Σε συνέντευξη που έδωσε στον Real FM και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι από επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις κυρίως Γερμανών αξιωματούχων προκύπτει ότι ενώ όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να υπάρξει απόφαση για το χρέος μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι Γερμανοί δεν θέλουν. Επομένως το ουσιαστικό είναι, απέναντι στην άρνηση των Γερμανών, να πάρουμε κάποια ουσιαστικά ανταλλάγματα. Όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, τα οποία είναι θηριώδη και δεν βγαίνουν από καμία ελληνική κυβέρνηση αλλά επίσης και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που μπορεί να δώσει στη χώρα και στην οικονομία 35 δις τα οποία θα είναι μια σημαντική ανάσα.
Ο κ. Κούλογλου στη συνέχεια ανέφερε για το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη ότι αν έκανε τέτοιες δηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Σούλτς θα τον πέταγε έξω όπως πέταξε έναν Χρυσαυγίτη για ανάλογου είδους δηλώσεις.
Επανερχόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι από τη στιγμή που η Γερμανία ηγεμονεύει στην Ευρώπη, παραβιάζει η ίδια της συνθήκες της ΕΕ και κανείς δεν τολμά να της πει τίποτε. Η Γερμανία παραβιάζει τον βασικό κανόνα του εμπορικού πλεονάσματος. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει εμπορικά πλεονάσματα πάνω από ένα ορισμένο όριο διότι αυτό σημαίνει ελλείμματα για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη και τους συνεταίρους στην Ευρωζώνη. Πριν δύο ημέρες ο κ. Κούλογλου σε συνέδριο στην Ιταλία ρώτησε τους Ολλανδούς και τους Ιταλούς γιατί δεν τολμούν να πουν για αυτό το θέμα, ότι και η δηλαδή η Γερμανία παραβιάζει τις συνθήκες. Φυσικά απάντησαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί η Γερμανία θα εξαγριωθεί και δεν θέλει κανείς να την εξαγριώσει.
Επομένως με δεδομένο το συσχετισμό των δυνάμεων είναι δύσκολο να υπάρξει μια καθαρή τουλάχιστον απόφαση για το χρέος όπως αυτή που είχαν υποσχεθεί το καλοκαίρι. Αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε τίποτε θα δυσκολέψουν προφανώς τα πράγματα για την κυβέρνηση στη δυνατότητα όχι μόνο επικοινωνιακών χειρισμών αλλά και πραγματικών χειρισμών πάνω στην οικονομία. Αν πάρει η χώρα ανταλλάγματα, όπως την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα που σημαίνει φθηνότερο χρήμα για τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση της κας. Μακρή για το αν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από τη χώρα τη δυνατότητα να ενταχθεί νωρίς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως ορισμένες φορές τα πράγματα ξεπερνάνε τις κυβερνήσεις και έχουν να κάνουν με τα γενικότερα ελλείμματα και καθυστερήσεις μιας χώρας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι με άλλη κυβέρνηση και χωρίς το πρώτο εξάμηνο θα είχε μπει στο πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι το βασικό θέμα, δεν θα έμπαινε. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010. Το ξέρουμε αυτό και δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί.
Για τον πιθανό ανασχηματισμό ο κ. Κούλογλου δήλωσε πως δεν έχει την αίσθηση ότι οι διαφορές απόψεων που έχουν παρουσιαστεί έχουν το βάθος και την έκταση που είχαν οι διαφορές με την πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη, που είχε διαφορές σε στρατηγικά ζητήματά όπως η παραμονή στη ζώνη του ευρώ κλπ. Αντίθετα είναι διαφωνίες που υπάρχουν σε κάθε κόμμα. Τα πράγματα είναι διαφορετικά βέβαια όταν ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση, κάνει τα πράγματα περισσότερο σοβαρά. Από την άλλη είναι βέβαια και πλεονέκτημα γιατί ο πρωθυπουργός έχει περισσότερη ισχύ από έναν αρχηγό κόμματος και μπορεί να καθαρίζει το τοπίο.
Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία επανεκκίνηση και αυτή θα γίνει σε συντονισμό με την κοινωνία, όχι με το κόμμα. Η κοινωνία χρειάζεται να δει αλλαγές στην καθημερινότητά της, που δεν έχει δει ως τώρα. Εκεί έχουν γίνει μικρά βήματα, στις τοποθετήσεις ανθρώπων, στο ότι δεν υπάρχει διαφθορά όπως υπήρχε παλιότερα, το ΕΣΠΑ δίνεται με άλλα κριτήρια και όχι με κριτήρια ώστε να το πάρει ο «δικός μου» κλπ. Αλλά είναι μικρές οι αλλαγές αυτές. Πρέπει να γίνουν μεγάλες, να δει ο κόσμος στην καθημερινότητά του ότι μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του από το ιντερνετ, δεν χρειάζεται να περιμένει πέντε ώρες στην εφορία. Ή να περιμένει στα νοσοκομεία για να εγχειριστεί ή στη ΔΕΗ για να κλείσει λογαριασμό. Χρειάστηκε να περιμένω οκτώ ώρες στη ΔΕΗ για να κλείσω ένα λογαριασμό, κάτι που σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου γίνεται ηλεκτρονικά.
Τέτοια πράγματα πρέπει να γίνονται και δυστυχώς όλη αυτή η ενασχόληση με την διαπραγμάτευση, το χρέος, έχουν αποτρέψει την κυβέρνηση να ασχοληθεί με πράγματα που είναι εκτός μνημονίου. Μπορεί να λυθούν, αυτό πρέπει να γίνει. Για το λόγο αυτό πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση άνθρωποι οι οποίοι έχουν επαφή με την κοινωνία. Να ξέρουν αυτά τα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας πολύ σωστά θέλει να κάνει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, εγώ είχα προτείνει μία φορά το μήνα οι Υπουργοί να πηγαίνουν σε μια δημόσια υπηρεσία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει. Το αναφέρω συμβολικά, να έχουμε δηλαδή διαρκώς στο μυαλό μας πως θα βελτιώσουμε την κατάσταση.
Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κούλογλου επισήμανε πως και συνταγματικό να κριθεί θα πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για παραπέρα ρυθμίσεις για τους ανθρώπους που μένουν εκτός δουλειάς και τα κανάλια που κλείνουν. Θα έπρεπε να συνδυαστεί αυτή η προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης και ρύθμισης του χάους και της ασυδοσίας που υπήρχε με μέτρα ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν σε άλλο επίπεδο, σε τοπικό επίπεδο, σε θεματικό επίπεδο, τα υπάρχοντα κανάλια και να μην χάσουν τόσοι άνθρωποι τη δουλειά τους. Αυτό θα είναι μια σημαντική προτεραιότητα. Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα κανάλια – όχι σε βάρος των τεσσάρων που πλειοδότησαν και έδωσαν τόσα πολλά χρήματα, αλλά να λειτουργήσουν τοπικά κανάλια, να μετασχηματιστούν σε θεματικά, υπάρχουν λύσεις.
Δεν πρέπει να παρθεί μια απόφαση «είναι συνταγματικό; Τελειώσαμε.» Πρέπει να υπάρχει μια ευλυγισία και μια καθαρή αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που θα προκύψουν ακόμη κι αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος. Αν δεν κριθεί συνταγματικός αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς θα πει το ΣτΕ. Μπορεί να θεωρήσει ότι αρμόδιο είναι το ΕΣΡ, ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών είναι πρόβλημα. Ανάλογα με την κατάσταση η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει την τακτική της. Ξεκινάμε από την αρχή αλλά από την άλλη μεριά η πρόθεση να υπάρξει λύση στην ασυδοσία και να μην επαναληφθεί βρίσκει σύμφωνη την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Επανερχόμενος στο θέματα των δηλώσεων Γεωργιάδη, ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι το άδειασμά του από τον κ. Κουμουτσάκο είναι για τα μάτια του κόσμου, στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τον κ. Γεωργιάδη να κάνει ότι θέλει, να λέει ότι θέλει. Του έχει δώσει τόσες πολλές εξουσίες. Αυτό στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα ήταν αδιανόητο. Αν τέτοια πράγματα τα έλεγε κανείς στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν θα είχε φύγει απλά από τη ΝΔ, δεδομένου ότι θα είχε πάει στη φυλακή όπως απειλεί ότι θα κάνει ο κ. Γεωργιάδης όταν θα έρθει στην εξουσία.
Τέτοια πράγματα είναι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ακόμη πιο πριν. Πώς μπορεί ένα κόμμα που επαγγέλλεται την πρόοδο να έχει ανθρώπους που είναι κολλημένοι πριν από την πτώση του Τείχους στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αν όχι της Χούντας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καλύτερα να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης να το απαντήσει. Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Εδώ στην Ευρώπη τέτοιου είδους δηλώσεις δεν ακούμε παρά από κάτι φασιστοειδή της πρώην Κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης. Με κάτι τέτοια μοιάζει ο κ. Γεωργιάδης με αυτά που λέει.
Ολόκληρη η συνέντευξη: