Διεθνείς συναντήσεις Κούλογλου εναντίον της φοροδιαφυγής και της «βρόμικης» Ελβετίας

Permalink

Διεθνείς συναντήσεις πραγματοποιεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με σκοπό την θέσπιση ενός απαραίτητου νομικού πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και όσων προωθούν ή διευκολύνουν τέτοιες πρακτικές.

Στην προσπάθεια αυτή, συναντήθηκε στο Στρασβούργο με την Chantal Cutajar, πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Παγκόσμια Οικονομική Διαφάνεια (OCTFI), η οποία του παρουσίασε την πρόταση της να κινητοποιηθούν οι πολίτες πανευρωπαϊκά ώστε να πιέσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πιέσει με την σειρά του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή.

«Θα πρέπει οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, όλοι να ζητήσουν από τους ευρωβουλευτές τους να υποστηρίξουν τέτοια μέτρα», είπε η Cutujar, προσθέτοντας ότι το Παρατηρητήριο κρίνει σκόπιμο η αρχή της διαφάνειας να διατυπώνεται με σαφήνεια σε νομικά κείμενα των κρατών-μελών. «Αρκεί να αξιοποιηθεί το εθνικό δίκαιο για να οδηγηθούμε επί της ουσίας σε ένα διαφανές τοπίο στην Ευρώπη. Αρκεί επίσης να καταλάβουμε ότι είναι εφικτό να κερδίζει κανείς και μέσα σε μια κοινωνία διαφανή», είπε στον Στέλιο Κούλογλου συμπληρώνοντας ότι μια «υπόγεια οικονομία που υποσκάπτει και την διαφθείρει την νόμιμη αγορά, είναι επικίνδυνη για τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού συνολικά».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκαν μια σειρά από ριζοσπαστικές συστάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, της οποίας ο Στέλιος Κούλογλου ήταν μέλος, ενάντια στη φοροαποφυγή. Ανάμεσα σε αυτές τις συστάσεις, ήταν και η επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες και οικονομικά ιδρύματα, όταν συλλαμβάνονται να προωθούν ή να διευκολύνουν τέτοιες πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελβετικές τράπεζες λειτουργούν μέσα σε ένα τέτοιο σκιώδες καθεστώς, όπως αποκάλυψαν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανάμεσα στους οποίους ο Ερβέ Φαλσιανί και ο Ρούντολφ Έλμερ. Ο τελευταίος, μάλιστα, επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και τον ενημέρωσε για τις «βρόμικες ελβετικές τράπεζες» και για το πως λειτουργούν.

Σε πρόσφατη, δε, συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, ο Έλμερ υπέδειξε πως οι ελβετικές τράπεζες αποτελούν τον πυρήνα του εξωχώριου οικονομικού δικτύου, αποκομίζοντας εκατομμύρια από μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό κατεστημένο στην Ελβετία, όπως και το σύστημα δικαιοσύνης της, είναι έτοιμα να καταστρέψουν οποιονδήποτε τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την δομή λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, η Ελβετία δεν προσφέρει καμία προστασία για τους whistleblowers, που κινδυνεύουν τουλάχιστον με πενταετή φυλάκιση.

Παράλληλα, μια ΜΚΟ, το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, υποστηρίζει πως η Ελβετία έχει δωροδοκήσει τα δικαστήριά της ώστε να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον Ρούντολφ Έλμερ, για να αποτρέψουν αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον. «Τέτοια συμπεριφορά θα περίμενε κανείς από απολυταρχικά καθεστώτα», αναφέρει η ΜΚΟ, εκτιμώντας ότι οι ελβετικές τράπεζες μάλλον θα αγνοήσουν εν μέρει την οδηγία να ελέγχονται οι πελάτες τους για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Θα κινείται μάλλον σε ένα γκρίζο πλαίσιο, επικαλούμενη ότι κάποιες χώρες, όπως της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής (όπου δηλαδή παράγεται το περισσότερο μαύρο χρήμα), δεν πληρούν τα στάνταρντ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει η ΜΚΟ.


(Visited 82 times, 1 visits today)

Read more:
Ναυάγιο...
Ναυάγιο… |Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close