Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 21-24 Νοεμβρίου 2016

Permalink

Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 21-24 Νοεμβρίου 2016. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 24.11.2016.

Εδώ το βίντεο:


Τα βασικά θέματα του μηνύματος:
-Επίσκεψη Μάγδας Φύσσα και Παρατηρητηρίου Χρυσής Αυγής
-Πάγωμα Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Τουρκίας

-Οικονομία – Χρέος – Σόιμπλε

-Βία κατά των γυναικών – Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης 

- Κινηματογραφικά Βραβεία Lux Prize

- Whistleblowers- Πληροφοριοδότες και η προστασία τους


Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής

 

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

 

 

-Βασίλης Κατσαρδής: Κυρίες και κύριοι χαίρετε,

 

Είμαστε εδώ στο Στρασβούργο  με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Στέλιο Κούλογλου – καλησπέρα κ Κούλογλου.

-Στέλιος Κούλογλου: Καλησπέρα σας

-Β.Κ. Για να σας κάνουμε μια μικρή αποτίμηση από την δραστηριότητα μας στην ολομέλεια του Νοεμβρίου του 2016. Βέβαια δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα τα θέματα σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, αλλά προσπαθούμε να σας δώσουμε μια συμπυκνωμένη εικόνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας syiriza.eu .

 

Μάγδα Φύσσα – Golden Dawn Watch

-Β.Κ. Και να ξεκινήσουμε κύριε Κούλογλου από την υπόθεση του Π. Φύσσα που δολοφονήθηκε από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής το 2013 θυμίζω καθώς η μητέρα του η Μάγδα Φύσσα και το παρατηρητήριο για την δίκη της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Σ.Κ. Ναι ήρθε με πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας της Κούνεβα και έγινε ενθουσιωδώς δεκτή, συγκινητική ήταν η υποδοχή στην ομάδα της ευρωαριστεράς που μίλησε και επίσης η κυρία Φύσσα κάλεσε σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τα θύματα του φασισμού ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα, για μας, για την ομάδα μας σε αυτή την σύνοδο.

-Β.Κ. Και βέβαια θα δούμε το πως μπορούνε οι ευρωβουλευτές της αριστεράς να βοηθήσουνε προς την κατεύθυνση της δίκης

-Σ.Κ. Ναι όλοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία αφορούν και την δίκη που συνεχίζεται κρατάει σε μάκρος, χρειάζονται βοήθεια και οι δικηγόροι είναι μια σειρά από ζητήματα αλλά είμαστε όλοι διατεθειμένοι να βοηθήσουμε.

  

Τουρκία- Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις

-Β.Κ. Να πάμε τώρα σε θέματα καθαρά της ολομέλειας , το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει το πάγωμα διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, τι πιστεύετε;

-Σ.Κ. Ναι ασφαλώς από ότι φαίνεται η κατάσταση είναι τέτοια στην γειτονική χώρα, ώστε δυστυχώς, πάρα πολύ άνθρωποι 30,000 είναι ακόμα στην φυλακή, 150 δημοσιογράφοι, ηγέτες κομμάτων που είναι στην βουλή, δηλαδή πράγματα που δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο τοι Ευρωκοινοβούλιο και παρότι υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό και υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός τι θα γίνει αν καταπέσει αυτή η συμφωνία, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

 

Οικονομία- Παρεμβάσεις

-Β.Κ. Να περάσουμε στις ομιλίες των Ευρωβουλευτών μας, υπήρξαν δυναμικές παρεμβάσεις τόσο από τον κύριο Χρυσόγονο όσο και από τον κύριο Παπαδημούλη στα θέματα οικονομίας της χώρας μας, το χρέος κλπ. έτσι;

-Σ.Κ. Ναι, ναι ήταν δύο πολύ δυναμικές παρεμβάσεις, στρέφονταν και οι δύο εναντίον του Σόιμπλε βασικά και της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί και επιβάλλει το Βερολίνο σε όλη την Ευρώπη, ο Δημήτρης ο Παπαδημούλης καταφέρθηκε εναντίον του bulling του Σόιμπλε και ο Κώστας ο Χρυσόγονος τον χαρακτήρισε σε μια άλλη ομιλία, ψεύτη και δημαγωγό γιατί αυτό στην πραγματικότητα είναι που παραβιάζει της συμφωνίες που έχουνε γίνει.

-Β.Κ. Και όχι μόνο αυτό δήλωσε πάλι ότι οι Έλληνες ζούνε πάνω από τις δυνατότητές τους ξανά μανά τα ίδια έτσι. 

-Σ.Κ. Ναι υπάρχει σαφέστατα κάτι άλλο από πίσω μια εμμονή, υπάρχει κάτι άλλο το οποίο είναι ανεξήγητο είναι πέραν της πολιτικής

 

Βία κατά των γυναικών – Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης 

-Β.Κ. Να αλλάξουμε θέμα να πάμε στην συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την βία κατά των γυναικών, για πείτε μου πως την είδατε αυτή την συζήτηση.

