Κούλογλου σε Μογκερίνι: Θα υπάρξουν κυρώσεις της ΕΕ στην Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι;

Permalink

Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τα νέα στοιχεία στην υπόθεση Κασόγκι (του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε εισερχόμενος στο Προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη), ρωτώντας εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Σαουδική Αραβία. Ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων.

Όμως, «τα νέα στοιχεία στην υπόθεση δείχνουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίστηκε μέχρι θανάτου», δηλώνει ο Στέλιος Κούλογλου στην ερώτησή του και προσθέτει πως «όταν δημοσιογράφοι, συγγραφείς και μπλόγκερς απειλούνται ή και σκοτώνονται, στην ΕΕ και το εξωτερικό, είναι ουσιώδες όσοι ευθύνονται για την εξαφάνιση του κ. Κασόγκι, να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Έχουν περάσει περισσότερες από 10 μέρες από τότε που ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι εξαφανίστηκε αφότου μπήκε στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ο δημοσιογράφος βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με την Washington Post [1], Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα που καταδεικνύουν πως οι Σαουδάραβες σκότωσαν και διαμέλισαν τον δημοσιογράφο.

Σε καιρούς που δημοσιογράφοι, συγγραφείς και μπλόγκερς απειλούνται ή και σκοτώνονται ολοένα και περισσότερο, τόσο στην ΕΕ όσο και στο εξωτερικό, είναι ουσιώδες όσοι ευθύνονται για την εξαφάνιση του κ. Κασόγκι να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι οι Σαουδάραβες αγοράζουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ, επίσης πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Σαουδική Αραβία.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

Επεξεργάζεται η ΕΕ το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Σαουδική Αραβία;

[1] https://www.washingtonpost.com/politics/courts_law/trump-vows-to-unearth-truth-about-khashoggi-disappearance/2018/10/12/55e7b45c-ce85-11e8-ad0a-0e01efba3cc1_story.html?utm_term=.33d9f93506b7


(Visited 52 times, 1 visits today)

Read more:
379429-skitso
Ιδεολογίες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close