Το facebook κάνει κακό στη δημοκρατία. Υπάρχει λύση;

Permalink

Οι αγωνιώδεις καταθέσεις και προειδοποιήσεις της Φράνσις Χόγκεν,  της 37χρονης πρώην υπαλλήλου του facebook για τις βλαβερές συνέπειες της  εταιρείας όπου χρημάτισε υψηλό στέλεχος, περιέχουν ένα βασικό μήνυμα. Η εταιρεία της ευνοεί τα άκρα και τον διχασμό:

«Όταν έχεις ένα σύστημα που γνωρίζεις ότι μπορεί να διεισδύσει η οργή, τότε είναι ευκολότερο να προκαλέσεις και οργή στους ανθρώπους, είπε η Χόγκεν. « Και οι υπεύθυνοι (της εταιρείας) λένε: «Πιο θυμωμένο, πιο πολωτικό, πιο διχαστικό περιεχόμενο, σημαίνει και περισσότερα χρήματα».. Το Facebook έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κινήτρων που πολώνει τους ανθρώπους».

Η Χόγκεν, ας μην το ξεχνάμε, είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, από αυτούς που κυνηγάμε στην Ελλάδα: παράτησε την καριέρα της, έβαλε τη ζωή της σε περιπέτειες, για να πει την αλήθεια. «Είσαι μια ηρωίδα του 21ου αιώνα»,  της είπε ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής στη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης, Φράνσις Χόγκεν: Η γυναίκα που έκαψε το Facebook και αποκάλυψε πώς κερδίζεις από το μίσος των χρηστών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατηγορείται και η δράση της συζητείται στην αμερικανική Βουλή. Αλλά αυτή τη φορά οι κατηγορίες προέρχονται μέσα από την εταιρεία και είναι πολύ συγκεκριμένες: το Facebook ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνοτικής βίας, σπρώχνει τους χρήστες να περάσουν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο επενδύοντας στις χειρότερες παρορμήσεις τους,  στοχεύει  σε εφήβους και σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

Χώρια ότι είχε αποκρύψει δική του έρευνα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Instagram, στα παιδιά: σύμφωνα με τη  έρευνα, η «αδελφή» εφαρμογή προκαλεί ανασφάλεια ειδικά σε νέα κορίτσια για το σώμα τους, προκαλώντας κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Στα μέτρα που προτείνει η Χόγκεν περιλαμβάνεται ένας ανεξάρτητος κυβερνητικός φορέας που θα εποπτεύει την εταιρεία, στελεχωμένος από πρώην εργαζόμενους στην τεχνολογία που καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Αυτοί θα φροντίζουν να λειτουργεί η ροή ειδήσεων βάσει χρονολογίας και όχι να γίνεται κατάταξη περιεχομένου μέσω ενός αδιαφανούς αλγορίθμου, που προωθεί τις ακραίες φωνές και όσους κραυγάζουν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική κατάθεση στο Κογκρέσο για το Facebook: «Σας ικετεύω, ελέγξτε το»

Τα φαινόμενα της ακραίας πόλωσης είναι πλέον ορατό σε όλο το κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Οπαδοί του εμβολιασμού και αρνητές, δεξιοί και αριστεροί, οπαδοί και αντίπαλοι του Τραμπ, έχουν περιχαρακωθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα, που όχι μόνο δεν επικοινωνούν αλλά εχθρεύονται το ένα το άλλο. Οι μετριοπαθείς φωνές απομονώνονται, ο αλγόριθμος δεν ευνοεί για να ακουστούν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει θετικό ρόλο στην οργάνωση και την αντίσταση των πολιτών, ιδίως σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα όπου δεν υπάρχουν ανεξάρτητα ΜΜΕ. Ακόμη και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν βλέπει με καθόλου καλά μάτι τα social media, που δεν μπορεί να ελέγξει. Το facebook όπως και το twitter ή το youtube έπαιξαν θετικό ρόλο στις δημοκρατικές επαναστάσεις του αραβικού κόσμου  την προηγούμενη δεκαετία. Αλλά έκτοτε οι εταιρείες γίγαντες όπως του facebook ή της google γρήγορα συμβιβάστηκαν με τα αυταρχικά καθεστώτα για να μην χάσουν την πελατεία, ενώ στις δυτικού τύπου δημοκρατίες προωθούν την πόλωση και εμποδίζουν τον διάλογο.

Το facebook κάνει κακό στη δημοκρατία, αλλά το να διορθωθεί είναι πολύ δύσκολο. Οι χρήστες των social  media, όπως άλλωστε παλιότερα των εφημερίδων, προτιμούν να διαβάζουν και να ακολουθούν τις ειδήσεις και τα post με τα οποία συμφωνούν. Δεν εξετάζεται λογικά αν η γη είναι επίπεδη ή αν η Μισέλ Ομπάμα είναι άνδρας: τους αρέσει να το ακούν και να το αναπαράγουν.

Η διαφορά είναι ότι τις παλιότερες εποχές υπήρχαν «αυθεντίες», πολιτικοί η δημοσιογράφοι που ήταν σεβαστοί και περνούσε ο λόγος τους. Οι παράξενοι μπορούσαν να εκφραστούν στο καφενείο, αλλά δεν είχαν δημόσιο βήμα. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων, που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ», έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο.

Όσα μέτρα κι αν ληφθούν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ασφαλώς πρέπει να περιοριστεί η απεριόριστη εξουσία του facebook, μέσα από τη δημιουργία πολλών εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ακόμα και έτσι, το google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης θα φέρνουν στα πρώτα αποτελέσματα όχι τις σωστές ειδήσεις, δηλαδή τις πραγματικές και ουσιαστικές, αλλά αυτές που έχουν διαβαστεί περισσότερο. Και το είδαμε και στις συζητήσεις για τα fake news, οι περίεργες, κραυγαλέες ειδήσεις υπερτερούν των πραγματικών.

Το ίντερνετ επιτρέπει σε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά στα αγκάθια να ανθίσουν περισσότερο. Για το διαδίκτυο και όλα όσα έφερε μαζί του, ισχύει το περίφημο απόφθεγμα του Μάρσαλ Μακ Λούαν, του Καναδού φιλόσοφου και μελετητή των μέσων ενημέρωσης: το μέσο είναι το μήνυμα.

Διαβάστε επίσης, Fake News: Ώρα δράσης ενάντια στον αλγόριθμο Google και facebook

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
22298772284_bc7d50d259_o
Κούλογλου: «Να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε τα έργα για να δώσουμε διέξοδο στους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2015 Κούλογλου: «Να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε τα έργα για να δώσουμε προτάσεις...

Close