Δύο συμβολικές παραστάσεις για τους «Μικρούς Ήρωες» στο Ευρωκοινοβούλιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Permalink

Δύο ιδιαίτερες παραστάσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον και συμβολικό χαρακτήρα πλαισίωσαν την ειδική τιμητική εκδήλωση για τους Έλληνες «Μικρούς Ήρωες» της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες σε μια κατάμεστη αίθουσα η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου.

Οι Έλληνες «Μικροί Ήρωες» έγιναν δεκτοί στο Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλο ενθουσιασμό, συγκίνηση και με ένα θερμότατο χειροκρότημα. Η εκδήλωση που απέσπασε τα εύσημα ως «η καλύτερη εκδήλωση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο έως τώρα» περιλάμβανε εκτός από τις προσωπικές μαρτυρίες των αλληλέγγυων πολιτών και δύο δρώμενα.

Ο Γιώργος Φλώρος είναι μίμος από τα Ιωάννινα. Ως «κλόουν χωρίς σύνορα» επισκεπτόταν συχνά κέντρα φιλοξενείας προσφύγων στη Σουηδία για να προσφέρει χαρά στα προσφυγόπουλα. Όταν οι αφίξεις των προσφύγων στην Ελλάδα άρχισαν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, έστησε μαζί με άλλους αλληλέγγυους ηθοποιούς των Ιωαννίνων το «Καραβάνι της Χαράς». Από τότε έχουν περιοδεύσει σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην Ήπειρο, δίνοτας χαρά και παίρνοντας χαμόγελα και γέλια από μικρούς και μεγάλους πρόσφυγες.

Στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασε ένα μικρό σκετσάκι παντομίμας που έχει τίτλο «Τα πουλιά» και αναφέρεται στη δίψα και τον αγώνα όλων των κατατρεγμενων ανθρώπων για την ελευθερία καθώς και την κραυγή αγωνίας που στέλνουν.

Δείτε εδώ την παράσταση που έδωσε ο Γιώργος Φλώρος στο Ευρωκοινοβούλιο:

Ο μουσικός Χουσεΐν Ρασίμ, πρόσφυγας ο ίδιος από το Ιράκ, ξεκίνησε να παίζει ούτι πριν από έξι χρόνια στη Βαγδάτη. Όταν η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους άρχισε να απειλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής, πήρε την απόφαση να φύγει για την Ευρώπη. Μετά από δώδεκα μέρες δύσκολης πορείας έφτασε μέσω της Βαλκανικής οδού, που ήταν τότε ακόμα ανοιχτή, στις Βρυξέλλες. Έκτοτε, παίζει μουσική από πρόσφυγες για πρόσφυγες.

Ο Χουσεΐν έκλεισε μουσικά την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο παίζοντας στο ούτι του παραδοσιακή ιρακινή μουσική με τα λόγια:  «είμαι πρόσφυγας και θέλω να σας ευχαριστήσω για τα όσα εθελοντικά έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε».

Δείτε εδώ τον Χουσεΐν Ρασίμ να παίζει ούτι στο Ευρωκοινοβούλιο:

Η εκδήλωση διεξήχθη σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Την 1η Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο και την 31η Μαΐου στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, όπου οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι τοπικοί άρχοντες που ήρθαν στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν για να γνωριστούν μεταξύ τους, να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης σε μια πιο μόνιμη βάση.

Περισσότερα στο stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou


(Visited 71 times, 1 visits today)

Read more:
329438605_1251668382224307_4564678822356673217_n
Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στον Ταύρο (9/2) με θέμα: Διαφάνεια – Δημοκρατία – Μεταναστευτικό

H Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ταύρου διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: Διαφάνεια - Δημοκρατία - Μεταναστευτικό Ομιλητές στην...

Close