Μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 23-26 Νοεμβρίου

Permalink

Η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της νέα μορφής επικοινωνίας που ξεκίνησε πρόσφατα, ενημερώνει με ένα βίντεο για τα τεκταινόμενα στο Στρασβούργο.

Σε αυτή την Ολομέλεια ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναλύει τα σημαντικότερα θέματα που έλαβαν χώρα 23-26 Νοεμβρίου στη γαλλική πόλη – Τρομοκρατία, Ενεργειακή Ένωση, Φορολογία Εταιριών, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίον των Γυναικών αλλά και τα Kινηματογραφικά Βραβεία Lux.

Ολόκληρο το μήνυμα του Στέλιου Κούλογλου

Γεια σας,

Είμαι ο Στέλιος Κούλογλου – Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το μήνυμα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα συμβαίνουν εδώ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζουμε σε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μία φορά το μήνα.

Προσφυγικό – Τρομοκρατία:

Φυσικά, το μεγάλο θέμα τον ημερών ήταν το θέμα της τρομοκρατίας και των επιθέσεων στο Παρίσι που συζητήθηκε σε επίπεδο υψηλό με τη συμμετοχή όλων των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα είδος συζήτησης προ-ημερησίας διάταξης. Το θετικό από την κουβέντα αυτή ήταν ότι όλοι σχεδόν – όλες οι πλευρές – παραδέχτηκαν ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν σχέση με τους τρομοκράτες. Διότι έγινε μια προσπάθεια τον προηγούμενο καιρό και από τα Μέσα Ενημέρωσης να ταυτιστούν αυτά τα δύο πράγματα, έτσι ώστε οι χώρες οι οποίες έχουν υποχρέωση να φιλοξενήσουν – να υποδεχθούν – πρόσφυγες, να μην το κάνουνε.

Το κακό είναι ότι δεν έγινε μια συζήτηση για τις αιτίες της τρομοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το φαινόμενο, πέρα από τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας που οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν. Δηλαδή, μια ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και στη Συρία με τη συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που φαίνεται όλο και πιο πολύ απαραίτητο. Επίσης θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στο δυτικό κόσμο και το μετριοπαθές Ισλάμ, έτσι ώστε να απομονωθούν οι εξτρεμιστές. Και ακόμη, πρέπει να γίνουν μέτρα – να ληφθούν μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης των νέων δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως είναι το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες και αποτελούν εύφορο πεδίο για στρατολόγηση τρομοκρατών.

Αυτά ελπίζουμε να συζητηθούνε και να αρχίσουν να μπαίνουν σοβαρά στην ατζέντα σε επόμενες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε μέτρα που οπωσδήποτε θα ληφθούν διότι ο φόβος της τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει περάσει. Άλλωστε οι Βρυξέλλες – από τις οποίες για μια εβδομάδα αποδράσαμε – είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ από τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν το Σαββατοκύριακο.

Ενεργειακή Ένωση & Φορολογία Εταιριών:

Δύο ακόμα σημαντικά θέματα είναι η Ενεργειακή Ένωση καθώς επίσης και η Φορολόγηση με την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Παρότι υπάρχει η συνδιάσκεψη στο Παρίσι για το κλίμα, εντούτοις τα μέτρα που λαμβάνονται θεωρούμε ότι δεν είναι πολύ ουσιαστικά. Και ακόμα, το ίδιο συμβαίνει και ακόμα περισσότερο, με το θέμα της φοροαποφυγής των μεγάλων εταιριών που με διάφορα λογιστικά κόλπα και χρησιμοποιώντας τις πολυεθνικές αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους στις χώρες όπου δρουν, κάνοντας λογιστικές κινήσεις και μεταφέροντας τα κέρδη τους από τη μία χώρα στην άλλη ανάλογα με το πώς τους συμφέρει η νομοθεσία και η φορολογία στη συγκεκριμένη χώρα.

Γίνανε κάποιες μικρές προσπάθειες, αλλά πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται, διαφωνήσαμε σαν ομάδα της Αριστεράς εκεί – θέλουμε πολύ περισσότερα πράγματα και δυστυχώς γίνεται μια προσπάθεια και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κύριο Σουλτς, όλη αυτή η υπόθεση να πέσει στα μαλακά γιατί εμπλέκονται και χώρες όπως το Λουξεμβούργο, που αποδείχθηκε πέρυσι με τις αποκαλύψεις – τα λεγόμενα Lux-Leaks – ότι αποτελεί έναν φορολογικό παράδεισο… στο Λουξεμβούργο όπου υπήρξε Πρωθυπουργός ο ίδιος ο κύριος Γιούνκερ, κι έτσι ο κύριος Σουλτς προσπάθησε – συναντώντας βέβαια μεγάλες αντιδράσεις από πολλές πτέρυγες, όχι μόνο από την ομάδα της Αριστεράς – να περιορίσει το ζήτημα και να μη συζητηθεί σε βάθος και περισσότερο όπως εμείς ζητήσαμε.

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά Των Γυναικών:

Είχαμε και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών αυτήν την εβδομάδα. Η Ευρωομάδα μας, η Ομάδα της Αριστεράς έδωσε συνέντευξη τύπου, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν τόσο από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και από την Κωνσταντίνα Κούνεβα με προσωπικό της μήνυμα. Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να γίνουνε μεγαλύτερες προσπάθειες γιατί τα στοιχεία που έρχονται ακόμα και από χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθόλου καλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απογοητευτικά.

Κινηματογραφικά Βραβεία Lux:

Τέλος, μία ευχάριστη νότα σε όλη αυτήν την φορτισμένη εβδομάδα ήταν και τα κινηματογραφικά βραβεία τα οποία δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγοντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες. Αυτή τη φορά απονεμήθηκε το βραβείο σε μία πολύ καλή τουρκική ταινία, το “Mustang”, το οποίο αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών και όλα τα στερεότυπα και τα ταμπού που αντιμετωπίζουνε οι γυναίκες στην Τουρκία. Υπήρχε και μία ελληνο-βουλγαρική παραγωγή, εξαιρετική ταινία η οποία ήταν ανάμεσα στις τρεις υποψήφιες: “Το Μάθημα”. Δεν πήρε το βραβείο αλλά έτσι συμβαίνει με όλα τα βραβεία… Πρέπει να υπάρχει πρώτος, δεύτερος και τρίτος. Αλλά θα πρέπει αυτές τις ταινίες και “Το Μάθημα” και το “ Mustang” και το “Mediterraneo”, που αφορούσε το προσφυγικό πρόβλημα, να τις δείτε. Θα προβληθούν στους κινηματογράφους και στην Ελλάδα, το ερχόμενο διάστημα.


(Visited 59 times, 1 visits today)

Read more:
#Ναι, αλλά...
#Ναι, αλλά… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close