«Καλώς ήρθες στην Ελλάδα… μαύρο χάλι». Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Από πάνω η μεγάλη βιντεοθόνη έγραφε  «Your health is our priority» (η υγεία σας είναι η προτεραιότητά μας). Από κάτω, το χάος.  Οι κωμικοτραγικές σκηνές στις αφίξεις του αεροδρομίου της Αθήνας, όπου νεοαφιχθέντες επιβάτες, και μάλιστα από διαφορετικές πτήσεις, στριμώχνονταν σε μία αίθουσα χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, συνοψίζουν την πολιτική της κυβέρνησης: έλλειψη κάθε προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των κορονο-τουριστικών αφίξεων, η οποία κρύβεται πίσω από μεγάλες οθόνες, δηλαδή από την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Είναι γεγονός ότι η θέση των κυβερνώντων είναι δύσκολη: αν οι ξένοι τουρίστες δεν τροφοδοτήσουν τη βασική βιομηχανία της χώρας, η οικονομική καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και θα έπρεπε να προχωρήσει σε ορισμένα στοιχειώδη μέτρα: συστηματικοί και καλά οργανωμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και μαζικά τεστ ανά την επικράτεια και στις τουριστικές περιοχές. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και του ΕΚΑΒ για ασφαλείς αερομετακομιδές.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από αυτά. Το αποδεικνύουν οι καταγγελίες των τουριστών για την κακομεταχείριση τους («Καλώς ήρθες στην Ελλάδα… μαύρο χάλι») που άρχισαν να φτάνουν, η αποχώρηση της Πολεμικής Αεροπορίας από τις αερομετακομιδές και η την κατάσταση των δομών υγείας:  η εικόνα, όπως δείχνει και η αυτοψία του tvxs στη Χαλκιδική, είναι χειρότερη από πέρυσι. Τα τεστ είναι λίγα και για το θεαθήναι. Η κυβέρνηση κρύβει την ανικανότητα και την απραξία της, πίσω από την μεγάλη οθόνη των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, αλλά το «μυστικό» δεν μπορεί να κρατηθεί για πολύ καιρό.

Τα αντιφατικά μηνύματα που κατά καιρούς στέλνουν οι αρμόδιοι( μάσκες άχρηστες- μάσκες υποχρεωτικές, νησιά επικίνδυνα και μη- επικίνδυνος ο υπουργός που τα λέει, σύμφωνα με τον υφυπουργό του,- εγώ θα πάω σε ερημονήσι για να μη κινδυνεύσω στα ξενοδοχεία, λέει ο γενικός γραμματέας του ιδίου υπουργείου, ανοίγουν οι εκκλησίες αλλά όχι οι ταβέρνες και δεν συμμαζεύεται) έχουν δημιουργήσει την εντύπωση σε μια σημαντική μερίδα πολιτών ότι ο κοροναϊός δεν αποτέλεσε ποτέ  σοβαρό κίνδυνο. Οι εκτός γεωπολιτικού πλαισίου και παγκόσμιου πανδημικού χάρτη πανηγυρισμοί για την αβάσιμη «παγκόσμια πρωτιά της χώρας», έχουν συμβάλλει στον εφησυχασμό.

Αν προσθέσουμε και την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επιστρέψει στην κανονική του ζωή και κάνει κοινωνικές σχέσεις, το αποτέλεσμα ήταν οι εικόνες ανεμελιάς στο τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και τα πάρτι της Μυκόνου. Αλλά γιατί να μην διασκεδάσουν οι νέοι, όταν μετά την αυθόρμητη συναυλία στο Μαξίμου, οι «Μαρμαρωμένοι υπουργοί » τύπου Αδώνιδος έδωσαν και χθες το κακό παράδειγμα;

H αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα και η διασπορά τους εδώ, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η εκτίμηση που αποδίδεται στον κ. Τσιόδρα, ότι δηλαδή ο  κοροναϊός έχει πλήρως ελεγχθεί στη χώρα μας δεν επιβεβαιώνεται, εξού και η επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης.  Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, τα οποία  πρέπει να εφαρμόζονται κι ας φωνάζει ο κ.Πορτοσάλτε για την κομουνιστική κυβέρνηση.

Η τελευταία ακολούθησε το δόγμα «όποιος πιστεύει στον τουρισμό δεν κολλάει», αλλά η παροιμιώδης ανικανότητα της να οργανώσει την υποδοχή των τουριστών βγάζει μάτι. Οι διηγήσεις των έγκλειστών και πεινασμένων τουριστών, περικυκλωμένων σε βρόμικα δωμάτια και απειλούμενων με πειθάρχηση αλά Χρυσοχοίδη,  κυκλοφορούν σήμερα στο διαδίκτυο και αύριο στα διεθνή ΜΜΕ.

Από τα νέα κρούσματα το εν τρίτον προέρχεται (το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψιν η προέλευση των κρουσμάτων στην Ξάνθη) από το εξωτερικό. Κάποιοι τουρίστες αναπόφευκτα θα είναι φορείς και η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν πάλι εφαρμόζει απο τα πράγματα «ανοσία της αγέλης»,  θα πρέπει το δηλώσει και να πάρει όλα τα ουσιαστικά μέτρα, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες κλπ. Αλλά έτσι όπως το πάει, και δεν βοηθά τον τουρισμό και θα βλάψει πιθανότατα την υγεία των πολιτών.

Σκίτσο: Πάολο Καλλέρι


(Visited 30 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-06-25 at 08.08.04
Κούλογλου για Κοτζιά: Ενίοτε οι παραιτήσεις γίνονται δεκτές

Ο Νίκος Κοτζιάς «ως υπουργός Εξωτερικών έκανε πολύ καλή δουλειά. Αναβάθμισε την δυναμικότητα της εξωτερικής πολιτικής, προχώρησε στην επίλυση προβλημάτων...

Close