Βραβείο σε Δημοσιογράφους και Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά με πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου

Permalink
Βραβείο προς τους «Δημοσιογράφους, τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και τους Υπερασπιστές της Αλήθειας» θέσπισε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, στην μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Το βραβείο, που απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες που έχουν δεχθεί απειλές ή διώκονται επειδή αποκάλυψαν την αλήθεια, στοχεύει να υποστηρίξει και να ενισχύσει την δράση αυτών των προσώπων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το δικαίωμα στην αλήθεια και στην ελευθερία του Τύπου. Πρόκειται για αξίες, που απειλούνται σήμερα ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει θεσπίσει ένα επαρκές νομικό πλαίσιο προστασίας τους. Η τελετή απομονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέσω email στο guengl.press@europarl.europa.eu μέχρι τις 22 Απριλίου 2018. Κατόπιν μια επιτροπή αποτελούμενη από δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση και στην επιλογή του νικητή, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 4 Μαΐου 2018. Ο νικητής του βραβείου θα λάβει το ποσό των 5000 ευρώ.

Κριτήρια για κατάθεση υποψηφιότητας:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο ή ομάδα
  • Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι δημοσιογράφοι, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ή υπερασπιστές της αλήθειας που έχουν απειληθεί ή διωχθεί για την δουλειά τους
  • Κάθε πρόσωπο δικαιούται να θέσει μια υποψηφιότητα
  • Η αίτηση υποψηφιότητας πρέπει να είναι στα αγγλικά (ή να συνοδεύεται από επίσημη αγγλική μετάφραση εάν είναι σε άλλη γλώσσα)
  • Αποδεικτικό υλικό της δουλειάς του υποψηφίου θα πρέπει να συνοδεύει την αίτηση (κείμενο/ηχητικό αρχείο/αρχείο βίντεο)

Το φετινό βραβείο είναι αφιερωμένο στην Daphne Caruana Galizia που δολοφονήθηκε στον Οκτώβριο του 2017. Με τη δουλειά της είχε εστιάσει στην αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς στην Μάλτα και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των «Panama Papers». Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου με αφορμή την δολοφονία της είχε λάβει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την προστασία των δημοσιογράφων και των whistleblowers. Στην εκδήλωση, όπου ανακοινώθηκε αρχικά και το συγκεκριμένο βραβείο, ήταν παρόντες οι γιοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου.


(Visited 96 times, 1 visits today)

Read more:
DSCF7584
Παρουσία του σκηνοθέτη Στ. Κούλογλου σε μια κατάμεστη αίθουσα η προβολή του «Πεθαίνοντας στο Γέλιο»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της ενότητας «Δικαίωμα στο...

Close