόγο μόνο «μια σύντομη διαμάχη στο μετρό μετά τη συντονισμένη επίθεση μελών της ακροδεξιάς αντιπαλαιστινιακής ομάδας κατά της διάλεξης της Rima Hassan […]. Καμία αντισημιτική πράξη οποιουδήποτε είδους δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων ..Η Jeune Garde ήταν πάντα δεσμευμένη στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και θα συνεχίσει να το κάνει».

Δεοντολογικά,  ο Πρετεντέρης θα έπρεπε να αναφέρει την πλευρά της Jeune Garde. Αλλά τότε δεν θα προέκυπτε το συμπέρασμα: «Αν αυτοί είναι οι ‘’αντιφασίστες’’, τότε πόσο χειρότεροι είναι οι ‘’φασίστες’’;».

Αλλά τι να μιλάμε για δεοντολογία, όταν εκατομμύρια ψηφοφόροι παρουσιάζονται ως παράφρονες, στο κύριο άρθρο μιας ιστορικής εφημερίδας με κεντροαριστερή παράδοση;

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 19 times, 1 visits today)

Read more:
Μόνο selfies παρακαλώ
Μόνο selfies, παρακαλώ!

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close