Μίνι ανασχηματισμός, μεγάλοι συμβολισμοί

Permalink

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο μίνι ανασχηματισμός συμπληρώνει την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για επιστροφή σε ένα είδος τεχνητής κανονικότητας, στο οποίο οι καταστροφικές πυρκαγιές θα αποτελούν μια κακή, τοπική ανάμνηση. Η επικοινωνιακή ιδέα είναι ότι μπορεί να κάηκε η βόρεια Εύβοια ή η Γορτυνία αλλά «δέστε και τι δεν κάηκε» και ότι σε κάθε περίπτωση γυρίζουμε σελίδα.

Για τον ίδιο λόγο η «θυσία της Ιφιγένειας», για να εξευμενιστούν οι πολίτες, αναβάλλεται για αργότερα: διαφορετικά η συζήτηση θα επανερχόταν στην καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και στην αναζήτηση ευθυνών και υπευθύνων.

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τις δημοσκοπήσεις, μόλις ο άνεμος διαλύσει τα αποκαΐδια. Με βάση τα αποτελέσματα θα αποφασίσει, αν χρειάζονται θυσίες προσώπων, κάτι που απαιτεί βέβαια ανασχηματισμό.

Συμβολικά, ο μίνι ανασχηματισμός αποτυπώνει την μητσοτακική παράδοση στην αφοσίωση: οι πραγματικοί πιστοί στην οικογένεια κρίνονται στις κρίσιμες στιγμές και ανάλογα επιβραβεύονται ή το πληρώνουν. Όσο οι πυρκαγιές μαίνονταν, η κυβέρνηση ήταν σε άμυνα και στα κοινωνικά δίκτυα έβριζαν τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι».

 

Η υπουργοποίηση του κ. Σκέρτσου είναι ακριβώς αυτό: ήταν ο μόνος που τη δύσκολη ώρα ανέλαβε να υπερασπίσει το -μηδενικό- κυβερνητικό έργο στην πυρόσβεση. Δεν έχει σημασία ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν παραπλανητικά ή ότι οι φιλοκαραμανλικοί έγραφαν ότι αν τα παρουσίαζες στον κόσμο θα έτρωγες λεμονόκουπες. Ο κ. Σκέρτσος είχε αποδείξει την αφοσίωση του και επιβραβεύθηκε: είναι η μόνη περίπτωση στον σημερινό ανασχηματισμό που αναβαθμίζεται σε υπουργό, χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος.

Άλλων υπουργών, άφαντων όταν καιγόταν η Ελλάδα, οι αρμοδιότητές αποψιλώνονται, καθώς παραπάνω εξουσίες συγκεντρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση της επόμενης μέρας: Άδωνις, Βορίδης, Σκρέκας. Η κυρία Πελώνη που απουσίαζε τις πρώτες μέρες, χώρια οι αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα πριν ενταχθεί στο κυβερνητικό σύστημα, έμεινε μεταξεταστέα. Την προσπερνάει ένας από τα σπλάχνα της παράταξης, στην οποία κλείνει το μάτι ο πρωθυπουργός.

 

Το μεγάλο στοίχημα του κυρίου Μητσοτάκη είναι τώρα να επανορθώσει τις σοβαρές ζημιές από την -πλαστή- εικόνα του επιτελικού κράτους που είχε οικοδομήσει και να βελτιώσει την προσωπική του εικόνα που επίσης είχε μεγάλες αβαρίες. Τα πιστά «Παραπολιτικά» μας πληροφορούν στην πρώτη σελίδα τους ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει το τριήμερο στην Αθήνα. Το γεγονός και μόνο ότι αυτό αποτελεί πρωτοσέλιδη είδηση, αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Αντανακλαστικά...
Αντανακλαστικά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close