Παγκόσμιο ρεκόρ σκανδαλοδρομίας. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Ένας καλός αναγνώστης, καθηγητής Πανεπιστημίου, μου έγραψε μια πρόταση: «μήπως να έχετε στο tvxs.gr  μόνιμη στήλη με τον ίδιο τίτλο “Το νέο σκάνδαλο της ΝΔ”, ώστε οι αναγνώστες να βρίσκουν εύκολα όλα τα σκάνδαλα από το ξεκίνημα αυτής της κυβέρνησης;». Βρήκα έξυπνη την ιδέα και την προώθησα στη διεύθυνση. «Προσέξτε μόνο, τους είπα, γιατί στο τέλος θα βγει εγκυκλοπαίδεια».

Ήταν πριν το «σκοίλ ελικίκου». Έκτοτε τα σκάνδαλα σκάνε καθημερινά, αν συμπεριλάβει κανείς το καταστροφικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον ή το άλλο πρόσφατο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την επιστροφή στην ποδιά. Ένας άλλος αναγνώστης μου έστειλε περισσότερες λεπτομέρειες για ένα σκάνδαλο στο οποίο είχε αναφερθεί ο Παύλος Πολάκης στη συνέντευξη του στο Tvxs. Η ΑΔΕΔΥ επανήλθε στο θέμα και έχει αξία να το θυμίσουμε, γιατί σίγουρα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα της σκανδαλοδρομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: με τροπολογία σε άσχετο (όπως πάντα) νόμο, συστάθηκε Τεχνική Υπηρεσία στο νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ναι αυτό που είχε καταργήσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αλλά το ξανάφτιαξε. Νομίσαμε τότε, οι αφελείς, ότι είχε αποφασίσει να μην κρύβει πια το μεταναστευτικό κάτω από το χαλί. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση, follow the money.

Στην εν λόγω λοιπόν Τεχνική Υπηρεσία, εκτός από τις  θέσεις μετακλητών υπαλλήλων (οκτώ τον αριθμό αλλά ας μη θυμηθούμε τώρα τα περί επιτελικού κράτους και εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος) προβλέπεται ότι και η θέση του διευθυντή μπορεί να πληρωθεί και με διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Κοινώς, ο υπουργός αποφασίζει μόνος του ποιος θα είναι διευθυντής μιας υπηρεσίας χωρίς να είναι απαραίτητο αυτός να είναι δημόσιος υπάλληλος. Για όσους δεν γνωρίζουν οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν είναι μόνιμοι,  έρχονται και φεύγουν με τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα γραφεία επανδρώνουν.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 103 του Συντάγματος μετακλητοί υπάλληλοι μπορούν να διορίζονται μόνο σε θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας. Δηλαδή σε γραφεία της Προεδρίας, του Πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεσμεύονται από τους νόμους και το σύνταγμα και υπάγονται σε συγκεκριμένο πειθαρχικό δίκαιο γεγονός που δεν ισχύει για τους μετακλητούς. Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να ασκούν εμπορική δραστηριότητα και να συμμετέχουν σε εταιρείες ενώ για την άσκηση ιδιωτικού έργου απαιτείται ειδική άδεια αφού εξασφαλιστεί ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα υπηρεσιακά καθήκοντα. Ο διορισμός μετακλητού υπαλλήλου σε υπηρεσιακή θέση της Δημόσιας Διοίκησης είναι αντισυνταγματικός.

Θα μου πείτε τώρα σιγά τον πολυέλαιο. Μήπως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα από τον εκλογικό νόμο μέχρι την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα ΑΕΙ; Πάμε παρακάτω: αυτός που διορίστηκε από τον υπουργό κ. Μηταράκη είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ και σύμφωνα με όσα λέει στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, συμμετείχε στην κατασκευή των γραφείων του κόμματος στη Συγγρού.

Εντάξει, το ξέρω δεν είναι είδηση ότι διορίσθηκε γαλάζιο παιδί. Είδηση θα ήταν αν δεν είχαν πάρει δικό τους. Όπως δεν είναι είδηση όταν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκύλο. Ούτε ότι έχει κατασκευαστική εταιρεία και αναλαμβάνει διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας. Ο άνθρωπος  έχει μια σοβαρή εταιρεία, αλλά καταδέχτηκε να αναλάβει μια θέση διευθυντή του δημοσίου με το μισθό του 13ου κλιμακίου (περίπου 1.300€ καθαρά), προφανώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Που είναι λοιπόν η είδηση; Σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού του, ανέλαβε στις 8/3/2020 καθήκοντα. Την προηγούμενη μέρα στις 7/3/2020, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου για τη διαμόρφωση και συντήρηση της δομής προσφύγων στη Μαλακάσα με αρχικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια. Μετακλητός διευθυντής, αντισυνταγματικά τοποθετημένος, να αποφασίζει για εκατομμύρια δημόσιου χρήματος πριν αναλάβει; Αυτό, που δεν έχει γίνει ούτε σε μπανανία της Λατινικής Αμερικής, δεν αξίζει το παγκόσμιο; 


(Visited 44 times, 1 visits today)

Read more:
Πιάνει...
Πιάνει…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close