Κόψανε τον ΣΥΡΙΖΑ, πάει κι ο Βενιζέλος… (και ο Μπογδάνος)

Permalink

Ο τίτλος είναι παράφραση από το περίφημο τραγούδι «Οι πρωθυπουργοί», του Μάρκου Βαμβακάρη: «πέθανε ο Κονδύλης μας, πάει κι ο Βενιζέλος». Και επίσης, δεν πρόκειται για τον Ελευθέριο, αλλά τον Ευάγγελο. Ο οποίος χαίρει άκρας υγείας, αλλά τον έκοψε η λογοκρισία του Μαξίμου με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του για την πανδημία.

Ο πρώην υπουργός είχε σαφέστατες αντικυβερνητικές αιχμές, από την διαπίστωση των συνεχών αλλαγών σε όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι την σιωπή που έχει επιβληθεί για τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας σε θανάτους. Η ντιρεκτίβα του Μαξίνου ήταν ότι αγνοούμε την είδηση (Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος) ή την υποβαθμίζουμε.

Έτσι στα Νέα, ο κ. Βενιζέλος «εξορίστηκε» στις παραπολιτικές στήλες, όπως αυτό το μικροσκοπικό σχόλιο στη σελ. 13. Η δήλωση Βενιζέλου, αναφέρεται παρεμπιπτόντως καθώς το σχόλιο είναι για την… παρέλαση:

«Τα έχει μετρήσει καλά η κυβέρνηση με τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου; Πέραν του ότι η βασική στρατιωτική παρέλαση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, που και αυξημένα κρούσματα έχει και σε μίνι λοκντάουν μπήκε τις προηγούμενες μέρες, κανείς δεν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα υπάρχει «ισχυρή παρότρυνση» για χρήση μάσκας, όχι υποχρέωση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάλι, που την ξέρει την πόλη, υπονόησε πως η πόλη μένει εκ νέου απροστάτευτη, θυμίζοντας ότι είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο».

Για τους πιο προχωρημένους, υπήρχε και η εκδοχή της αντeπίθεσης στον Βενιζέλο. Την ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης, με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε δεν είναι σωστά, μιλώντας στον Αντένα (το βίντεο στο τέλος), ενώ ο «Βηματοδότης» στο ηλεκτρονικό Βήμα χρησιμοποίησε την ίδια επιχειρηματολογία:

«Γιατί να έχουμε περισσότερους θανάτους κατά αναλογία πληθυσμού από την Πορτογαλία και την Γερμανία; Έψαξα, ρώτησα και έμαθα από τα ίδια μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Μου είπαν, λοιπόν χωρίς περιστροφές, παρουσιάζοντας παράλληλα και στοιχεία ότι σε αναλογία πληθυσμού η Ελλάδα έχει συνολικά λιγότερους θανάτους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Λένε μάλιστα ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  από τον κ. Βενιζέλο ήταν απομονωμένα».

Μετά την εξαφάνιση της πρόσφατης συνέντευξης Σαμαρά, είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του που έχει ανάλογη μεταχείριση. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς παραμένει ένα πρόσωπο που προκαλεί πολεμικές και έχει συμπάθειες αλλά και ισχυρές αντιπάθειες. Όταν όμως το χαϊδεμένο παιδί  του συγκροτήματος Μαρινάκη αλλά και γενικώς του φιλοκυβερνητικού τύπου, αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα, ειδικά με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν ζορίσει πολύ για την κυβέρνηση.

ΥΓ1. Από τις προχωρημένες λογοκριτικές πρακτικές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν μπορούσε φυσικά να τη γλιτώσει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, που βρέθηκε σε επίσκεψη στην Αθήνα και πέρα από την ομόλογο του πρόεδρο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε θερμά: «Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία».

Mόνο που αυτά ειπώθηκαν σε στενό κύκλο, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Δεν θα βρείτε την προσφώνηση σχεδόν πουθενά, εκτός από το primeminister.gr. Μητσοτάκης και Δένδιας απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις  για την επίσκεψη.

ΥΓ2. Η επικοινωνιακή διαχείριση της διαγραφής Μπογδάνου, είναι ένα πιο δύσκολο θέμα, καθώς υπάρχει ο φόβος διαρροών προς τα ακροδεξιά. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ισοφαρίσει τις όποιες απώλειες με ταυτόχρονο άνοιγμα προς το Κέντρο και επίδειξη πρωθυπουργικής συνέπειας και πυγμής, που αρέσει στην ακροδεξιά. Η πρώτη κυβερνητική διαρροή μετά τη διαγραφή έχει στο εξής:

Ως μονόδρομο χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές την απόφαση για διαγραφή Μπογδάνου μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή. «Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Τώρα η απόφαση ήταν μονόδρομος», σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Το βίντεο Γεωργιάδη:

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

 


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Επειδή..
Επειδή… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close