Κούλογλου: Το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιλντιρίμ να επανεκκινήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Permalink

«Ουδέν κακό αμιγές καλού», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, αναφερόμενος στο χθεσινό τηλεφώνημα που έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Τούρκο ομολόγό του κατόπιν του εξαιρετικά δυσάρεστου γεγονότος με την πτώση του Μιράζ και του θανάτου του πιλότου του. «Το τηλεφώνημα αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για το λιώσιμο των πάγων. Δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον Alpha, και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξηγώντας πως το τηλεφώνημα έγινε με την απόλυτη έγκριση του Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας τον τελευταίο καιρό, ο Στ. Κούλολγου είπε πως «ο Ερντογάν έχει ένα κοινό το οποίο πρέπει καθημερινά να το τροφοδοτεί με έναν εχθρό, με κάτι καινούριο». Μάλιστα, το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα υπάρξει σχετικό ψήφισμα, το οποίο «είναι μια πολύ καλή πολιτική στήριξη. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται με ψήφισμα να αποφανθεί για τις σχέσεις ενός κράτους-μέλους με μια άλλη χώρα. Είναι σπάνια εξαίρεση. Αυτό δείχνει την σοβαρότητα που δίνουν όχι μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, όπως φυσικά και στις προκλήσεις της τελευταίας. Αυτό χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία: Διεθνείς συμμαχίες».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δυστυχώς, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί έχουν υιοθετήσει μια φιλοπόλεμη στάση -το βλέπω αυτό και από τους ευρωβουλευτές, το βλέπω και από τα μέσα ενημέρωσης, τα κυριότερα γαλλικά και βρετανικά. Οι Γερμανοί έχουν υιοθετήσει μια πολύ πιο μετριοπαθή στάση και βεβαίως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο Τραμπ». «Δε συμπεριφέρεται σαν Πρόεδρος της μεγαλύτερης υπερδύναμης του κόσμου, αλλά σαν παίζει σε ριάλιτι σόου. Όμως, όπως και στην περίπτωση του Ερντογάν και εκεί γίνονται κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Κάθε φορά που βομβαρδίζει, η δημοτικότητά του ανεβαίνει», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου.


Όσον αφορά την τουρκική παρουσία στην Συρία «εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί στην Συρία ο Ερντογάν θα πρέπει να διαλέξει με ποιον θα ταχθεί. Με το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, ή με την Ρωσία με την οποία έχει προσφάτως συμμαχήσει» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής σημειώνοντας ότι «η διεθνής κατάσταση εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα».

Σχετικά με την σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Όλαφ Σολτς και Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Βερολίνο, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι πρέπει να περιμένουμε καλές ειδήσεις.

«Οι Γερμανοί -τουλάχιστον από τις πληροφορίες που έχω εγώ- και η νέα γερμανική ηγεσία στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διάθεση να κλείσει το ελληνικό θέμα, δεν θέλουν να το τραβήξουν άλλο, για πολλούς λόγους. Θεωρούν ότι η Ελλάδα ήδη έκανε πολλά, ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει και τις δεσμεύσεις που είχε πάρει» ανέφερε ο Στ. Κούλογλου.


Σημείωσε, δε, ότι καθώς η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι Γερμανοί «θέλουν να το κλείσουν το ελληνικό θέμα με μια συμφωνία που θα είναι καλή για μας», ενώ στο ερώτημα αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε αυτό, σχολίασε πως «αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δεν είναι η βασική πηγή των αποφάσεων».

Για την υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα, για την οποία υπήρχε αίτημα έκδοσής της στην Μάλτα το οποίο απορρίφθηκε χθες από το Εφετείο Αθηνών, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «της είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν προστατευόμενη μάρτυρας αλλά τα στοιχεία της διέρρευσαν στην Μάλτα από την κυβέρνηση, που ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να αποκαλύψει περιστατικά διαφθοράς θα το πληρώσει πολύ άσχημα. Αυτό είναι ένα δίδαγμα και για όσα λέγονται εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, που ακόμη τα ονόματά τους είναι ευτυχώς άγνωστα». Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου η Ευρωπαϊκή Αριστέρα θέσπισε ένα βραβείο προς δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά και θα είναι αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια.

Τέλος για τις διαπραγματεύσεις στο Μακεδονικό, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως «ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει καλή δουλειά στο σκοπιανό. Πρέπει να κλείσουμε τα ανοιχτά θέματα στα βόρεια σύνορά μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες ώστε να μην αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι στα δυτικά Βαλκάνια, είτε αυτό είναι το Κοσσυφοπέδιο, είτε η Αλβανία, είτε το ΠΔΓΜ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πολλαπλών εχθρών αυτή την στιγμή. Το να κλείσουμε το πρόβλημα θα βελτιώσει την θέση της χώρας και την οικονομία της πάρα πολύ». «Εάν ο Καραμανλής δεν είχε πάει κόντρα στο ρεύμα εναντίον της ένταξης που έλεγε ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’, ακόμη θα είμασταν στην ουρά με την Αλβανία για να ενταχθούμε στην ΕΕ», σχολίασε απαντώντας στις αντιδράσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.


(Visited 91 times, 1 visits today)

Read more:
332714-trump_congres
O Τραμπ καθαιρείται. Tι ήξερε για την επίθεση στο Καπιτώλιο; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Οπως ήταν αναμενόμενο, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το...

Close