-Σ.Κ. Και εκεί η Κωνσταντίνα η Κούνεβα έκανε μια ουσιαστική παρέμβαση και μίλησε για την ανάγκη να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και να εφαρμοστεί η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα είναι ένα από τα 13 κράτη μέλη που υπέγραψαν πρώτα την σύμβαση αλλά υπάρχει θέμα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και εμείς είμαστε Βουλευτές για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.

-Β.Κ. Και βέβαια είναι απαραίτητη όχι μόνο μια υπογραφή συνθήκης αλλά η αλλαγή της κουλτούρας μέσω της εκπαίδευσης και της παιδείας για τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των φύλων , όπως είπε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα έτσι;

-Σ.Κ. Ναι, μάλιστα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ο Τάκης ο Χατζηγεωργίου που δημοσίως μέσα στην συνεδρίαση επένευσε την Κούνεβα για της πρωτοβουλίες που έχει πάρει γιατί είναι πρωτοβουλίες πράγματι που αφορούνε όχι μόνο στενά τα δικαιώματα των γυναικών αλλά την ευρύτερη κουλτούρα της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της γυναικάς.

 

Lux Prize

-Β.Κ. Να πούμε ότι είχαμε και τα βραβεία τα Lux Prize, τα βραβεία τα κινηματογραφικά, ενδιαφέρουσες ήταν οι ταινίες και οι τρεις έτσι;

-Σ.Κ. Πολύ ενδιαφέρουσες και τις είχα δει , τις είχα παρακολουθήσει φυσικά και λόγο προσωπικών προτιμήσεων για τον κινηματογράφο και αγάπης για τον κινηματογράφο και νομίζω ότι αυτή η ταινία που βραβεύτηκε ήταν η καλύτερη εγώ τουλάχιστον αυτή ψήφισα, το λέω τώρα και είναι μια εξαιρετική ταινία που πραγματεύεται μια σειρά από ζητήματα για την σύγχρονη κοινωνία , τις σχέσεις παιδιού πατέρα , κόρης πατέρα αλλά σε ένα εταιρικό περιβάλλον, την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αυτή την απόλυτη υποταγή στο χρήμα, στην εταιρική κουλτούρα στις εταιρείες και όλα αυτά γίνονται με κωμικό τρόπο είναι μια ταινία που σπάνια βλέπει κανείς ταινίες που να γελάει ο κόσμος και εκεί που την παρακολούθησα μες στην αίθουσα ο κόσμος γελούσε, έτσι τρανταχτά.

 

Whistleblowers- Πληροφοριοδότες

-Β.Κ. Και να πάμε και σε ένα τελευταίο θέμα που ήθελα να μου πείτε δύο κουβεντούλες, για την εκδήλωση και το φεστιβάλ ταινιών για την προστασία των πληροφοριοδοτών ή αλλιώς τους whistleblowers που οργανώσατε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

-Σ.Κ. Ναι οργάνωσα δύο εκδηλώσεις μια μεγάλη ημερίδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ήταν όλης της αριστεράς αλλά το τρέξαμε βασικά εμείς δηλαδή οι Έλληνες και το γραφείο το δικό μου, καλέσαμεwhistleblowers να μιλήσουνε. Οι whistleblowers είναι οι ήρωες της εποχής μας, είναι άνθρωποι που για να πουν την αλήθεια να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον διακινδυνεύουν την καριέρα τους, την τύχη της οικογένειάς τους και συχνά και της ζωής τους. Και επιπλέον πέρα από την προσπάθεια που κάνουμε μες στο Ευρωκοινοβούλιο για να υιοθετηθούν νομοθετικά μέτρα προστασίας των  whistleblowers και διευκόλυνσης της δράσης τους. Επίσης οργάνωσα έξω από κοινοβούλιο για να μπορέσει και το κοινοβούλιο να βγει προς τον έξω κόσμο, να μην είναι κλεισμένο μέσα και ένα μικρό φεστιβάλ, ένα Σαββατοκύριακο, με ντοκιμαντέρ και ταινίες για τους whistleblowers και εκεί ήταν πάλι καλεσμένοι whistleblowers και στις μαρτυρίες και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο ήταν συγκλονιστικές γιατί έδειξαν, τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι και πόσο μεγάλα ρίσκα παίρνουνε, εγώ στην ομιλία μου είπα ότι είναι ο μύθος της Αντιγόνης σήμερα, ότι παραβιάζουν ένα νόμο , υπακούοντας σε ανώτερες ηθικές αξίες.

-Β.Κ. Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ κύριε Κούλογλου για αυτή την συνέντευξη και να είστε καλά. Κυρίες και κύριοι να σας υπενθυμίσω ξανά ότι για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, δελτία τύπου, συνεντεύξεις κλπ. , μπορείτε να επισκεφθείτε και το site μας το syriza.euκαθώς και τα social media μας. Από εμένα τον Βασίλη Κατσαρδή και όλους μας στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο να είστε καλά και καλό σας βράδυ.

 


(Visited 91 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2019-07-15 at 09.59.28
Κούλογλου στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Χρειάζεται να διαβάζουμε Σαίξπηρ πιο συχνά».

«Χρειάζεται να διαβάζουμε Σαίξπηρ πιο συχνά», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας για την δημόσια ραδιοτηλεόραση και το...

Close