Νέα στοιχεία για την «υπόθεση Ρόζενμπεργκ» στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Ρόμπερτ Μίροπολ, γιος του Τζούλιους και της Έθελ Ρόζενμπεργκ, των πρώτων αμερικανών πολιτών που οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ το 1951 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία ατομικής τεχνολογίας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Η καταδίκη του ήρθε παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, δεν παρουσιάστηκαν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή τους.

Η παρέμβαση του Μίροπολ πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατά την συνάντηση Ευρωβουλευτών με την Επιτροπή στήριξης του πολιτικού κρατούμενου Μουμία Αμπού Τζαμάλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1981 και μετά από έναν μακρόχρονο παγκόσμιο αγώνα και με τη συμβολή ενός παγκόσμιου κινήματος συμπαράστασης από ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάφερε μόλις το 2011 να πετύχει τη μετατροπή της θανατικής ποινής του σε ισόβια.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ο οποίος ζήτησε από τον Ρόμπερτ Μίροπολ να διευκρινίσει ποια είναι τα νέα στοιχεία που, όπως είπε, έχουν προκύψει σχετικά με τη μητέρα του Έθελ και να εξηγήσει γιατί επικεντρώνονται περισσότερο στην υπόθεση της μητέρας και όχι και του πατέρα του Τζούλιους.

Στην απάντησή του ο Μίροπολ ανέφερε ότι από τους φακέλους τόσο της αμερικανικής όσο και της σοβιετικής κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι η μητέρα του δεν υπήρξε ποτέ κατάσκοπος, εφόσον δεν έλαβε ποτέ κωδική ονομασία κατασκόπου, και ότι οι μάρτυρες στην περίπτωσή της ήταν όλοι επίορκοι. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε με τον αδερφό του μια εκστρατεία με την οποία απαιτούν από την κυβέρνηση Ομπάμα να απαλλάξει την Έθελ Ρόζενμπεργκ από τις κατηγορίες. Για τον πατέρα του, Τζούλιους, είπε ότι στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου όντως βοήθησε τη Σ. Ένωση, ωστόσο όχι σε σχέση με τα μυστικά της ατομικής βόμβας αλλά εναντίον των Ναζί, παρέχοντας στρατιωτικές και βιομηχανικές πληροφορίες.

Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Δείτε την παρέμβαση του Ρόμπερτ Μίροπολ

Η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου και η απάντηση του Ρόμπερτ Μίροπολ

 


(Visited 155 times, 1 visits today)

Read more:
358539-golden_boys...
Golden boys…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close