Απάντηση Κομισιόν σε Κούλογλου για “μαύρη λίστα” φοροδιαφυγής

Permalink

Η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στη γραπτή ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου σχετικά με τα Panama Papers και τη στάση της Κομισιόν στην καταπολέμηση της διεθνούς φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής αναφέρει ότι «η Κομισιόν έχει δρομολογήσει την κατάρτιση κοινού καταλόγου μη συμμορφούμενων σε φορολογικά θέματα χωρών, τα δε κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν για τις κυρώσεις».

Με αφορμή την παραίτηση -στις 5/8/2016- του βραβευμένου με Νόμπελ Αμερικανού οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς και του Ελβετού καθηγητή, ειδικού σε θέματα κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ από την επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έπειτα από το σκάνδαλο των Panama Papers, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε την Κομισιόν να διευκρινίσει ποια μέτρα προτίθετο να λάβει, προκειμένου η κυβέρνηση του Παναμά να σταματήσει τις πρακτικές αδιαφάνειας και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στην υπόθεση των Panama Papers και στη μάχη ενάντια στους εξωχώριους λογαριασμούς, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή από τους ισχυρούς και πλούσιους.

Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης του Στέλιου Κούλογλου

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος, και ο Μαρκ Πιέθ, Ελβετός καθηγητής ειδικός σε θέματα κατά της διαφθοράς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά έπειτα από το σκάνδαλο των Panama Papers [1].

Όπως δήλωσε ο Τζ. Στίγκλιτς, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας. Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί η κυβέρνηση του Παναμά να δημοσιεύσει τα πορίσματα της προαναφερθείσας επιτροπής, στη συνέχεια υπαναχώρησε προφανώς λόγω συγκεκριμένων πιέσεων από αυτούς που τα ευρήματα αγγίζουν.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του, το σκάνδαλο των Panama Papers απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο που σύστησε μάλιστα ειδική εξεταστική επιτροπή.

Η ΕΕ διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τον Παναμά μέσω της «Συμφωνίας Σύνδεσης με χώρες τις Κεντρικής Αμερικής» [2] που εφαρμόζεται προσωρινά από το 2013.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε η κυβέρνηση του Παναμά να σταματήσει τη κωλυσιεργία και τις πρακτικές αδιαφάνειας και να συνεργαστεί ουσιαστικά με όλη τη διεθνή κοινότητα στην υπόθεση των Panama Papers, αλλά και γενικότερα στη μάχη ενάντια στους εξωχώριους λογαριασμούς, τη διαφθορά και την πιθανή φοροδιαφυγή από τους ισχυρούς και πλούσιους;

[1]     http://www.reuters.com/article/us-panama-tax-idUSKCN10G24Z

[2]     http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/central-america/

Απάντηση του κ. Μοσκοβισί εξ ονόματος της Επιτροπής

Η καταπολέμηση της διεθνούς φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Επιτροπής στο πλαίσιο του θεματολογίου της με σκοπό την επίτευξη δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  Στις επαφές της με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, η Επιτροπή τόνισε την σημασία της χρηστής διακυβέρνησης επί φορολογικών θεμάτων. Η ανακοίνωση σχετικά με μια εξωτερική στρατηγική για πραγματική φορολόγηση, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2016, ορίζει μία ολιστική προσέγγιση για την εξασφάλιση δικαιότερης και διαφανέστερης φορολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία εξέτασης των τρίτων χωρών και αντιμετώπισης εκείνων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης επί φορολογικών θεμάτων. Βάσει διεξοδικής αξιολόγησης και διαλόγου, οι μη συμμορφούμενες τρίτες χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν με την ΕΕ ώστε να βελτιώσουν τα πρότυπα τους, θα συμπεριληφθούν στον κοινό κατάλογο της ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν με το Συμβούλιο όσον αφορά πιθανά αντίμετρα που πρέπει να εφαρμοστούν στις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Μετά τη δημοσίευση των επονομαζόμενων «εγγράφων του Παναμά», η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Παναμά όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται ή ελήφθησαν με στόχο να καλυφθούν τα κενά μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει το ανωτέρω πλαίσιο για να εξετάσει την χρηστή διακυβέρνηση επί φορολογικών θεμάτων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, μέσω αυστηρής διαδικασίας ελέγχου η οποία βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Η Επιτροπή επισήμανε επίσης τα ζητήματα αυτά με χώρες τις κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, κατά την τελευταία συνεδρίαση, στις 23 Ιουνίου 2016, της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής που είναι ο αρμόδιος οργανισμός εφαρμογής της Σύμβασης Σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής.


(Visited 259 times, 1 visits today)

Read more:
Προοπτικές...
Προοπτικές…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close