Διαξιφισμοί Κούλογλου με Κομισιόν, Συμβούλιο και Βρετανούς για τον Ασάνζ

Permalink

«Άκουσα δυο Πόντιους Πιλάτους σήμερα. ‘Είμαστε υπέρ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα’, είπαν η Κομισιόν και το Συμβούλιο. Όμως εδώ είμαστε ένα πολιτικό σώμα. Μπορούμε να έχουμε πολιτική άποψη», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου κατά την συζήτηση για την πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το εξής παράδειγμα: «Έστω ότι ένας Ευρωπαίος δημοσιογράφος γράφει κάτι ή κάνει μια αποκάλυψη για το Ιράν. Εάν εκδοθεί ο Ασάνζ θα υπάρχει προδεδικασμένο. Το Ιράν θα μπορεί να ζητήσει την έκδοση του Ευρωπαίου δημοσιογράφου. Ή η Τουρκία θα μπορεί να κάνει το ίδιο. Ή ακόμη και να τον συλλάβουν ή να τον απαγάγουν. Τι θα πείτε τότε; Εκείνοι θα πουν ότι παραβίασε κρατικά μυστικά! Επομένως μην παίζετε τους Πόντιους Πιλάτους όταν η ελευθερία της πληροφορίας και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σταυρώνονται».

Την άποψη του Στέλιου Κούλογλου υποστήριξε και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Άννα Γκόμες λέγοντας πως «συμφωνώ με τον συνάδελφο. Είμαστε πολιτικό σώμα. Λέμε ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όμως αναμένουμε τα δικαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ευτυχώς θα παραμείνει στην ΕΕ και δεσμεύεται από την χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άρα υπάρχει νομική βάση στην αποτροπή της έκδοσης σε μια χώρα που υπάρχει ακόμη η θανατική ποινή. Συμφωνείτε κ. Κούλογλου;»

«Συμφωνώ απολύτως. Πρέπει να κάνουμε μια δήλωση – έχουμε κάνει ένα σωρό από αυτές για την Βενεζουέλα ή για την Τουρκία», ανταπάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθυνόμενος στον Βρετανό ευρωβουλευτή Ουίλιαμ Ντάρτμουτ τόνισε: «Ο συνάδελφος μίλησε για παρέμβαση στην νομική διαδικασία. Δεν ήταν παρέμβαση στην νομική διαδικασία στις περιπτώσεις άλλων κρατών; Γιατί τώρα είναι; Μήπως επειδή η βρετανική κυβέρνηση είναι σε χάος λόγω του brexit και προσπαθεί να ξεφύγει με το Ασάνζ-exit; Είναι άδικο αυτό. Είστε πολιτικός. Πρέπει να πάρετε θέση. Είστε υπέρ ή κατά της έκδοσης;»

Στην επιμονή του Βρετανού ευρωβουλευτή ότι παραβιάζεται η νομική διαδικασία και ότι «δεν λειτουργούν έτσι οι δυτικές δημοκρατίες», ο Στέλιος Κούλογλου ανταπάντησε: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με τις διαδικασίες στην Τουρκία; Όταν η Τουρκία λέει πως πρόκειται περί νομικής διαδικασίας τι κάνουμε; Γιατί έχουμε βγάλει τόσες δηλώσεις ενάντια στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία;»


(Visited 41 times, 1 visits today)

Read more:
erdogan
Δύσκολα ο Ερντογάν θα πάρει αμνηστία

Οι Τούρκοι είναι πιο ειλικρινείς, ή αν θέλετε πιο κυνικοί. Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων την ονομάζουν ευθέως αμνηστία. Παραδέχονται δηλαδή ότι...

Close