Διεθνής απήχηση για την ημερίδα Κούλογλου για την κλωστική και ιατρική κάνναβη

Permalink

Διεθνή απήχηση είχε η ημερίδα που διοργάνωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου για την κλωστική και ιατρική κάνναβη. Εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των διεθνών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών,  καθώς και πλήθος παρισταμένων από όλη την Ευρώπη, μέχρι και από τις ΗΠΑ, συμμετείχαν σε έναν πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο για την θεραπευτική αξία της κάνναβης και τις πολλαπλές χρήσεις που προκύπτουν από την καλλιέργεια του φυτού, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία.

 

Ειδική αναφορά προαναγγέλλοντας την ημερίδα έκανε και το ευρωπαϊκό περιοδικό Politico με τίτλο «Μπορεί η καλλιέργεια κάνναβης να σώσει την ελληνική οικονομία;»

 

«Η σημερινή εκδήλωση είναι η τρίτη που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορούσε τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, η δεύτερη την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η τρίτη, σήμερα, την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη και τις ευεργετικές και για την οικονομία, συνέπειές τους. Τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ευρώπη και ακόμα πιο δύσκολα στην Ελλάδα, ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος και πρέπει να δουλέψουμε για να μην μας ξεπεράσει», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στην αρχή της εκδήλωσης.

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συντόνισε το πρώτο πάνελ της συζήτησης με θέμα την κλωστική κάνναβη. Ο Φραντσέσκο Τροπέα, αναλυτής από την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε ότι η κάνναβη δεν είναι κάτι το νέο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά ότι ιστορικά η παραγωγή της ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη ειδικότερα στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ρουμανία. Αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης  με βάση τα προγράμματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που μπορεί να φθάσουν και τα 70.000 ευρώ για νέους αγρότες. Δείτε εδώ την παρουσίαση του Φραντσέσκου Τροπέα.

 

Χαρτί, ρούχα, βαλίτσες, πόρτες αυτοκινήτου, μηχανάκια μέχρι και ολόκληρα σπίτια μπορούν να κατασκευαστούν από κάνναβη. Αυτό είπε ο  Μαρκ Ράιντερς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και της βιομηχανικής μονάδας HempFlax, η οποία έχει κάνει πράξη τη θεωρία ότι η κάνναβη είναι ένα φυτό για όλες τις χρήσεις. Δείτε εδώ την παρουσίαση του Μαρκ Ράιντερς.

 

Η Μυρσίνη Χρήστου, Επικεφαλής του Τμήματος Εξοικονόμησης και Παραγωγής Βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μίλησε για τη χρησιμότητα που θα μπορούσε να έχει η καλλιέργεια της κάνναβης στην παραγωγή ενέργειας. Δείτε εδώ την παρουσίαση της Μυρσίνης Χρήστου.

 

Την προσωπική του εμπειρία εξέθεσε ο Ευάγγελος Ματράκας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τις διωκτικές αρχές επί πολλά χρόνια όταν το 1998 άνοιξε κατάστημα με προϊόντα κλωστικής κάνναβης στη Χαλκίδα. Λίγο αργότερα, θα ήταν αυτός που σε συνεργασία με έναν κατασκευαστή οικοστεγών, θα έστρωνε τη στέγη του υπουργείου οικονομικών με ένα οικολογικό επίστρωμα κάνναβης που θα είχε ενεργειακό όφελος ίσο με 5100 ευρώ το χρόνο.

 

Την καλή είδηση της ημερίδας έδωσε η Άννα Φουλίδη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα.

 

Το δεύτερο πάνελ για την ιατρική κάνναβη, το οποίο συντόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Μπεατρίς Μπεθέρα Μπαστερέτσεα, άνοιξε ο Μάικλ Καρούς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και του Ινστιτούτου Nova. Για το 2013, όπως είπε, είχαμε 11. 500 τόνους συνολικής κατανάλωσης ενώ έχει αυξηθεί πλέον αισθητά η χρήση της κάνναβης στη διατροφική αλυσίδα με πάνω από 20 βιταμίνες και πρωτεΐνες, προϊόντα που είναι πλέον διαθέσιμα και σε σούπερ μάρκετ. Δείτε εδώ την παρουσίαση του Μάικλ Καρούς.

 

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τα Ναρκωτικά, Tζοπ Ομέν, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη 2-3 εκατομμύρια κάνουν χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Από τα 85 έως 200 ενεργά στοιχεία της κάνναβης, τα 12 έχουν πλέον αναγνωριστεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δείτε εδώ την παρουσίαση του Τζοπ Ομέν.

 

«Ιησού τον Βοτάνων», χαρακτήρισε την κάνναβη ο Γιώργης Οικονομόπουλος, ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α) καθώς η κάνναβη θεραπεύει μεγάλο φάσμα ασθενειών. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προσωπική μαρτυρία που κατέθεσε δημοσίως η μητέρα ενός παιδιού με μια δύσκολη μορφή επιληψίας το οποίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ακολουθεί θεραπεία με λάδι κάνναβης. Όπως είπε η ίδια, τόσα χρόνια πήγαν χαμένα στα νοσοκομεία και σε εξαντλητικές θεραπείες με συμβατικά αντιεπιληπτικά φάρμακα, ενώ η χρήση κάνναβης επέφερε άμεσα θετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και στη βελτίωση της διάθεσης και της συμπεριφοράς του παιδιού. Δείτε εδώ τα στοιχεία που παρέθεσε.

 

Παρόντες στην ημερίδα ήταν το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέφαν Εκ (Γερμανία) και  Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν (Ιρλανδία) και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 

Βίντεο και φωτογραφίες Βασίλης Κατσαρδής

 

Δείτε εδώ το βίντεο

 

Φωτογραφίες εδώ  και εδώ

25121436141_164f15a1db_z25187554436_bf850298c3_z24587035663_06163c86bc_z24587829283_7b9d21b695_z25120717091_e6c9d81533_z

 

 


(Visited 842 times, 1 visits today)

Read more:
mexico-flag1
Άρθρο Στ. Κούλογλου: «Μετά τη Βενεζουέλα, να ψηφίσουμε και για το Μεξικό;»

Tον Σεπτέμβριο του 2014, η μεξικανική αστυνομία άνοιξε πυρ σε λεωφορεία που μετέφεραν φοιτητές από το Κολλέγιο της πόλης Αγιοτζινάπα...

Close